ÇARŞAMBA PAZARI

GEÇEN HAFTA!..

a) 2016 Avrupa futbol şampiyonasında, ülkemiz için sürpriz yaşanmadı ve ikinci maçımızda da yenilerek prestij için yapacağımız üçüncü maçtan sonra dönüş biletimizi onurumuzla aldık. Alınan bu sonuçlara bakıldığında, düşündürücü olan 'futbolda şans faktörü olsa bile, teknik, taktik ve fiziki kondisyonu üstün olanın kazanması bilimsel yaklaşım gereği son derece doğaldır. Milli takım oyuncularımızın sahip oldukları söz konusu kriterlere göre aldıkları sonuçlarda bir anormallik yok. Burada anormal olan şudur; şampiyonaya katılan kaç takımın teknik direktörü Fatih Terim'in aldığı ücreti alıyor?
b) Ülkemizin büyük bir bölümünde, sıcaklar aniden mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmeye başladı. Bunun da anormal bir tarafı yok. Nasıl 'perşembenin gelişi, çarşambadan belli' deniliyor ise; çevre ve iklim bilimcilerin yıllardır 'küresel ısınma ve ekolojik felaketler' konusunda yaptığı uyarıların ciddiye alınmamış olması gösteriyor ki, bu ani yüksek sıcakların da bize sürpriz gelen bir yanı olamaz.
c) Ve, nihayet devlet, yüksek yargıya karşın, elektrikte kayıp-kaçak adıyla halkın soyulması karşısında, 'ben, enerji üretim-dağıtım kuruluşlarını tüketici hakları mücadelesi veren örgütlere ezdirtmem' dedi. 17.06.2016 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 6719 numaralı yasanın geçici 20 - (1) maddesi; "Kurul kararlarına uygun şekilde tahakkuk ettirilmiş dağıtım, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim ve kayıp-kaçak bedelleri ile ilgili olarak açılmış olan her türlü ilamsız icra takibi, dava ve başvurular hakkında 17 nci madde hükümleri uygulanır." Hükmü ile yapılmak istenen şu;
* ELEKTRİKTEKİ HAKSIZLIK YASALAŞTI VE GARANTİ ALTINA ALINDI!
* ELEKTRİKTE TÜKETİCİ HAKLARI HİÇE SAYILDI!
* ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNE KIYAK YAPILDI!
* YARGITAY KARARLARI YOK SAYILDI!
* TÜKETİCİLERİN HAK ARAMASINA ENGELLER KONULDU!
* TÜKETİCİLER KULLANMADIĞI, ÇALMADIĞI ELEKTRİĞİN PARASINI ÖDEYECEK!
Buna göre; elektrikten alınan kayıp-kaçak, iletim, dağıtım, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedelleri ile ilgili 'Elektrik Piyasası Kanunu' ile 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 17.06.2016 tarihinde 'Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaştı.
Tüketicilerin çalmadıkları, kullanmadıkları elektriğin bedelini ödemeleri yasal garanti altına alındı. Yargıtay Hukuk Genel Kurul Kararıyla Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin Kararları hiçe sayıldı. Bu Yasa ile tüketicilerin hak aramasının önüne engeller konuldu.
Kısaca, elektrikteki haksızlık yasalaştı. Tüketici hakları hiçe sayıldı. Elektrik dağıtım şirketlerine kıyak yapıldı.
Tüketiciler olarak, bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidilecek. Anayasa Mahkemesi Yasa'ya iptal kararı vermezse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidilecek.
Tüketici Hakları Derneği olarak; tüm elektrik abonelerini ve tüketicileri elektrikteki haksızlığı garanti altına alan bu yasaya karşı tepki göstermeye, derneğimizin bu konudaki mücadelesine katılmaya ve destek vermeye çağrısı yapılmıştır.
VATANDAŞTAN 'ELEKTRİK' TEKLİFİ!..
AKP milletvekillerinin elektrik dağıtım şirketlerini kurtarmak için şirketlerin yükünü dürüst vatandaşa yıkan yasa teklifine tüketicilerden 3 maddelik alternatif teklif gelmişti.
Tüketici Hakları Derneği milletvekillere, 'elektrikte şirketleri yerine vatandaşın lehine düzenleme yapın' çağrısında bulunmuştu. AKP'li vekillerin TBMM'de görüşülen yasa teklifine alternatif 3 maddelik teklif hazırlayan THD, faturalardaki haksız gider kalemlerinin kaldırılması, geriye dönük iade ve yoksula ucuz elektrik sağlanmasını talep etmişti. İşte THD'nin 3 maddelik teklifi şunlardı:
5 KALEMİ FATURADAN ÇIKARIN!
MADDE 1: Elektrikten alınan 5 kalemden oluşan kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedelleri Yargıtay kararlarına uygun olarak elektrik abonelerinden alınmaması.
10 YILLIK TAHSİLATI İADE EDİN!
MADDE 2: Tüketicilerden kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedeli adı altında haksız yere tahsil edilen tutarlar ile bu bedellerden alınan yüzde 18 KDV ticari faizleriyle birlikte, 10 yıl geriye dönük olarak iade edilmesi.
YOKSULA ÜCRETSİZ ELEKTRİK!
MADDE 3: elektrik yoksulu olan dar gelirli ya da hiç geliri olmayan abonelere, tüketicilerin evrensel haklarından olan temel gereksinimlerin giderilmesi hakkı gereğince ücretsiz ya da düşük ücretle elektrik sağlanması.
YA 105 LİRAYA ÇIKACAK YA 52 LİRAYA DÜŞECEK!
Yapılan hesaplamalara göre, hükümet tarafından yapılan yasa teklifinin kabulü halinde örneğin; 52 liralık elektrik faturası yeni yüklerin de gelmesiyle 105 liraya çıkacak. Tüketicilerin teklifinin yasaya girmesi halinde ise, gerçekte 52 lira olan, ancak kayıp-kaçak başta olmak üzere 5 kalem gider nedeniyle 85 liraya yükselen elektrik faturası normal değeri olan 52 liraya düşecekti.
Sonuç; hükümet eden partiye ait milletvekillerinin dediği oldu.
SABAH UYANINCA NEDEN YORGUN OLUNUR? UYKU BİLİMİ!..
Araştırmacı Müjgan İtler'in, Kristin Harper, Chem Matters Online, Dec. 2014/Jan. 2015 Temel Kaynaklı ve Şubat 2016'de hazırladığı bir rapora göre;
Jil Dos Santos Rock Bridge Lisesi 2. Sınıf öğrencisidir. Bir sabah okula geldiğinde okul yönetim kurulunun bundan böyle derse başlama saatinin 07:50 den 07: 20 ye alındığı anonsunu duyunca 'bu da artık son saçmalık' diye isyan eder ve 'Eğer bu gerçekleşirse ben ölürüm. Okulu bırakacağım' der.
Jil bu kararı protesto etmek için bir internet sayfası ve twitter hesabı açar. Arkadaşlarını itiraz konusunda yönetim kurulu odası önünde buluşmak üzere yüreklendirir. Onların da yardımı ile yüzlerce poster ve el ilanı hazırlarlar. Jil ve arkadaşları bilimsel araştırmalar yapıp itirazlarını destekleyecek bilgi toplayarak bir sabah yönetim kurulu önüne çıkarlar ve erken derse başlama konusundaki itirazlarını gündeme getirirler. Aslında bu protesto işe yarar.
Okul yönetim kurulu sabah 07:20 de derse başlama fikrinden vazgeçtiklerini bildirirler. Jil bu kararı hemen onaylamaz. Ertesi gün daha da geç saatte eğitime başlama konusunda yeni bir kampanya başlatır. Bu konudaki kararlılığı da sonuca ulaşır. Yönetim 6 kabule karşı 1 red ile ilk ders zilinin bir saatten daha geç bir ertelemeyle saat 9.00 da çalması kararını alır.
Neden ergen gençler erken uyanmakta zorluk çekerler? Neden birçok okul yönetimi ders başlama saatini daha geç saate alma eğilimindedir? Bunun cevabı uykunun kimyasında aranmalıdır.
İÇ SAATİMİZ;
Vücudumuz 24 saatlik bir döngü ile kimyasal üretir. Bu döngülerin her biri günlük ritim veya sirkadiyan ritim olarak adlandırılır. Bu konudaki en önemli kimyasal, uykumuzun geldiğini hatırlatan uykulu hissetmemizi sağlayan melatonin hormonudur. Vücudumuzdaki melatonin akşama doğru artar, gece yarısına doğru en yüksek değere ulaşarak uyku saatimizin geldiği sinyalini verir. Sonra sabaha karşı canlanmış tazelenmiş olarak uyanmamızı sağlamak üzere azalır.
SİRKADYAN RİTİM VE YAŞAM;
Sirkadyan ritim yani günlük ritim sadece insana özgü değildir. Bitki, hayvan, mantar ve hatta bakterilerde de görülür. Işık gibi dış etkenler döngüsel kimyasalların açığa çıkmasını tetikler. Günlük ritimler arıların beslenme saati, bitkilerde yaprak oluşumu mantarlarda DNA replikasyonu gibi tüm aktiviteleri üstlenmektedir. İnsanlarda günlük ritim etkisi en yaygın olarak uyku programımızı ayarlama fonksiyonu ile bilinir.
24 saatlik programımızda uyku programının vücudun, günün saati bilgilerini melatonin üretimine aktarması mekanizmasını inceleyelim. Bu mekanizma gözlerde retinada başlar. Retina ışığa maruz kaldığında, beyinde üst kiyazmatik çekirdek olarak bilinen görme sinirlerinin birleşme noktası olan bir alana retinadan sinyal iletilir. Bu sinyal insanın kendisini uykulu veya tamamen uyanık hissetmesinde rol oynar.
Diğer bir deyişle, ışığa maruz kalmak melatoninin açığa çıkmasını önler, böylece uyanık kalmamızı sağlar. Güneş ışığı yokluğunda melatonin üretimine izin verilir ve bize 'uyu' komutu iletilmiş olur.
ERGENLER VE MELATONİN;
Son 20-30 yıldır uyku kimyası konusunda bilgilerimiz arttığından, ve daha bilinçlendiğimizden, Jil gibi ergenler için erken kalkmanın yetişkinlere oranla gerçekten daha zor olduğunun farkına varmaktayız. Ergenlerde 24 saatlik periyotta, melatonin üretimi, çocuklara ve yetişkinlere oranla 3 saat daha geç gerçekleşmektedir.Günlük ritimdeki bu farklılık onların sabah erken saatte uyandırıldıklarında geç toparlanmalarına (ayılmalarına) neden olmaktadır. Çünkü; SNAT halen aktiftir, halen melatonin üretmektedir ve bu da ergenlerin sabahları uykulu hissetmelerine yol açar.
Ergenler her gece 9 saatlik uykuya ihtiyaç duyarlar. Fakat akşam geç uyku hissetmeleri ve sonucunda geç uyumaya gitmeleri ve okul saati nedeniyle erken kalkma zorunluluğu sonucu ortalama günde sadece 7 saat uyuyabilirler. Yeteri kadar uyuyamadıklarından daima uykuludurlar, kendilerini yorgun hissederler ve dersi yeteri kadar dikkatle takip edemezler.
DENGELEYİCİ DAVRANIŞ;
Jil kimya bilgisini kullanarak okulunda yönetimi daha geç saatte eğitime başlamaya ikna edebilmişti. Bazı kampüslerde ulaşım sorunundan dolayı böyle bir düzenleme oldukça zordur. Birçok okulda düzenlemeye adapte olmak mümkün olamaz. Çünkü; çoğu okulda kampüse hizmet eden servis aracı sayısı azdır. Lisede eğitimin daha geç başlanmasını sağlamak için, aynı okul servisinin kullanma zorunluluğundan dolayı, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin derse daha da erken başlamaları gerekebilir. Çoğu zaman daha küçük öğrencilerin velileri bu fikri pek sevmezler. Aslında çoğu kişi kalkması gereken saatten daha erken uyanmayı istemez.
Sorunsuz ve sağlıklı
bir yaşam dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol