“ÇED kararları su ve toprak zenginliğimizi koruyabildi mi?”

CHP Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, TBMM Başkanlığına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “ÇED kararları su ve toprak zenginliğimizi koruyabildi mi?” diye sordu. 

CHP Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir soru önergesi verdi.
18 yıldır AKP hükümetlerinin uyguladığı plansız ve çarpık sanayileşme; havası, suyu ve bereketli topraklarıyla Avrupa’nın da en değerli tarımsal üretim merkezlerinden birisi olan ülkemizde su ve toprak varlığımızı ve canlı yaşamını tehdit etmektedir.
İklim değişikliği ile birlikte doğanın rant uğruna akıldışı bir şekilde hoyratça kullanımı sonucu su temini ve beslenme günümüzün en önemli yaşamsal sorunu haline gelmiştir.
Bu doğrultuda;
1-İlk ÇED Yönetmeliği’nin yayımlandığı 1993 yılından günümüze kadar verilen ÇED kararları ve Bakanlığınızın uygulamaları sonucu su ve toprak zenginliğimiz korunabilmiş midir, korundu ise su ve toprak varlığımızülkemizde ve Kırklareli’nde yıllara göre hangi oranda artmıştır?
20 yıl öncesine göre kıyasladığımızda daha zengin, bol ve sağlıklı su kaynaklarımız ve verimli tarım topraklarımız var mıdır?
2-Bakanlığınızdan son 20 yılda ülkemizde ve Kırklareli’nde ÇED raporlarının yüzde kaçı ÇED Olumlu, yüzde kaçı ÇED Gerekli Değildir, yüzde kaçı ÇED Olumsuz kararları çıkmıştır,
Bakanlığınızın aldığı kararların sektörel dağılımlara göre Petrol ve Madencilik sektörünün son 20 yıldaki ÇED Gerekli Değildir oranı doğal kaynaklarımızın, su ve toprağın korunması açısından bir tehlike arz etmekte midir?
3- Doğal ve sosyal yaşam için en riskli sektörlerden olan petrol ve madencilik sektörünün geleceğimiz, yaşamımız için daha az risk oluşturması için ilave hangi tedbirleri almayı düşünüyorsunuz? 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol