ÇARŞAMBA PAZARI

1. Türkiye'de ve dünyada, 20.Haziran 'Dünya Mülteciler Günü' olarak anılmaktadır. Dünya halkları, yeryüzü coğrafyasının her parçasına gidebilmek ve orada yaşamak hakkına sahip olduğunu henüz yeni yeni idrak edebilecek durumda. Bir dönem, rahmetli Bülent Ecevit'in 'parlamento, halkın 50 yıl gerisindedir' dediği gibi, dünyadaki yönetim sistemleri de halkların 50 yıl gerisinde olduğunu, mültecilere olan yaklaşımları ile kanıtlamışlardır. Örneğin; bugün bilim ve teknolojik gelişmelerin geldiği noktaya karşın, zorunlu göç etmiş mültecilerin son yıllarda Ege'nin serin sularında yaşamlarını yitirmelerini dünya ülkeleri seyrediyor olması gibi.
2. Şu bir gerçek ki; hemen hemen hiçbir siyasetçinin özel olarak hazırlanılmış kamu oyuna yönelik basın bildirilerinin doğruluğu konusunda, hep kaygı ve kuşku vardır. Ancak, gerçekten inandıklar şeylerin söylediği ortam, sadece aile sohbetlerine ve resmiyetin söz konusu olmadığı durumlardaki konuşmalarıdır. Nasıl oluyor da, hayvanların doğal ortamında edindikleri alışkanlıkların aynısı insanlar tarafından taklit ediliyor? Halbuki, yaşamın gerçeğinde daima bunun tersi yapılıyor.
3. Ülkemizin yönetim gücünde bulunan sorumsuz sorumluların söyledikleri sözler ya da, tavır ve davranışları gösteriyor ki; bugün için, bu abzürtlüğe alışmak zorunda bırakıyor bizi. Her gün, her saat aynı sesin zırvaları, ne bu? Modern dünya, toplumların yaşam ve yönetim biçimlerini dizayn ederken, tek seslilikten çok sesliliğe doğru dayanılmaz bir eğilim varken; bizde ise, bunun tersi çok seslilikten tek sesli monolitik bir şekle doğru evrilmesine zorlanıyor. Bu nedenle, çok çarpıcı bir nitelik taşımadıkça, sıradan olan saçmalıkları sizlerle paylaşmak istemiyorum artık.
EVLERİMİZDE KULLANILAN
KİMYASAL MADDELER!..
Bilindiği gibi; TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, 1954 yılında Anayasa'nın 135. Maddesinde tanımlanan 7303 sayılı yasa ile kurulmuş, kamu kurumu niteliğinde, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı bir meslek kuruluşudur.
Kimya Mühendisleri Odası çalışmalarını kamu yararı gözeterek sürdürmektedir. Kimya Mühendisliği ve Biyomühendislik mesleklerinin ülke, toplum ve üyelerinin yararları doğrultusunda uygulanması ve geliştirilmesini amaçlar.
Kuruluş amaçlarımızdan biri de, meslek alanlarımızdan yola çıkarak halk sağlığının korunmasına yönelik çalışmalar yapmaktır. Bu amaçla çeşitli konularda Odamız, kamuoyunu bilgilendirici açıklamalar, incelemeler yapmakta, raporlar, broşürler yayınlamaktadır.
Kimyasal maddeler birçok alanda hayatımızı kolaylaştırırken, beraberinde birçok tehlikeyi de en yakınımıza kadar taşımaktadır. Bu tehlikelerin bir kısmı fark edilirken çoğu fark edilememekte, bilinmemektedir. Tehlikeleri belirlenmiş olan ya da bilinen kimyasal maddelere karşı, korunma tedbirleri alınmaması, birçok tehlikeli davranışa ve sonuç olarak yaralanmalara hatta ölümlere neden olabilmektedir.
Odamızın İstanbul Şubesi üyesi uzmanlarından oluşan Bilimsel ve Teknik Danışma Kurulumuz (BİTEDAK) tarafından hazırlanan bir ile "Evlerimizde Kullanılan Kimyasal Maddeler, Tehlikeleri ve Korunma Yolları"na dair net bilgiler vermeye çalıştı.
Tüm tüketicileri yakından ilgilendirmesi nedeniyle, bu yararlı çalışmanın önemli bölümlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Evlerimizde yaygın olarak kullandığımız, günlük hayatımızın bir parçası haline gelen kimyasal ürünlerin kısırlıktan akciğer ve böbrek hasarlarına, kanserden körlük ve astıma kadar birçok olumsuz etkiye yol açabileceğini biliyor muydunuz?
Gündelik hayatınızda bolca karşılaştığınız ve kullandığınız ürünlerin ölümcül olabilecek zararlarını biraz etiket okuyarak, biraz da araştırma yaparak öğrenebilir, bunları kullanırken dikkat edeceğimiz birkaç ufak ayrıntıyla sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Deneme-yanılmayla kendinizi ya da sevdiklerinizi tehlikeye atmak yerine, lütfen bu broşürü detaylı bir şekilde inceleyin…
Türkiye'de ne yazık ki bir çok ölüme sebep olan bir hata: Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilmektedirler. Bu gazlara maruz kaldığında bayılanlar, baygın halde aynı gazı solumaya devam ederek ölüme kadar zehirlenebilir!
DİKKAT: İki farklı lavabo açıcıyı bile, birlikte ya da art arda kullanmayın! Bazı lavabo açıcılar birbiriyle karıştırıldığında ani patlamalar meydana gelebilmekte ve etrafa tehlikeli kimyasallar saçılmaktadır.
UNUTMAYIN! KULLANACAĞINIZ KİMYASAL ÜRÜNÜN EN BÜYÜK TEHLİKELERİ, ETİKETİNDEKİ EN KÜÇÜK YAZILARDA BULUNUR! KÜÇÜK YAZILARI MUTLAKA OKUYUN!
Daha fazla köpük, daha fazla temizlik demek değildir! Otomatik makineler için kullanılan ve en üstün kir çözme yeteneğine sahip deterjanların köpük oluşturma özellikleri oldukça düşüktür.
Bulaşık deterjanının su içerisinde %1 gibi küçük bir miktarının bile yıkanan bir nesneden tamamen uzaklaştırılması için litrelerce su harcamak gerekir.
Bu nedenlerle bulaşıklara, bolca köpürsün diye fazla deterjan eklenmesi sizi ekstra masrafa sokmasının yanında daha fazla deterjan kalıntısına maruz bırakır!
Her zararlı madde yutulduğunda hastayı kusturmaya kalkmayın. Özellikle çamaşır suyu, kezzap, gaz yağı içmiş birini kusturmayın. Çünkü, bu tip kimyasallar gırtlak, yutak ve yemek borusunu yakarak geçer ve kusma esnasında spreyleme etkisinden dolayı solunum yolu tehlikesi yaratır.
Hemen herkes itfaiyenin numarasını biliyor. (Yine de emin olalım: 110)
Peki zehirlenirseniz nereyi ararsınız? (Tamam, bu soru biraz zor oldu, kopya verelim: UZEM)
Evde kullandığınız kimyasalların etiketlerindeki tehlike sembollerinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Öğrenmelisiniz!
Bir üründe tehlike işareti bulunmaması, güvenli olduğu anlamına gelmez! Kimyasal madde içeren tüm ürünleri dikkatli kullanın!
Bazı kimyasallara karşı alerjik olmanız halinde, bu maddelerden, beklenenden çok daha çabuk ve şiddetli bir şekilde zehirlenebilir veya zarar görebilirsiniz!
Deodorant, saç spreyi gibi aerosollerin içindeki kimyasallar çok kolay alevlenebilir!
İçerisindeki itici gazla püskürten aerosol kutuları yerine, elle sıkarak pompalama etkisiyle püskürten ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu ürünlerin oluşturduğu sisin ciğerlere zararı daha azdır.
ÇOK TEHLİKELİ!
* Kimyasal madde içeren ürünleri, kesinlikle diğer ürünler ile karıştırmayın!
* Gereğinden fazla ürün kullanmayın. Bol miktarda ürün kullanmak belki daha çok bakteri öldürebilir ama aynı zamanda zararlı maddelere çok daha fazla maruz kalmamıza sebep olur.
* Ürünleri iyi havalandırılmayan odalarda kullanmayın, buharlarını doğrudan solumayın!
* Ürünleri orijinal kaplarından başka kaplara aktararak kullanmayın, muhafaza etmeyin!
* Farklı tehlike sembollerine sahip olan veya birbiri ile tehlikeli reaksiyonlara girme riski taşıyan ürünler, aynı alanda saklanmamalıdır.
* Ürünlerin boş şişeleri saklanmamalı, içerisine başka bir şey konulmamalıdır.
NE YAPMALI?
* Kimyasal madde içeren ürünleri satın alırken mümkün olduğunca daha az zehirli, daha az tehlikeli malzemeleri tercih edin!
* İhtiyaç duyduğunuz kadar malzeme alın ki, evinizde tehlikeli kimyasallardan oluşan bir koleksiyon birikmesin!
* Aldığınız ürünün etiketini inceleyin ve kullanma talimatlarını mutlaka okuyun!
* Ürünleri, sadece etiketinde belirtilen kullanım amacına uygun kullanın!
* Üretici tarafından önerilmişse mutlaka koruyucu eldiven ve gözlük kullanın!
* Ürünleri yiyeceklerden uzakta, çocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin!
* Ürünleri orijinal kaplarında, kapakları iyice kapalı şekilde, mümkünse kilitli dolaplarda muhafaza edin!
* Temizlik ürünleri gibi tehlikeli buhar oluşturabilecek kimyasalları kullanırken evin kapı ve pencerelerini mümkün olduğunca açın ve maksimum havalandırma sağlayın!
Not: Devam edecek!
KAYNAKLAR: http://my.clevelandclinic.org/health/healthy_living/ hic_Household_Chemicals_The_Basics/ hic_Household_Chemicals_Chart_Whats_ in_my_House http://www.globalhealingcenter.com/health-hazards-to-know-about/top -10-hazardous-household-chemicals http://householdproducts.nlm.nih.gov/ http://www.georgetownma.gov/public_documents/ georgetownma_admin/GEORGETOWN%20HHW%20Bulletin.pdf https://www.usfa.fema.gov/downloads/pdf/publications/ home_hazmats_flyer.pdf http://www.medicaldaily.com/9-toxic-chemicals-found-furniture-yourhome-hazard-zone-25657217

Sorunsuz ve sağlıklı
bir yaşam dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol