Bütçe için gel bayram için gelme!

Kırklareli İl Genel Meclisi, Mayıs toplantılarına dün başladı. 9 Mayıs 2022 tarihinde saat 11.00’da toplanan Meclis, gündemindeki 32 maddenin 6’sını görüştü. Aydın Karakoç Başkanlığında bir araya gelen Meclisin gündem dışı konuşmalarının odağında ise törenler ve resmi programlarda yaşanan iletişim aksaklığı vardı. Bazı Meclis üyeleri resmi programların kendilerine ulaşmadığından şikayetçi olurken bazı meclis üyeleri de ödenek aktarımı gibi konuların görüşmelerinde hemen çağrılırken bayramlaşma gibi günler söz konusu olunca unutulduklarından yakındı. 

Kırklareli İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi Hizmet Birimlerindeki İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda 9 Mayıs 2022 günü saat 11.00’da Aydın Karakoç Başkanlığında toplandı. Oturum öncesi gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer, Nisan ayı içerisinde gerçekleşen kutlama ve etkinliklere ilişkin olarak Köy Enstitülerinin Kuruluş Yıldönümü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Hıdırellez, Anneler Günü, Ramazan Bayramı hakkında konuştu. Meclis üyelerinin bu özel günlerini kutladı. Ardından konuşan AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam’da Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin önemli günler üzerine konuştu. Kadir Gecesi, Ramazan Bayramı, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, Hıdırellez ve Anneler Günü dolayısıyla kutlamalarda bulundu. 
Meclis Üyesi Yeşim Girgin de söz alarak dileklere katıldığını ifade ederek ancak bunların dışında bir konuyu gündeme getirmek istediğini söyledi. Eskiden milli bayramlarda kendilerine kaymakamlıktan program gönderildiğini ancak pandemi öncesini de kapsayan uzun bir süredir bunun artık yapılmadığını ifade etti. Örnek olarak 23 Nisan törenlerini gösteren Girgin, çelenk töreninde Kaymakamı göremedikleri dile getirdi. Bunların vatandaşında dikkatini çektiğini söyleyen Girgin, “Neden programlardan haberdar olmuyoruz? Üç senedir hiçbir programdan haberdar değiliz” diye konuştu. 
Volkan Ertan da, “Uzun yılardır her türlü programa katılıyoruz. Bir kararnamemi yoksa bir kanun mu çıktı bilmiyorum. 19 Mayıs’ta Gençlik Spor İl veya İlçe Müdürü çelenk koyuyor. 23 Nisan’da İlçe Milli Eğitim Müdürü çelenk koyuyor. Bunlara da maalesef kaymakamlarımız katılmıyor. Daha önce böyle bir şey yoktu. Bayramlarda Kaymakamlık, Belediye, Garnizon Komutanlığı çelengi konurdu. Garnizon Komutanlığı çelenginin olduğu yerde Kaymakamlığın çelenginin olmaması tezat bir durum. İlçe Milli Eğitim Müdürü veya Gençlik Spor İlçe Müdürü şimdi 19 Mayıs’ta göreceksiniz. İlçe Müdürü çelenk koyacak Kaymakam ona da katılmayacak. Belediye Başkanı da katılmıyor. Bu sefer o meydanda bir bayram mı var bir anma mı var özelliği ortadan kalkmış oluyor. Kurumların bu bayramlara daha fazla sahip çıkması noktasında harekete geçmeli. Dini bayramlarımız ne kadar bizimse milli bayramlarımızda bir o kadar bizim. Bu konuda hassas olmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Meclis Üyesi Bayram Sezer’de milli bayramlarla ilgili yönetmekte değişiklik yapıldığını bu nedenle milli bayrama göre ilgili müdürlüğün çelenk töreni gerçekleştirdiğini anımsattı. Tekrar söz alan Aptullah Mutluer, milli bayramların da dini bayramlarında tüm halkın bayramı olduğunu, bu tür düzenlemenin uyandırdığı hissiyatın bayramı önemsizleştirdiğini ifade etti. Bununla ilgili olarak ayrıca tören kısmına katılım olmazken eğlence kısmına katılım olmasının dikkatini çektiğini söyledi. 
Aptullah Mutluer’de yeniden söz alarak tören düzenleyen kurumların davetiyeleri siyasi partilere gönderdiğini ancak siyasi partilerin kendi içinde üyelere davetiye iletme ve bilgi verme noktasında sıkıntılar yaşandığını düşündüğünü dile getirdi. “Ben 20 yıldır siyasi partiler içindeyim. 20 yıldır da programlar siyasi partilere bildirilir. Siyasi parti il başkanına ulaşınca oradan bütün kademelere o davetiyenin iletilmesi gerekiyor. Ayrıca burada bayramlaşma oldu. (İl Özel İdaresi) iki grup başkanına da davetiye gelmedi. Sadece Meclis Başkanı vardı. Bununda bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Sonuçta biz para vereceğimiz zaman gel bakalım plan bütçe gel bakalım meclis, satacağımız zaman alacağımız zaman gel, ama iş işçilerle, çalışanlarla bayramlaşma gelince yok. En azından grup başkanları olmalıydı” şeklinde konuştu. 
İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç’ta son olarak söz alarak “İl Genel Meclis Başkanı olarak Emniyet Müdüründen sonra protokol sırasında ben yer alıyorum. Ama maalesef bugüne kadar birçok bayram programına bana davetiye gelmedi. Ben dışarıdan öğrenerek programlara katıldım. Buradaki bayramlaşma programında ben haberdar edilmedim. Meclis Başkanı olduğum halde İl Özel İdaresi’nin düzenlediği programa ben davet edilmedim. Dışarıdan öğrendim” diye konuştu.
6 madde görüşüldü
Gündem dışı konuşmaların ardından Meclis gündem maddelerini görüşmeye geçti. Oturumu açan Aydın Karakoç, Nisan ayı 5. birleşimine ait tutanak özetlerini oya sunmasının ardından gündemin ikinci maddesinde “İl Özel idaresinin 14/04/2022 tarih ve 21924 sayılı yazısı ile 2021 Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesap Cetvellerinin incelenmesi teklifinin görüşülmesi” konusunu Grup Başkanlarının da önerisi ile Plan ve Bütçe Komisyonuna Havalesini oya sundu. Teklif kabul edildi.
Gündemin 3’ncü maddesinde “İl Özel idaresinin 26/04/2022 tarih ve 22503 sayılı yazısı ile Kırklareli İli, Merkez İlçesi, Dolhan Köyü, 114 ada 132 parsel numaralı taşınmaz üzerinde "Konut Alanı" amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı yapılması teklifinin görüşülmesi” konusu ele alındı. Konu İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi. Yine 4’ncü maddedeki “İl Özel İdaresinin 07/04/2022 tarih ve 21518 sayılı yazısı ile İlimiz, Demirköy ilçesi, Balaban köyü Muhtarlığının 01.04.2022 tarih ve 7 sayılı kararında, mevcut köy yerleşim alanının yetersiz kaldığı belirtilmekte ve köy yerleşik alanının yeniden tespit edilmesi teklifinin görüşülmesi” konusu da İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen bir diğer gündem maddesi oldu.
Gündemin 5’nci maddesinde ise “İl Özel İdaresinin 21/04/2022 tarih ve 21234 sayılı yazısı ile Kırklareli İli Demirköy İlçesi Beğendik Köyüne içme suyu temini için içme suyu amaçlı sondaj kuyusunun açılması ve açılan sondaj kuyusunun köyün içme suyu şebekesini besleyen depoya bağlantısının yapılması ihtiyacı hasıl olduğundan, Mezkûr işin 2022 yılı Kırklareli İl Özel İdaresinin Ek Yatırım Programına alınması teklifinin görüşülmesi” konusu ele alındı. Konu Altyapı Hizmetleri Komisyonuna havale edildi. Meclis’te son olarak “İl Özel idaresinin 22/04/2022 tarih ve 22387 sayılı yazısı ile açıklanan nedenlerle ihalesi yapılmış kanalizasyon işlerinin ihalesinin onaylanabilmesi için gerekli olan 106.100,00-TL. ile içmesuyu işlerinin sağlıklı yapılabilmesi ve ihale işlerinin olması için gerekli olan 348.000,00-TL. olmak üzere toplam: 454.100,00-TL- ek ödeneğin Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğünün bütçe tertibine aktarılması teklifinin görüşülmesi” konusu görüşüldü. Bu konuda bir önceki konu gibi Altyapı Hizmetleri Komisyonuna havale edildi. Oturum 10 Nisan Salı günü saat 10.30’da toplanmak üzere Aydın Karakoç tarafından grup başkanlarının öneri üzerine sonlandırıldı. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol