“Bülbül Ormanı Ciğerimiz, Ciğerimizi Soldurmayacağız!”

Orman ve İnsan Çalıştayı “Doğa ile Bağ Kurmak” sloganı ile Cumartesi günü ilçemiz Uzunköprü’de gerçekleştirildi. Ev sahibi sıfatıyla Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Birlik Encümen üyesi Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, ilçemizde özel ağaçlandırma adı altında talan edilmek istenen Bülbül Ormanı ve Ergene Nehri Kirliliğine vurgu yaptı. Bülbül Ormanlarının ilçemizin tarihi belleği ve ciğerleri olduğunu ifade eden Becan, “Bülbül Ormanları bizim ciğerlerimiz, ciğerlerimizin solmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. Çalıştay, orman yangınları ve çevre felaketleri ile ilgili yapılan oturumların ardından sona erdi.

Türkiye’nin son yıllarda çevre tahribatı ile yaşamış olduğu orman kayıplarına, iklim değişikliği nedeniyle yoğun bir şekilde yaşamaya başladığı orman yangınlarının eklenmesi bizler için anlamı çok büyük olan ormanı ve bu işin sorumlusu olan insanın konuşulduğu Orman ve İnsan Çalıştayı Cumartesi günü ilçemizde gerçekleştirildi. Çalıştayın açışlında konuşmasını yapan Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, Bülbül Ormanı ve Ergene Nehri Kirliliği vurgulu konuşmasında, “Bülbül Ormanı Uzunköprü halkının en güzel anılarını yaşadığı tarihi bir belleğimiz. Burası özel ağaçlandırma adı altında doğallığını kaybedecek. Burada yaşayan birçok canlı içinde kötü bir son olacak. Bizim mücadelemiz burasını talan ettirmemek üzere. Ciğerlerimiz olan Bülbül Ormanlarını soldurmayacağız. Doğa katliamının, ihmalden kaynaklanan felaketlerin, para kazanmak amacıyla yapılan talanın alışkanlık haline getirildiği ülkemizde, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği olarak her canlının yaşam hakkını, ekolojik dengenin korunmasını ve iklim değişikliğine karşı mücadeleyi destekliyoruz. Turistik alan açmak amacıyla katledilen ormanlarımız, hidroelektrik enerji santrali kurma hırsı ile yok edilen akarsularımız, sanayi atıkları ile zehir saçan nehirlerimiz, içinde balıkların bile artık yaşayamadığı körfezlerimiz ve daha nice doğal alanımız kötü uygulamalar ile yok ediliyor. Doğayı değil, parayı merkeze alan yönetim anlayışının yol açtığı kötü sonuçlara doğamız ve halkımız katlanmak zorunda kalıyor. Böyle bir durumda doğanın yanında olmak, çevreci olmak, güçlü bir siyasi duruş haline gelmiş durumda. İnsan ve doğa ilişkisinde doğayı fethedilmesi gereken, hoyratça sömürülmesi gereken bir alan olarak görmek bizim, karşısında olduğumuz bir görüştür. Doğa, bizim sınırsız ihtiyaçlarımızı karşılayacağımız bir kaynak değildir. Biz doğanın bir parçasıyız ve ona karşı yapacağımız her kötü müdahale; bize afetler, salgın hastalıklar, susuzluk ve kıtlık gibi felaketler ile geri dönecektir. Bunun örneklerini her gün görüyoruz ve bu şekilde devam ederse de görmeye devam edeceğiz. Bu yüzden biz, doğanın bir parçası olduğumuzun bilinciyle, çevreyi koruyarak ve onun içerisinde yaşayan her türden canlının yaşam hakkına saygı göstermek zorundayız” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİYE
ÖNEM VERİLMELİDİR”

Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Selman Hasan ARLAN, son yıllara yaşamış olduğumuz orman kayıplarının büyüklüğünden ve bizlere verdiği sosyal, psikolojik ve ekonomik zararlarından bahsederek, orman kayıplarının önüne geçmek için “Sera gazı salınımını ciddi oranda düşürmeliyiz. Devlet ve özel sektör bu konuda daha duyarlı olmalıyız. Bu konuda halkımızı bilinçlendirmeli ve karar mercilerine katmalıyız. Yenilenebilir enerjiye önem vermeliyiz. Yerel yönetimler olarak daha fazla ve somut adım atmalıyız. Bu noktada en güçlü çözüm ormansızlaşmanın önlenmesi. Şu bir gerçek ki
ormanlarımızı korumalı, yeşilimizi
çoğaltmalıyız” dedi.

Birlik Encümen Üyesi Özlem BECAN yaptığı konuşmasında çevreyi korumak için çıktığımız bu yolda durmayacağız dedi. Birbirinden değerli uzmanların ve konukların katılım sağladığı Çalıştay’da, Chp Genel Başkan Yardımcılarından Kahramanmaraş Milletvekili Ali ÖZTUNÇ ve Denizli Milletvekili Gülizar BİÇER KARACA, Chp Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan YÜCEER, İstanbul Milletvekili Mehmet Akif HAMZAÇEBİ ile bu sene orman yangınları ile ciddi mücadeleler veren ve 3. Oturumun konuşmacısı olarak programa katılan Milas Belediye Başkanı Muhammet TOKAT da yer aldı. Orman ve İnsan Çalıştayı’nda, ormanların hayatımızdaki yerinden ve öneminden başlayarak, Türkiye’de ormancılık alanında yürütülen çalışmalara ve politikalara, ormancılık sektöründe çalışanların sorunlarına ve sektörün geleceğine, İnsanın ve iklim değişikliğinin ormana verdiği zararlara, Istıranca Ormanlarına, sivil toplum örgütlerinin orman konusunda yürüttüğü çalışmalara, orman yangını deneyimlerine ve orman yangınları sonrası yapılacak rehabilitasyon çalışmalarının ele alındığı konular konuşulmuştur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol