Bu göç lehimize

Kırklareli’nden şehir dışına göç eden veya Kırklareli’ne şehir dışından gelen yüksek lisans veya 5-6 yıllık fakülte mezunu kişi sayısı Kırklareli’nin hanesine olumlu yansıdı. 2017 yılında Kırklareli’ne göç eden yüksek lisans veya 5-6 yıllık fakülte mezunu kişi sayısı 322 iken, Kırklareli’nden başka illere göç eden yüksek lisans veya 5-6 yıllık fakülte mezunu kişi sayısı ise 265 olarak gerçekleşti.
Yüksekokul veya fakülte mezunu olan göçe bakıldığında durum biraz tersine göndesede lise ve dengi seviyesinde göç yönü tekrar Kırklareli oluyor. Yüksekokul veya fakülte mezunu 3132 kişi Kırklareli’ne göç ederken 3812 kişi Kırklareli’nden göç etmiş. Lise ve dengi meslek okulu mezunu göç edenlerin rakamına bakıldığında 6016 kişi Kırklareli’ne gelirken 5405 kişi Kırklareli’nden ayrılmış.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü, Sayılarla Türkiye TR21 Edirne-Tekirdağ-Kırklareli Eylül 2018 bültenini yayımladı. Bültende illerin şehir dışına verdikleri göç ile aldıkları göçün eğitim durumu açısından hangi seviyede olduğuna ilişkin verilerde paylaşıldı. Genelde beyin göçünün yurt dışına veya şehir dışına olduğu şeklindeki algıya karşılık verilere bakıldığında durumu pekte öyle olmadığı sonucu ile karşılaştı. Zira Kırklareli’ne göç edenlerle Kırklareli’nden göç edenlerin eğitim seviyeleri birbirine yakın olmakla birlikte göç eden yüksek eğitimli kesimin şehir dışına doğru değil dışarıdan şehre doğru olduğunu gösterdi.
TÜİK’in bu konudaki araştırma sonuçlarına bakıldığında Kırklareli’ne eğitim seviyesi yüksek göçteki oranın kentten dışarı doğru olan göçten fazla olması Kırklareli’nin bir anlamda hızla gelişmeye devam ettiğinin de bir göstergesi. Verilere göre; 2017 yılında kentimize göç eden yüksek lisans veya 5-6 yıllık fakülte mezunu kişi sayısı 322. Bunun tersi göç ise 265. Yüksekokul veya fakülte mezunu olan göçe bakıldığında ise 3132 kişi Kırklareli’ne göç ederken 3812 kişi Kırklareli’nden göç etmiş.
Lise ve dengi meslek okulu mezunu göç edenlerin rakamına bakılınca 6016 kişi Kırklareli’ne gelirken 5405 kişi Kırklareli’nden ayrılmış. Ortaokul veya dengi meslek okulu seviyesinde ise 885 kişi Kırklareli’ne göç etmiş, 645 kişiyi şehir dışına gitmiş.İlköğretim okulu seviyesindeki göç hareketine bakıldığında 1348 kişinin Kırklareli’ne geldiği, 920 kişinin ise Kırklareli’nden ayrıldığı görülüyor.İlkokul seviyesinde ise 2207 kişi Kırklareli’ne gelmiş, 1404 kişi Kırklareli’nden ayrılmış. Eğitim seviyesi yüksek kesimin kente geliyor olması bir artı olarak görülse de bu rakamlar okuma yazma bilmeyen kesime ilişkin verilere bakıldığında biraz farklılık gösteriyor. Okuma yazma bilmeyenlerin kente gelişi 2017 yılında 854 kişi olarak tespit edilirken kentten ayrılanların sayısı 608 olarak hesaplanmış.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol