“Bu sistem değişikliği ülkede istikrarı garanti altına alacak”

TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop dün Kırklareli’ndeydi. Saat 18.00’de beraberinde AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, İl Başkanı Alper Çiler ve partililer ile birlikte Kırklareli Valisi Esengül Civelek’i makamında ziyaret eden Şentop; “Bir Trakyalı, bir Tekirdağlı olarak burada bulunmaktan çok mutluyum” dedi. Vali Civelek ise; “Sayın Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop’u ağırlamaktan büyük onur duyduk. Kendisine ilimize hoş geldiniz diyorum” dedi.

Bu anlamlı ziyaretin ardından parti binasına geçen Şentop burada partililere seslendi. İlk olarak AK Parti İl Başkanı Alper Çiler bir selamlama konuşması yaptı. Çiler; “TBMM Anaysa Komisyon Başkanımız Sayın Mustafa Şentop beyefendi ilimize teşrif ettiler. Yeni anayasa ve halk oylaması ile ilgili olarak bir bilgilendirme konferansı düzenlemek için buradalar kendileri. Tüm STK’larımız, oda ve derneklerimiz programımıza davet edildi. Sayın Şentop İl Başkanı seçildiğimden beri bizlere de, ilimize de sahip çıkmıştır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Ardından söz alan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ise; “Bölgemizin insanı, hemşerimiz, Anayasa Komisyon Başkanımız ilimizi onurlandırdı. Tabiî ki çok önemli ve tarihi bir süreçten geçiyoruz. Teşkilat mensubu arkadaşlarımızla, köylerimizi, kasabaları, her yeri geziyoruz. Çok kısa bir süre önce başbakanımızı ve bakanlarımızı ağırladık. Bugün de Sayın Anayasa Komisyon Başkanımız 16 maddelik anayasa değişikliği paketini detaylı bir şekilde anlatmak üzere ilimize gelmiş bulunmaktadır. Kendilerine hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.

 

“Türkiye kadar az ömürlü hükümeti bulunan başka bir Avrupa ülkesi yok”

 

Daha sonra TBMM Anaysa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop bir konuşma yaptı. Şentop şunları kaydetti;

“16 Nisan’da yapılacak olan değişiklik, siyasi parti meselelerinin ötesinde, Türkiye’nin belki de önümüzdeki yüz yılını etkileyecek önemli bir değişikliktir. 16 Nisan’a on gün gibi çok kısa bir süre kaldı. Bu süre zarfında bizler de teşkilatlarımızla, milletvekillerimizle, tüm partililerimizle, elimizden gelen gayreti ortaya koymaya çalışıyoruz.

Bildiğiniz gibi bugüne kadar Türkiye pek çok Anayasa değişikliği, 6 tane de referandum yaptı. Fakat şu anda tüm bunlardan çok farklı bir anayasa referandumu ile karşı karşıyayız. Türkiye hala anayasa tartışmalarını sürdürüyor. Anayasa ile ilgili sorunlarını çözebilmiş değil. Bunun sebebi de bugüne kadar yapılan bütün değişikliklerin bir ihtiyaçtan kaynaklanmasıyla birlikte, anayasanın işleyiş felsefesiyle doğrudan bir alakasının olmamasıdır. İlk defa biz, 16 Nisan’da oylayacağımız bu değişiklik ile darbe anayasasının, çalışma mantığına, felsefesine dokunan bir değişiklik yapıyoruz. İşte bu değişikliği diğerlerinden farklı kılan budur. Bunu milletimize doğru anlatmamız lazım. Siyasi açıdan baktığımızda Türkiye Avrupa’nın en istikrarsız ülkesi. Cumhuriyetimizin 94’üncü yılındayız, bugüne kadar 65 hükümet kurmuşuz. Bu 65 hükümetin 33 tanesi, 1 yıldan az süreyle görev yapmış. Türkiye kadar az ömürlü hükümeti bulunan başka bir Avrupa ülkesi yok. Bu sistem değişikliği ülkede istikrarı garanti altına alacak bir sistem değişikliğidir. Ayrıca darbecilerin kurduğu bu sistem, halka ve seçtiklerine itimatsızlık üzerine kurulu bir sistemdir.”

 

Bundan sonra Türkiye, milletin seçmiş olduğu iktidarlarla, millet iradesinin belirlediği iktidarlarla yönetilecek

 

“Biz 2002 yılından beri Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu alanda çok büyük mesafeler kat ettik. Milletimizden aldığımız güç ile vesayeti tasfiye ettik. Ama artık bunun kalıcı hale getirilmesi lazım. Evet AK Partinin geldiği günden beri Türkiye’de istikrar var. Fakat bu kurumsallaşmış bir istikrar değil. O yüzden bunu kalıcı hale getirmemiz, kurumsallaştırmamız gerekiyor. İşte bu anayasa değişikliğini diğerlerinden ayrılan farklar bunlardır.

Bundan sonra Türkiye, milletin seçmiş olduğu iktidarlarla, millet iradesinin belirlediği iktidarlarla yönetilecek, içeriden veya dışarıdan müdahale söz konusu olmayacak. İşte bunlardan fevkalade rahatsızlık duyanlar var. Seçim kazanmadan Türkiye’yi yönetmeyi bir lüks olarak yaşamış olanlar, yine Türkiye’nin sınırları dışından Türkiye’nin hükümetlerine müdahale edenler, hükümet düşürüp, kuranlar bu gelişmelerden rahatsızlar. Biz, bundan sonra Türkiye’de güçlü hükümetlerin olacağı bir dönemi planlamış, garanti altına almış oluyoruz.”

 

“Onlar gittiler ama Cumhurbaşkanımız hala dimdik ayakta durmaktadır, duracaktır”

 

“Yurt içinde bu değişikliğe karşı olanların bir sesi çıkıyor ama daha fazla sesi biz ülkenin sınırları dışından duyuyoruz. Yabancı basından takip ediyoruz, siyasilerin söylemlerinden işitiyoruz. Bu değişiklik Türkiye’nin bir iç meselesi ama bakıyorsunuz; Almanya’dan Hollanda’dan “Hayır” sesleri yükseliyor. Neden? Çünkü Türkiye’nin zayıf hükümetlerle, istikrarsız hükümetlerle yönetilmesini istiyorlar. Bu istikrarsızlıklar onların Türkiye üzerinde oyun kurmalarını kolaylaştırıyor idi. Yine aynı şekilde vesayetin devamını istiyorlar, seçilmiş hükümetleri Türkiye’nin yönetimine bırakmak istemedikleri için. Ve tabiî ki Cumhurbaşkanımıza Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan rahatsızlar. Neden? Çünkü ikiyüzlülük yapıyorlar. Çifte standartları var. Cumhurbaşkanımız da bunları onların yüzlerine söylüyor. Bundan rahatsızlar. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın gitmesi, AK Parti iktidarının gitmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Gezi olaylarından 15 Temmuz’a kadar ellerinden geleni ardına koymadılar, fakat bir türlü de muvaffak olamadılar. Onlar gittiler ama Cumhurbaşkanımız hala dimdik ayakta durmaktadır, duracaktır. Bunlar Tayyip Erdoğan’dan rahatsızdılar. Biz şimdi bu yeni sistemle Erdoğan gibi liderlerin Türkiye’yi yönetmesini sağlayacağız. Neden? Bugüne kadar Türkiye’de iktidar olabilmek için % 20 oy alabilmek yeterliydi. Ama yeni sistemde %50 aranıyor. Dolayısıyla bizler bu değişiklikle bundan sonra Cumhurbaşkanımız gibi siyasilerin ülkemizi yönetmesini planlıyoruz.”

Şentop ve beraberindeki partililer son olarak Royal Bilgiç Otel’de STK, Oda ve Derneklerle bir araya geldi. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol