CHP Cumhuriyet Bayramı’nı Kutladı

CHP Kırklareli İl Başkanlığı 28 Ekim Cumartesi günü saat 13:00’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebeti ile Atatürk Anıtına Çelenk sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli İl Başkanlığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Özgürlük ve Demokrasi Meydanında bulunan Atatürk Anıtına Çelenk bırakan CHP Kırklareli İl Başkanlığının çelenk törenine Kırklareli Belediye Başkanı, CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, CHP Kırklareli Merkez İlçe Başkanı Gürcan Gültekin, CHP Kırklareli Kadın Kolları Başkanı Zehra Nurşen Deyrin, CHP Kırklareli Merkez İlçe Kadın Kolları, CHP Kırklareli Gençlik Kolları Başkanı Erdem Erdin, CHP Kırklareli Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mert Özkan, CHP’li İl ve Belediye Meclis Üyeleri ile partililer katılım gösterdi. Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ünal Başkur tarafından çelek sunumundan sonra saygı duruşunda bulunuldu.
“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun”
Günün anlam ve önemi hakkında konuşma yapan İl Başkanı Ünal Başkur “Cumhuriyet;yılların birikimi olan bir serüvendir! Bir gece,top sesleri ardından ansızın ortaya çıkan bir anlayış değildir. Ve Mustafa Kemal ATATÜRK der ki; Türkiye Cumhuriyet usulü ile idare olunan bir Halk Devletidir! Ulusal mücadeleyi izleyen dönemde, Parlamenter rejime atılan bir adımdır.
Mustafa Kemal Atatürk; daha başından itibaren direniş hareketini Padişahın dışında, Padişahı dikkate almadan ve nihayet Padişaha karşı örgütlemiştir. Eskiden Osmanlı Orduları din ve devlet uğruna savaşa girmişlerdi. Milli Mücadelenin orduları ise vatan ve millet uğruna dövüşmekteydiler.
Bu değerler uğruna mücadele, daha o zamandan Cumhuriyete gidişin bir belirtisi sayılabilir. Yeni Türk Devletinin adının Cumhuriyet olmasını üç temel nedeni vardır.
1.Halifelik ve saltanattan yana olanların boş gibi sandıkları devlet başkanlığı makamı için bunalımlar yaratmalarını önlemek,
2.Türkiye’nin dış ilişkilerinde yabancı devletlerin Türkiye’de siyasal rejimin istikrara kavuşmamış olduğu yolundaki kuşkularını önlemek,
3. Yeni Türkiye Devletinin modernleşmesi yolunda yapılacak devrimlere karşı, dinsel bir örgüt olarak yaşamakta olan halifelikten gelebilecek direnmeleri kırmak.
Ve Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin ilanı ile bu coğrafyada demokratik bir devrim yapmıştır”
Çünkü;
“Doğu’da ; -İlk kez demokratik bir Cumhuriyet kuran O’dur.
- İlk kez dini,dünyadan (yani Laiklik)ayıran O’dur.
-İlk kez uygar insanlığın ortak bir aile olduğunu ilân eden ve bu aile üyeleri arasındaki engelleri kaldırmaya çaba harcayan O’dur.
Türkiye’de Cumhuriyetin ilânı, tarihî bir gelişmenin doğal bir sonucudur. Ulusal Egemenlik ilkesinin,devletin siyasî rejiminin temel direği olması, bütün gelişmeleri Cumhuriyete yöneltmiştir.
Türkiye’de Cumhuriyet;demokratik rejime yönelik,demokratik Cumhuriyet olmuştur. Türkiye’de Cumhuriyet;batılı anlamda modern devlet şekli olarak gelişmiştir.
Türkiye’de Cumhuriyet, ırk, din, dil ve cinsiyet farkı gözetmeksizin, bütün vatandaşların paylaştıkları ve yararlandıkları siyasî rejimin adı olmuştur. Eşitlik ilkesi, herkesin kanun önünde eşitliği, Türk cumhuriyetinin özelliğini oluşturmuştur.
Ve Mustafa Kemal Atatürk 28 Ekim 1923 akşamı der ki; ‘’Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz. Türkiye Devletinin hükümet şekli Cumhuriyet’tir’’
Saygıdeğer Yurttaşlarımız; 94 yıl önce Saltanat anlayışına karşı verilen milli mücadele anlayışı ile Demokratik Cumhuriyetin temelleri atılırken, karşı devrim süreci de toplumdaki etkileşimini sürdüre gelmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti rejimini kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Yurtta Barış,Cihanda Barış’’söylemine karşın her gün şehit haberleri ile yaşadığımız bir ülkede yaşıyoruz.
Sıfır sorun söylemlerine karşın, çevremizde dostumuzun kalmadığı bir coğrafyada yaşamaya mahkum edilmiş, Ortadoğu’da savaş bataklığına saplanmış, Doğal Müttefikimiz dediğimiz Amerika’dan vize alamaz hale gelmiş, Avrupa ülkelerinde Türk vatandaşının köpekler tarafından kontrol edildiği bir itibarsızlaştırmaya mahkum edilmiş durumdayız.
Daha çağdaş,daha demokratik,daha barışçıl,daha adil ve daha insan onuruna yakışır bir Türkiye’nin ve Dünyanın mümkün olduğunu yüksek sesle haykırıyoruz!
Cumhuriyet rejiminin kurulmasında ve savunulmasında, emeği geçen başta Mustafa Kemal ATATÜRK, kurucu Atalarımız bu uğurda yitirdiklerimiz ve gazilerimizi, rahmet ve saygı ile anıyoruz.
BİZ ONU ÇOK SEVMİŞTİK!
BİZ ONU ÇOK SEVİYORUZ!
CUMHURİYETİMİZİN 94. YILI KUTLU OLSUN” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol