“Bu kültürü ileriye taşıyabilmemiz için vatandaşlara ihtiyacımız var”

Kırklareli Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Resul Yıldırım,
Kırklareli pazarları ve pazarcılık mesleği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Pazarların hem esnaf hem de vatandaşlar için ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydeden Yıldırım, pazarların alışveriş mekanları olduğu kadar ayrıca bir kültürü barındırdığını söyledi.

Bu hafta kurulan Cumartesi Pazarı yine oldukça yoğun bir şekilde geçti. Yazın bitip sonbaharın başladığı bu günlerde özellikle ev hanımlarının uğrak yerleri olan pazarlar, marketlere oranla uygun fiyatlarlarıyla Kırklareli halkının ihtiyaçlarını karşılıyor.
“Biz pazarların özellikle daha kaliteli, daha taze, daha ucuz olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz”
Kırklareli Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Resul Yıldırım gazetemize yaptığı açıklamada, Pazar yerlerinin halkın temel tüketim malzemelerinin ve herkesin evlerinde görmek istediği ürünlerin satıldığı yerler olduğunu söyledi. Gıda maddeleri dışında ev eşyalarından giyim ürünlerine kadar geniş bir yelpazede satışlar olduğunu söyleyen Yıldırım, bu ürünlerin market ve alışveriş merkezlerine oranla yarı yarıya uygun olduğunu da belirtti. Yıldırım, “Fiyatların uygunluğu kadar ürünlerin taze ve kaliteli de olduğunu söylemek istiyorum. Hem Çarşamba hem de Cumartesi pazarımız geniş ürün yelpazesiyle halkımıza hizmet için kuruluyor Biz pazarların özellikle daha kaliteli, daha taze, daha ucuz olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Kırklarelili ve çevreden gelen vatandaşlarımızı hem Çarşamba hem de Cumartesi pazarlarımıza bekliyoruz” diyerek vatandaşlardan alışverişlerini pazarlardan yapmasını beklediklerini ifade etti.
“Yabancı vatandaşların
gösterdiği ilgiyi ve
alakayı yerel halkımızdan da görmek istiyoruz”
Yıldırım ilimizde bulunan her iki Pazara da yurtdışından vatandaşların sıkça geldiğini söyleyerek, “Yurtdışından özellikle de Bulgaristan’dan gelen vatandaşların burada yoğun bir biçimde alışveriş yaptıklarını görüyoruz. Bu da bizler için çok önemli. İster tuhafiye, ister meyve, ister bakliyat satan esnafımız, bu durumdan oldukça memnun. Yabancı vatandaşların gösterdiği ilgiyi ve alakayı yerel halkımızdan da görmek istiyoruz. Bizim bu işi gerçekleştirebilmemiz için bu kültürü ileriye taşıyabilmemiz için vatandaşlara ihtiyacımız var” dedi.
Kendilerinin ihtiyaçları kadar vatandaşların da pazarlara ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekleyen Başkan Yıldırım, “Yazın o kadar sıkıntı olmasa da kış aylarında insanların camlarından dışarı bakarak acaba kar mı var, yağmur mu var, fırtına mı kopuyor dediği zamanlarda pazarcı esnafı, vatandaşların rahat alışveriş yapabileceği ortamı onlara hazırlıyor. Bizim bu halimizi gören vatandaşlardan da pazarlardan alışveriş yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Kapalı Pazar Yeri elzemdir”
Başkan Yıldırım Kapalı Pazar Yeri ile ilgili de konuşarak, “Değişim daima gereklidir. Kapalı Pazar Yeri elzemdir. Neticesinde ülkemizin her yerinde kapalı pazar yerlerinin oluşturulduğunu görüyoruz. Çok uzun yıllardan beridir kapalı Pazar yeri hep gündemdeydi. Şimdiki döneme kadar sürekli olarak yapılması ertelendi. Şimdi de yanılmıyorsam Ocak ayı gibi bitirilmesi planlanıyor. Onsan sonra Pazar esnafı oraya geçecek. Tabi ki böyle durumlarda geçiş biraz sancılı olabilir. Nasıl sancılı olabilir? Burada herkesin bir yeri var. Gelen müşterileri kendisini biliyor. Orada tutunması ve müşterilerini oluşturması birkaç hafta olabilir. Ama neticesinde ilimiz küçük bir yer olduğunu için kolay adapte olunacağını düşünüyorum” dedi.
“Oraya geçtikten sonra iş pazarcılığın erbaplığına
kalıyor”
Kapalı Pazar yerinde de işlerin süreceğini söyleyen Yıldırım, “Mevcut alan içerisinde esnafımızın aldığı kadar alanda kendi yerini yapacak. Orada da işgaliye ücreti ödenecek. Bu da Belediye Meclisi tabi ki bu konuda kararını alacaktır. Oraya geçtikten sonra iş pazarcılığın erbaplığına kalıyor. Müşterini oluşturduktan sonra vatandaşa rahat alışveriş yapma imkanı tanıdıktan sonra işler orada da olacak” diye konuştu.
“52 haftalık yıl içerisinde 4-5 haftalık bir süre esnaf tezgah açılmıyor”
Kışın tezgah açarken sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Başkan Yıldırım, “Açık alanlarda ya hava muhalefeti oluyor. 52 haftalık yıl içerisinde 4-5 haftalık bir süre esnaf tezgah açılmıyor. Kapalı Pazar yerinde bu sıkıntıları aşacağız. O zaman yağmur da yağsa, kar da yağsa sıkıntı olmayacak. En azından esnaf sabah çıkarken havaya bakmayacak. Böylece vatandaşlar için de rahat alışveriş imkanı olacak. Beraberinde rahat bir ortam oluşacak. Dezantajları da elbet olacaktır. Ancak alışacaktır. Ben önce esnafımız açısından hem de vatandaşımız açısından yararlı olacağını düşünüyorum. Ancak ister kapalı ister açık hava pazar yerleri olsun ekonominin nabzını ölçen yerlerdir. Esnafımız da elinden geleni yaparak faiş fiyatla satış yapmadan işini yapıyor. Bu şekilde de yıllardan beridir gelen o geleneksel durumu devam ettiriyor” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol