“Bu Üreticiyi Yok Saymaktır, Kınıyoruz”

Ulusal Çiğ Süt Konseyi’nin 15 Eylül’de açıkladığı 7,5 TL tavsiye çiğ süt fiyatları üreticilerin tepkisine neden oldu. Kırklareli İl Damızlık Sığır Birliği Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, açıklanan rakamın üreticiyi yok saymak anlamına geldiğini söyledi. “Girdi fiyatlarının serbest, çiğ süt fiyatı nın sabit tutulduğu başka hiçbir sektör yok” diyen Dermenci, “Üretimin Sürdürülebilir olması ve üretimin devam edebilmesi bu şartlar altında imkansızdır. Süt üreticileri olarak Ulusal Süt Konseyinin verdiği süt fiyatını kabul etmiyor ve kınıyoruz” dedi.

Ulusal Çiğ Süt Konseyi, 15 Eylül’de bir açıklama yaparak çiğ inek sütü tavsiye fiyatını 7,5 TL olarak açıkladı. Ancak açıklanan rakamlara tepki geldi. Konsey yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 7,50 TL/Litre olarak belirlenmişti. 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatının (çiğ süt destek primi hariç) üreticinin eline net 7,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine, Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde üreticiye ayrıca ödenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir. Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulunda görevli Sanayici Alt Grubu temsilcileri söz konusu karara şerh koymuşlar, 1 üye ise çekimser kalmıştır” ifadelerini kullandı.
Dün sosyal medya üzerinden bir açıklama yapan Kırklareli İl Damızlık Sığır Birliği Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci ise söz konusu rakamın üreticiyi yok saymak anlamına geldiğini söyledi. Konseyin verdiği fiyatı kabul etmediklerini ve kınadıklarını belirten Dermenci;
“15 Eylül 2022 tarihinde toplanan Ulusal Süt Konseyi büyük umut içinde beklenen süt fiyatını arttırmayarak 7,5 TL/LT. olarak devam edeceğini duyurdu. Toplantıda sadece ‘üreticinin eline net 7,5 TL/LT geçecek şekilde’ bir ifade yer aldı. Ulusal Süt Konseyi, yaptığı açıklamada üretici olarak bizleri yok saydığı bir karara imza attı. Üretimin sürdürülebilir olması ve üretimin devam edebilmesi bu şartlar altında imkansızdır. Girdi fiyatlarının serbest, çiğ süt fiyatının sabit tutulduğu başka hiçbir sektör yok” şeklinde konuştu. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. üretici olaksınız da 28 Eylül 2022 Çarşamba 23:54:13

    cezasız mı kalacaksınız milletin serveti üzerine oturup itibardan tasarrufsuz müsrif mirasyediler nezdinde masum mu olacasınız