Bu duyuru Trakya’nın hayvansal ticarette önünü açacak

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Trakya'da 2017 yılından beri Koyun ve Keçi Çiçek Hastalığı'nın görülmemesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanıp sunulan arilik ülke deklarasyonunu web sayfasında yayınlanarak tüm dünya ülkelerine duyuruldu.

Trakya'da 2017 yılından beri Koyun ve Keçi Çiçek Hastalığı'nın görülmemesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanıp sunulan arilik ülke deklarasyonu Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH-eski kısaltması OIE) web sayfasında yayınlanarak bütün dünyaya duyuruldu.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, söz konusu duyuru ve Bakanlıkça hazırlanan deklarasyonun bölgenin hayvansal ticaretinde önünü açacağı belirtildi. Açıklamada, “Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, her bulaşıcı hastalıktan arilik için hastalığın özelliğine göre farklı şartlar belirlemiştir. Ülkemiz, 2017 yılından beri Trakya'da Koyun ve Keçi Çiçeği Hastalığı'nın görülmemesi, bölgede yapılan yoğun aşılamalar ve her yıl yapılan klinik taramalar sayesinde bu arilik açıklamasını yapabilmiştir. WOAH'ın yayınladığı prosedürler takip edilerek hazırlanan rapor kuruluşun web sayfasında yayınlanmış olup deklarasyona aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
https://www.woah.org/.../2022-07-turkiye-sheepandgoatpox...
Bilindiği üzere Trakya Bölgesi 2010 yılında Şap hastalığından aşılı arilik statüsü almış ve bu statüyü halen korumaktadır. Aynı zamanda Trakya bölgesi, Koyun ve Keçi Vebası (PPR) hastalığından arilik statüsü alabilmesi için 2020 yılında "korunmuş bölge" olarak ilan edilmiştir.
Bu deklarasyon, bölgeden hayvan ve hayvansal ürün ticaretinin önünü açacak, hayvansal üretime ve Ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır. Yakın gelecekte öncelikle Trakya'nın ve akabinde tüm Türkiye'nin hayvan hastalıklarından ariliğinin sağlanması Bakanlığımızın ana hedefleri arasındadır” denildi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol