CHP’den Alpullu protestosu

Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamına alınması yönündeki karar, CHP’nin sert tepkisi ile karşılaştı. Atatürk tarafından kurulan fabrikanın önünde toplanan CHP’li milletvekilleri, belediye başkanları, partililer ve vatandaşlar özelleştirme kararını protesto etti.

Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinde kurulu bulunan ve geçtiğimiz yıl uzun bir aranın ardından yeniden faaliyete geçerek şeker üretmeye başlayan Alpullu Şeker Fabrikası’nın diğer şeker farikaları ile birlikte özelleştirilmesi yönündeki hükümet kararı Cumhuriyet Halk Partisi tarafından protesto edildi.

Fabrika’nın önünde toplanan ve aralarında CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ve Turabi Kayan, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Edirne Milletvekilleri Erdin Bircan ve Okan Gaytancıoğlu, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ve CHP’lilerin bulunduğu kalabalık özelleştirme kararını protesto etti.
Ellerinde Alpullu’nun satılmasına karşı çıkan pankartlarla İzmir Marşı’nı söyleyen kalabalık adına ilk konuşmayı fabrika önünde Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramis Özgen yaptı. Alpullu Şeker Fabrikası’nın satılmasına karşı olduklarını belirten Özgen, özelleştirilmesi yönünde karar alınan 14 şeker fabrikasında eylem yapmaya başladıklarını belirterek, “Özelleşme yapılacaksa doğrusu yapılsın. Doğru kişilere teslim edilsin. Avrupa'da kooperatiflere devredildi. Türkiye'de bir Amerikan firmasına satılacak. Bu fabrikayı sattırmayacağız” ifadelerini kullandı.
İnek ithal, saman ithal,
ayran nasıl yerli oluyor?
Daha sonra konuşan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, iktidarın 60 milyar dolarlık özelleştirme yaptığını söyledi. CHP’yi bir tek çivi dahi çakmamakla suçlayan Hükümete “nankör” eleştirisi ile yüklenen İnce, “ ‘Bir çivi mi çaktın? diyor ya, bunlara söylenecek tek bir söz var, siz nankör mirasyedisiniz. Türkiye artık kendine yetebilen ülkelerden biri değil. Bugün artık mercimeğini, fasulyesini, bezelyesini, ineğini, samanını dışarıdan alan Türkiye var. İnek yabancı, saman yabancı sonra da utanmadan ayrana yerli ve milli içki diyor. İnek ithal, saman ithal ayran nasıl yerli milli oluyor?" diye sordu.
Nöbet çadırı kurulsun
İnce’nin ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, konunun milli bir mesele olduğunu, Alpullu Şeker Fabrikası’nın bir kale niteliğinde olduğunu ifade ederek, “Afrin ne kadar milli ise Alpullu Şeker Fabrikası da o kadar millidir. Bu fabrikanın satış amacının rant olduğunu hep söylüyoruz ancak bunun belgesini istiyorsanız, 87 parçanın satış listesini sunacağım. Toplam 1 milyon 344 bin 315 metrekare yer satılıyor. Şeker üretmeyecekler, kaynakların hepsini heba edecekler, talan edecekler, buna izin verecek misiniz? O zaman size öneride bulunuyorum, sahip çıkacaksak burada nöbet çadırı kuralım” şeklinde konuştu.
20 milletvekilinden oluşan
komisyon kuruldu
Tanal’ın ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun özelleştirme kapsamına alınan 14 şeker fabrikası için 20 milletvekilinden oluşan bir komisyon kurdurduğunu belirterek, fabrikaların satılmaması için mücadele başlattıklarını kaydetti. İlk mücadelenin bugün (dün) Alpullu Şeker Fabrikası önünde başladığını belirten Ağbaba, “Hep beraber bu fabrikaya sahip çıkacağız, işgalse işgal, burası onların babasının malı değil. Bunu satanların babalarının malı değil, bu fabrika sizin babalarınızın, dedelerinin, torunlarınızın, çocuklarınızın malı. Özelleştirme adı altında şeker fabrikalarını satmaya çalışıyorlar. Bu satış talebi Amerikan şirketlerinden geldi. Şimdi diyorlar 'Osmanlı tokadı' atacağız. Amerikalılara Osmanlı tokadı atmak isterken, şeker fabrikası işçilerine Amerikan tokadı attırıyor. Yüzlerinizi onlara çevirmeyin, tokat yemeyin hep beraber ekmeğinize sahip çıkın” dedi.
Bu arada Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak’ta daha sonra bir açıklama yaparak Alpullu Şeker Fabrika'nı belediye olarak satın almak istediğini açıkladı. Halebak, “Alpullu Şeker Fabrika'nı satın almak istiyorum. Param var. Bunun bedelini ödemeye hazırım, üreticiler burada, köylü burada, tüketiciler burada, bütün taraflar burada. Ben de maddi kaynaklarımla eğer satılıyorsa bu mirası alıp tekrar halka vermek istiyorum. Alpullu Şeker Fabrikası'nı satın almak istiyorum. Kaç lira diyorlarsa ben alacağım, bunun için 18 Nisan'daki satışta girişim olacak. Bu bir teklif, onlar nasıl 'Satacağım' diyorsa, 18 Nisan'da ben de 'Satın alacağım' diyorum. Alıp pancar üretimine devam edeceğim. Somut bir teklifte bulunuyorum, satıyorlarsa alacağım. Lüleburgaz Belediyesi’nin bütçesinde 60 milyon liramız hazır" diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol