Bu ameliyat Trakya’da ilk kez Kırklareli’nde yapıldı

Kalpten akciğerlere kanı götüren pulmoner arterlerdeki katılaşmış kan pıhtılarını temizlemek için yapılan “Pulmoner Endarterektomi Ameliyatı” (PEA) Trakya’da ilk kez Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genç bir erkek hastaya uygulandı. Oldukça zorlu bir ameliyat olarak tanımlanan ameliyat Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Işık başkanlığında Kalp Damar Cerrahisi Op. Dr. İbrahim Atakan Geçici, Anestezi Uzmanı Dr. Arda Işıker ve Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyathane ekibi tarafından gerçekleştirildi. Uzun ve zorlu bir ameliyat olarak tanımlanan bu ameliyatın yapılmaması hastanın kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabiliyor. 

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Işık başkanlığında Kalp Damar Cerrahisi Op. Dr. İbrahim Atakan Geçici, Anestezi Uzmanı Dr. Arda Işıker ve Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyathane personeli tarafından akciğerlere giden atardamarların tıkanması sonrası gelişen pulmoner endartektomi ameliyatı Trakya da ilk kez Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 30 yaşlarında erkek bir hastada başarıyla gerçekleştirildi. 
Göğüs ağrısı ve nefes darlığıyla kendini gösteren akciğer embolisi genellikle bacak veya baldır toplardamarlarında oluşan pıhtının bir parçasının yerinden kopup akciğer atardamarına gelmesiyle oluşuyor. Eğer akciğere gelen pıhtılar çok yoğunsa, meydana gelen kalp durması ya da kalp krizi nedeniyle hastalar yaşamlarını kaybedebiliyorlar. Akciğer embolisinin tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar büyük rol oynuyor. Ameliyat dışındaki tedaviler, kan sulandırıcılar ve akciğer tansiyonunu düşüren ilaçlar ise kalıcı bir çözüm sağlayamıyor.
Teknik olarak zor ve uzun bir ameliyat olan Pulmoner Endarterektomi (PEA) özel uzmanlaşma ve yoğun bakım takibi gerektiriyor. Hastalar bu ameliyatın yapıldığı hastanelerde detaylı bir incelemeden geçiyor. Hastaların sağ kalımı için tecrübeli bir ekip tarafından değerlendirilmesi ve uygun hastaların ameliyat şansını kaçırmaması gerekiyor.
PEA ameliyatı, hastanın kalp-akciğer cihazına bağlandıktan sonra vücut ısısının 18 dereceye kadar soğutulması ve dolaşımının durdurulması ile kansız ortamın sağlanarak akciğer damarlarındaki kronikleşmiş pıhtıların temizlendiği bir ameliyat. Ameliyatın teknik zorluğu ve uzunluğu tecrübeli bir cerrahi ekibi gerektiriyor. Ekibin olası komplikasyonların giderilmesinde kalp cerrahisi tecrübesi önem arz ediyor. Ameliyat sonrası dönemde akciğer ile ilgili sorunların giderilmesi için ileri yoğun bakım takibi ve kalp-akciğer cihazı ile destek verilmesi gerekebiliyor. 
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yapılan açıklamada, “Hastamızda başarılı geçen operasyon sonrası yoğun bakım takibine alındı. Bu konuda hastane yönetimi böyle bir zorlu ve Trakya tarihinde ilk kez yapılan operasyonu başarıyla gerçekleştiren başta Hocamız Prof.Dr. Ömer Işık önderliğinde tüm ekiplere teşekkür ediyoruz. 
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak kendi hastane tarihimizi sürekli yeni şeyler yazarken Trakya sağlık tarihine de notlar eklemeye devam edeceğiz” denildi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol