Bu sakız şifa dağıtıyor

Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyelerinden Kırklarelili Dr.
İbrahim Palabıyık, TÜBİTAK destekli çalışmaları ile şifa kaynağı propolisi sakıza entegre etti. Yeni hedeflerinin bu ürünü ticari hale getirerek ülke ekonomisine katkı sunan bir konuma ulaştırmak olarak açıklayan Palabıyık, propolisli sakızın aktarlardan temin edilebileceği müjdesini verdi.

Kırklarelili akademisyen İbrahim Palabıyık’ın ekibiyle beraber insanlara sunduğu propolisli sakız, adeta şifa dağıtıyor. Arıların antibiyotiği olarak da bilinen bu maddeyi sakıza entegre ederek daha fazla insanın bu üründen faydalanmasını amaçladıklarını belirten Palabıyık; “Arılar propolisi kendisi salgılar ve balmumu ile birleştirir. Bu madde kovanları bakteri, mikrop vb zararlı etmenlere karşı korur. Günümüzde bu madde çeşitli ürünlere katılmış ve kullanıma sunulmuş vaziyettedir. Ancak biz sakıza ekleyerek daha büyük bir kitlenin bundan cazip şekilde yararlanmasını istedik. Propolis orjinalinde tadı acı olan bir madde. Çocuklar bu nedenle tüketmek istemiyor. Ancak sakız sayesinde bu problemi aşabiliyoruz” dedi.
Boğaz enfeksiyonları, faranjit gibi rahatsızlıklarda propolisin iyileştirici gücüne dikkat çeken Palabıyık, üst eğitimini İngiltere’de tamamlamış ve halen Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak görevli olan bir bilim insanı.
TÜBİTAK’ın katkıları ile propolisli sakızı hayata geçirdiklerini anlatan Palabıyık, “Sakızımız yapay aroma içermemektedir. 60 bin TL bütçeli bir proje kapsamında bu çalışmayı yaptık. Çalışmamızda bağışıklığı güçlendirici ve antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkiye sahip propolisli sakız ürettik. Hedefimiz bu ürünü ticarileştirerek ülke ekonomisine katma değer sağlayacak bir seviyeye ulaştırmaktır” diye konuştu.
“Eski zamanlardan beri
kullanılmakta”
Propolisle ilgili bilgiler veren Dr. Palabıyık; “Propolis, arıların ağaç ve bitki özütlerini bal mumu, polen, kendi salgıları ve az miktarda balla karıştırıp ürettiği özel bir üründür. Bununla arılar kovanların içini dezenfekte ederler. Propolisin 300'e yakın farklı bileşene sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu özelliklerinden dolayı eski zamanlardan günümüze kadar propolis insanlar tarafından kullanılmaktadır. Son zamanlarda propolis içeren çeşitli ürünler geliştirilmiştir. Fakat bunların ortak özelliği propolisin ekstrakt şeklinde yani sıvı formda kullanılmasıdır. Ayrıca ticari olarak satılan su bazlı, alkol bazlı ya da gliserin bazlı propolislerin içerikleri incelendiğinde birim miktardaki saf propolis oranı oldukça azdır, bu da propolisin sahip olduğu bileşenlerin, geliştirilen ürünlere geçişini azaltmaktadır" şeklinde konuştu.
Kendi çalışmalarında propolisi, yabancı maddelerden uzaklaştırıp saflaştırarak reçinesiyle beraber yüzde 5'e varan oranlarda sakız ürününe kattıklarını söyleyen Palabıyık açıklamalarına şöyle devam etti:
“Ağızda kalkan
oluşturmakta”
“Şekerli ve şekersiz olarak üretilen propolisli sakızın önemli bir özelliği de, ebeveynlerin çocuklara vermekte zorluk çektiği propolisi eğlenceli hale getirmek.
Propolisli şekerli ve şekersiz sakız üretimi projesinde amacımız, çocuk ve yetişkinler tarafından çok sevilen eğlencelik olarak alınan sakızla propolisin içindeki biyoaktif bileşenlerin vücuda alınmasını sağlamak.
Mikroorganizmaların vücuda ana giriş yeri olan ağızda koruyucu bir kalkan oluşmasını sağlamaktır. Bir diğer amacımız, çocuklara ebeveynleri tarafından boğaz enfeksiyonu, farenjit, aft ve grip gibi hastalıkların tedavisinde kokusu ve ilaç algısı yüzünden zorlukla verdiği propolisi, onların severek tükettiği sakız ürününe eklemekle çekici hale getirmektir. Bu ürünün yetişkinler için avantajı ise genelde ağız ve diş sağlığı için sakız tüketilmektedir. Bu yönde pozitif etkisinin akademik çalışmalarca tespit edildiği propolis ile şekersiz sakız geliştirilecek olması yetişkinler açısından da bu ürünün tercih edilebilirliğini artıracaktır".
Faydaları saymakla
bitmiyor
Propolisin araştırmalar sonucu kanıtlanmış faydaları: Çok güçlü antioksidan olması. Yaraların iyileşmesini 4 kata kadar hızlandırması. 100 kata kadar antibiyotik etki içermesi. Soğuk algınlığına iyi gelmesi. Solunum enfeksiyonlarında, faranjit, kronik bronşit, nezle, burun iltihabı hastalıklarında etkili olması. Her gün bir kaç kez Propolis ekstarktı ile gargara yapıldığında, plak oluşumunu önlemesi. Diş eti iltihabı ve ağız içi ve gırtlak enfeksiyonlarını gidermesi,. Diş apselerine, çürüklere, ağız kokusuna karşı iyi gelmesi. Diş beyazlatılmasına yardımcı olması. Sedef hastalığına iyileştimesi.
Deri enfeksiyonlarını gidermesi. Mantar ve zor öldürülen bakteri çeşitlerini engellemesi. Şampuana katıldığında saç sağlığına ve kepeğe karşı fayda sağlaması. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmesi. Kulak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılması.
Bağışıklık sistemi bozukluklarını düzeltmesi. Ülser, akut ve kronik kolite karşı çözüm olması.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol