“Bu şekilde su kullanılmaya devam edilirse büyük sıkıntı yaşayacağız”

Kırklareli İl Genel Meclisi Ağustos ayı birleşimlerine 6 Ağustos Perşembe günü başladı. 5 maddenin görüşüldüğü toplantıda esas konu Kırklareli ve köylerindeki yaşanan su sorunu oldu. Toplantı başında açıklama yapan İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç, köylerde vatandaşların suları fazla kullandığı için ve yaşayan kuraklık nedeniyle içme ve kullanma sularında büyük azalmaların olduğunu kaydetti. Karakoç, köylerdeki vatandaşlara seslenerek evlerinin bahçelerinde ektikleri ürünlere su vermeye bir ara vermeye davet etti. Rezervlerde 1 milyon metreküp su kaldığını söyleyen Karakoç, bu şekilde su
kullanılmaya devam edilirse büyük sıkıntı yaşanacağını ifade etti.

Meclis toplantısı öncesi konuşan İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç, su konusunda açıklamalarda bulundu. Çok kurak bir yıl geçirildiğinden bahseden Karakoç, köylerde yaşayan vatandaşları uyardı. Karakoç tüm muhtarlar ve yetkililer olarak köylerdeki insanlardan talepleri olduğunu belirterek; “Hepimiz bu sene yaşanan kuraklığı biliyoruz. Yaşanan kuraklıktan dolayı tüm muhtarlarımızdan, çiftçilerimizden sürekli olarak yakınmalar ve talepler geliyor. Şu anda köy içme sularımızda çok büyük azalmalar, yer altı sularında çok büyük azalmalar var. Bu azalmalar sonucunda pek çok köyümüze bayram boyunca tankerlerle su taşımak zorunda kaldık. Gerçekten zorlu bir sene geçiriyoruz. Bu nedenle ortak bir talebimiz var. Ortak talebimiz şudur. Tabi tüm vatandaşlarımızın hakkı kapılarının önünde veya bahçelerinde sebze, meyve çiçek yetiştirmek istiyorlar. Fakat bu iş bu yıl çığırından çıktı. Buraya su aktarmayı geçtim, içme ve genel kullanım için bile kaynak konusunda sıkıntı çekiyoruz” dedi.
“Köylerde kalan yurttaşlarımızın anlayışla karşılayacağına
inanıyorum”
İçme sularında problem yaşanabileceğini söyleyen Başkan Karakoç; “Köylerimizde yaşayan yurttaşlarımızdan isteğimiz “lütfen bu yıl bahçelerine ve evlerinin önüne su salmasınlar” Hiç olmazsa kullanma, içme ve hayvanların kullanımına su sağlayalım. Eğer bahçelerini sulamaya devam ederlerse; kullanma suları, içme suları ve hayvanlara sağlanan suda bile zorluk çekeceğiz. Bunu tüm köylerde kalan yurttaşlarımızın anlayışla karşılayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Lefeci köyünden
aşağıya saldığımız su ulaşmıyor”
Rezervlerin azaldığının altını çizen Karakoç; “Devlet Su İşleri Kayalı ve Kırklareli Barajlarından su çekmekte zorlanıyor. Sene başında Valiliğimiz, İl Özel İdaresi, Meteoroloji Müdürlüğü, Sulama Kooperatifleri, Tarım Müdürlüğü gibi kurumlarla ortak toplantı yapılmıştı. O zaman çiftçilerimize mısır gibi çok su isteyen ürünleri ekmemeleri konusunda talepte bulunmuştuk. Maalesef mısır ekenler var, tabi ki doğal haklarıdır ama biz su salmakta çok zorlanıyoruz. Lefeci köyünden aşağıya saldığımız su ulaşmıyor arkadaşlar. Bu nedenle o bölgedeki canlılar ölüyor. Rezervimizde 1 milyon metreküp su kalmış. Eğer o suyu da bu şekilde salmaya devam edersek çok büyük su sıkıntısı çekeceğiz” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol