Büyük istihdama sayılı günler kaldı

Mega kent İstanbul'u terkeden sanayici gözünü Kırklareli'ne Dikti. İstanbul'a  saatlik mesafede olan Kırklareli, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) halen yaklaşık. 

26 tesisin üretim faaliyetini sürdürmekte olduğu, enerji, gıda ve ilaç sektörlerinde büyük ölçekli 5 tesisinde inşaat faaliyetleri hızla devam ettiği ve 2014 yılında yatırıma başlayan tesislerin yatırım tutarlarının 1 milyar doları geçtiği bildirildi. Türkiye'nin  en kalabalık, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehri İstanbul'da arsa maliyetlerinin milyon dolalarlara dayanması ve şehir içi trafiğinin yoğunluğundan kaçan sanayici, kurtuluşu Kırklareli'ne taşınmakla buldu. İstanbul'a yakın olması, Tekirdağ limanına ulaşımın kolaylığı ve Avrupa'ya yakın olması nedeniyle Kırklareli Organize Sanayi Bölgesinde yer kalmadı.  Son zamanlarda yatırımcılar tarafından büyük ilgi gören Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi, yatırımcıların göz bebeği olmaya devam ediyor. Kırklareli, Çerkezköy'den sonra bölgenin en büyük 2. OSB'sine sahip olmaya aday gösteriliyor. OSB içinde kurulan ve planlaması yapılan gıda tesisi yatırımları ile üç yıl içinde Trakya'nın tarımsal üretimine de alternatif ürünler kazandırılması hedefleniyor.
Kırklareli Nüfusu 10 yıl içinde 100 Bin
Artacak
Kırklareli, nüfusunun 10 yıl içinde 450 bin seviyesine ulaşacağı ve Kırklareli Üniversitesi’ne sürecek olan yatırımlar ile birlikte kentte 40 bin öğrencinin eğitim göreceği tahmin ediliyor. Kırklareli Üniversitesi'nde 2015-2016 eğitim-öğretim yılında yaklaşık 21 bin öğrenci eğitim görmektedir.
Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi (OSB)
Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi 23.12.1990 tarih ve 20734 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 1991 yılı Yatırım Program Kararnamesi'nde yer alarak gerçekleşme yoluna girdi. Kesin yer seçimi 07.09.1993 tarihinde yapılarak, Merkez İlçe Kızılcıkdere Köyü Düzyol Mevkiinde, OSB alanı olarak seçilen 93 hektarlık alan 04.07.1994 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı'nca onaylanmıştır. OSB'ye yönelik yoğun talep üzerine 1995 ve 1996 yıllarında yapılan çalışmalarla OSB alanının 100 Hektardan 400 Hektara yükseltme çalışmaları 1996 yılında sonuç vermiş, İlave 273 hektarlık alan, Devlet Planlama Teşkilatı'nca onaylandı. 24.01.1997 tarih ve 22887 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Yatırım Program Kararnamesi'nde OSB alanı 400 hektar olarak yayınlanmıştır. 
100 hektarlık I.Etap alanın Altyapı İnşaat İşleri ihalesi 1996 yapılarak altyapı imalatlarına başlanmıştır. 273 Hektarlık II. Etap alanının Altyapı İnşaat İşleri İhalesi ise 2003 yılında ihale edilerek hızla imalatına başlandı. Müteşebbislere yapılan tahsislerle birlikte I.Etap alanın altyapı işleri kısa sürede tamamlanarak, kesin kabulü 30.11.2006 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca onaylandı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. OSB yönetimi tarafından resmi bir açıklama yapılmaması halktan bilgi saklanması çok tuhaf. Çok büyük markaların OSB'den yer aldıkları-alacakları konuşuluyor. Umarım kısa zamanda OSB Yönetimince gerekli açıklamalar yapılır. Genişleme sözkonusu mu? Bu meşhur markalar kimler? Kırklareline nasıl katkıları olacak? OSB üniversiteye faydalı olabilecek mi? Çevre kirlenecek mi? Genişleme kamulaştırma ile mi yoksa serbest sanayi imarı ile mi olacak? Maalesef Kırklareli yöneticileri PR konusunda sınıfta kalmış durumdalar. Bu da kanımca yatırımcıları ürkütüyor. İlgisiz yatırımcıların gazete haberleriyle bölgeye geleceklerine inanmıyor olmalılar!..