CAFER TAYYAR PAŞA'NIN TUTUKLANMA ÖYKÜSÜ

Kırklareli Ürünlü Köyü'nden Kepirtepe Köy Enstitüsü Emekli Öğretmeni ŞEVKİ TÜRKOĞLU ile CAFER TAYYAR PAŞA'NIN Tutuklanma Öyküsünü Konuştuk. (26.10.2012) ŞEVKİ TÜRKOĞLU: "Rahmetli dedem Osman Türkoğlu Kurtuluş Savaşı sırasında Cafer Tayyar Paşa'nın tutuklanma öyküsünü bana anlatmıştı. Yaşım 88. Kırklareli Ürünlü (Kızılcamüsellim) doğumluyum. Cafer Tayyar Paşa İnece nahiyesinde bir takım askerle beraberken yanlarından ayrılıp Ürünlü Köprüsü'ne gelmiş. Köy bekçisiyle beraber köy kahvesine geldiğinde üzerindeki asker paltosunu tersten giymişti. Ayağındaki subay çizmelerinden bunun asker olduğunu dedem anlamış. Cafer Tayyar Paşa asker olduğunu kahvedeki insanlara söylememiş. Dedem Cafer Tayyar Paşa'yı evine misafir olarak davet etmiş. Paşa bunu kabul etmeyerek: "Sabahleyin erkenden Edirne'ye doğru yola çıkacağım. Bu akşam kahvede kalmak istiyorum" demiş.
Dedem Köy bekçisine: "Bu insana yardımcı ol" demiş. Cafer Tayyar Paşa geceyi kahvede geçirmiş. Sabahleyin Cafer Tayyar Paşa Bostanlı merasına doğru yola koyulmuş. Dedem bekçiye akşamdan tembih etmiş. "Bu insanı köy sınırına kadar yüz metre arkadan takip et" demiş.
Aradan birkaç saat geçtikten sonra Yunan askerleri Ürünlü'ye gelip Paşayı sormuşlar. Köyden Birisi de: "Paşa Bostanlı Köyü Merası'na doğru gitmiş diye duyduk" demiş.
Cafer Tayyar Paşa Bostanlı Köyü'nden Kara Mehmet'in koyun çobanı ile merada karşılaşmış. Paşa Çobandan yiyecek istemiş. Çoban: "Bende yiyecek kalmadı" demiş. Paşa çobanı Bostanlı Köyü'ne yiyecek getirsin diye göndermiş.
Çoban köye giderek: "Benim misafirim var. Bana biraz daha fazla yiyecek koyun" diyerek sürü sahibinden ricada bulunmuş.
Bu arada Yunan askerleri Bostanlı'ya gelmişler. Cafer Tayyar Paşa'yı köylüye sormuşlar. Bir Yunan askeri Kara Mehmet'in evinin yanından geçerken koyun çobanının konuşmalarını duymuş. Yunan askerleri mal sahibi Kara Mehmet ve koyun çobanını alıp Cafer Tayyar Paşa'nın yanına gitmişler. Cafer Tayyar Paşa'yı esir ederek Kocahıdır Köyü'ne götürmüşler. Paşayı bir kara ağaç altında tıraş ettirmişler. Sonra da Paşayı Yunanistan'a götürmüşler. Türk ordusu büyük zaferi kazanıp Yunan Başkumandanı Trikopis'i esir etmiş. Daha sonra da Yunanistan'da Esir Olarak Yaşayan Cafer Tayyar Paşa ile Yunan Başkumandanı TRİKOPİS'İ Takas Etmişler. Bu konuda iki hükümet arasında anlaşma yapılmış. Cafer Tayyar Paşa böylece esirlikten kurtulmuş.
Birkaç yıl sonra Cafer Tayyar Paşa Bostanlı'ya gelerek köy muhtarıyla görüşmüş. Köy muhtarına köye bir okul yaptırması için para vermiş. Bostanlı'ya bir ilkokul yapılmış.
1942 - 43 öğretim yılında Lüleburgaz Kepirtepe Köy Enstitüsü'nden mezun oldum. 18 yıl Ürünlü'de, 10 yıl da Kırklareli'de öğretmenlik yaptım. 1952 yılında Ürünlü'de Köy Kalkınma Kooperatifi'ni kuranlardanım. Bu kooperatif köylünün sütünün ürününün değerlendirilmesine katkı sağlıyor" dedi. Teşekkürler..

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Allah rahmet eylesin .Milli mücadelede şuurlu muslumanlar vardı .Bu gün vatanını milletini seven tarihini ingilizden değil ecdadın bıraktığı mirastan öğrenip sahip çıkacak samimi müslümanlara ihtiyacımız var.Allah cc inşallah Cafer tayyar pasamiz gibi teşkilatçı ve vatan perver insanlarımızın sayısını artirsin inşallah. Saygılarımla.

  2. Ebabil kuşu'nun yorumuna hayret etmemek elde değil. Tarihimizi İngiliz'den değil de ecdadımızdan öğrendiğimizde Cafer Tayyar Paşa'nın ordusunu kullanmaksızın ve tek kurşun atmadan hiçbir kahramanlık göstermeden düşmana esir düşmesi tarihin asla affetmeyeceği bir aymazlıktır. Ruhuna rahmet okuyacağımız teşkilatçı ve vatanperver insanlar Mustafa Kemal Paşa'nın etrafında toplanmış Kuvayi Milliye idealini benimsemiş kahraman ecdadımızdır.

  3. hüseyin savaşan yanlış biliyorsun tarihi yanlış öğrettiler tarihi bizlere sizlere onlara ötekilere taamı canim

  4. İsmini bile yazmaktan aciz bu meczup sadece tarihimizi değil güzel Türkçemizi bile öğrenememiş. "taamı canım" nedir yaa! Sen ve senin gibiler ;o dönemden kalan yancılarsınız.sizin gibi mandacılar daha önce de vardışimdi de var görüyorum ki.Bu millet tarihi ile gurur duyan tarihine sahip cıkan ve sizin gibi cahillere prim vermeyecek bir millettir.Arkadaşım 95 yıl önce bugün neler yaşanmış ;okumayı biliyorsan aç da oku! Tüm dünya sömürgecilerine karşı bu milletin vermiş olduğu mücadeleyi ve kazandığı zaferi bugün büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bu coşkuyu cepheden kaçan mandacı artıkları anlayamaz!

  5. Bu yaziyi yazan Selahattin ailesinden birinin Cafer Pasayi düşmana teslim etmiş olması ihtimal dahilinde. Bu hikaye tamamen bir yalan.