Bursa ve Kırklareli OSB’leri Kardeş oldu

Kırklareli-Bursa Sanayiciler Buluşması ve Kırklareli ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgeleri arasında Kardeş OSB Protokolü İmza Töreni Kırklareli’nde gerçekleşti. Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Edsa Tekstil Fabrikasının ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kırklareli-Bursa Sanayiciler Buluşması ve Kırklareli ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgeleri arasında Kardeş OSB Protokolü İmza Törenine Kırklareli Valisi Birol Ekici, Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan, Kırklareli OSB Yön.Kurulu Başk.V. Halil Kahraman, Kırklareli OSB Yön.Kurl.Üyesi Savaş Çekinmez, Kırklareli OSB Yön.Kurl. Üyesi Abdullah Mutluer, Kırklareli OSB Müdürü Sebahattin Dönmez, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Başkan Vekili Murat Demir, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Çetin, Bursa Ticaret Borsası Meclis Üyesi Sercan Alagöz, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Başkanı Ersan Özsoy, DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, DOSAB Yön.Kur.Başk.V. Levent Eski, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yön.Kurulu.Üyesi Hakan Batmaz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Mustafa Bektaş, Balkan TürkSiad Başkan Vekili İskender İskenderoğlu, Bursa BAL-GÖÇ Başkanı Emin Balkan katıldılar. 
Birbirimizden 
öğreneceğimiz çok şey var
Kısa bir fabrika gezisi ve işçilerle sohbetle başlayan program, öğle yemeğinin ardından tarafların bir araya geldiği toplantı ile devam etti. Toplantının açılış konuşmasını Kırklareli Valisi Birol Ekici yaptı. Vali Ekici, Kırklareli’nin milli geliri ve üretim kapasitesi yüksek bir il olduğunu belirterek her iki kentinde büyüyen ve üreten şehirler olarak ortak yönleri olduğunu ifade etti. Her iki şehrinde birbirinden öğrenebileceği şeyler olduğuna inandığını kaydeden Ekici, “Bugün birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. Döküm sanayi, otomotiv başta olmak üzere sanayide ortak yönlerimiz var. Yine tarım sektöründe ortak yönlerimiz çok var. Biz Türkiye’deki ayçiçeğinin yüzde 8’ini, buğdayın yüzde 2,1’ini, pirincin yüzde 2,3’ünü üretiyoruz. İşletme büyüklükleri açısından Türkiye’de çok seçkin bir yapıdayız. Meyvecilik alanında çok önde olduğumuz alanlar var. Burada bugün seçkin sanayicileri bir araya getirerek önemli işbirliği yapmak istiyoruz. Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi, Trakya’nın seçkin ve büyüyen bir organize sanayi bölgesidir. Şu anda 5 bin dekar alandayız. Ama bunu 15 bin dekara çıkartacağız. Trakya’nın en büyüğü olacağız. Ama biliyorum ki siz (Bursa) organize sanayi bölgesi konusunda Türkiye’nin ilklerinin yaşandığı bir şehirsiniz. Tüm Türkiye biliyor ki ilk organze sanayi bölgesi 1962 yılında Bursa da kuruldu. Bursa’nın zengin bir geçmişi, köklü bir sanayisi seçkin bir şehirciliği var. Her zaman üretimin ve refahın başkenti olan bir şehir. Bizde kişi başına düşen milli gelir sıralamasında 81 il içinde 8’nci sıradayız. Birçok alanda büyüyen sanayimizle, tarımımızla Türkiye’de söz sahibi olmaya çalışıyoruz. 
Birbirimizden çok şey öğrenebileceğimiz inancıyla bugün iki OSB arasında işbirliği ve kardeşlik protokolü imzalayacağız. Bu protokolün hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. 
Bütün dünyayı bir pazar olarak görmeliyiz
Daha sonra konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ta, pandemi sürecinde sağlık sorunlarının kendisini 2021 de hissettirdiğini ekonomik sorunların ise 2022 ve sonrasında kendisini enerji ve hammadde sıkıntısı ile gösterdiğini bunun devamında ise yaşanan işgücü kaybı ve üretim yetersizliğinin etkisi ile tüm dünyanın enflasyonu yaşadığını kaydetti. Son 6 ayda Almanya, Danimarka, İtalya, Moldova gibi birkaç ülkeye gittiğini ve buralarda edindiği izlenime bakarak Türkiye olarak hiçte fena bir durumda olmadığımızı söyleyen Aktaş, “Tüm samimiyetimde söylüyorum ciddi avantajlarımız var. Ama asıl olan bir şey var oda çok çalışmalı, gayret göstermeliyiz. Biz gerçekten çok üretmek ve çok çalışmak zorundayız. Kendimizi geliştirmek zorundayız. Dünyanın bir pazar olduğunu anlamak zorundayız. Sadece Marmara’yı, Trakya’yı bütün Türkiye’yi gören değil hangi işi yapıyor olursak olalım bütün dünyayı pazar olarak gören bir vizyonla konuya yaklaşmamız lazım” dedi. 
Aktaş, protokolün yalnızca kağıt üzerinde kalmadan güzel bir sürecin yaşanmasını dileyerek, “Bizlerde aynı şekilde Bursa da sizleri ağırlamaktan onur duyarız. Zaten alışveriş yapan firmalarımız var. Bizim daha fazla ihracat yapmamız, daha fazla üretim yapmamız, daha fazla istihdam yapmamız lazım” diye konuştu. 
Kırklareli OSB hakkında yapılan sunumun ardından taraflar adına hazırlanan protokolü DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül ile Kırklareli OSB Müdürü Sebahattin Dönmez imzaladılar. 
Protokolle, Demirtaş OSB ile Kırklareli OSB arasındaki iletişimi güçlendirmek, işbirliğini artırmak, ortak toplantılar ve faaliyetler düzenlemek, projeler hazırlamak, birlikte gerçekleştirmek, OSB’lerde yer alan katılımcıların gelişmesinin yanında, sosyal ve kültürel faaliyetlerde de birlikte hareket etmek ve diğer OSB’lere de rol model olmayı amaçlıyor. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol