Bölgemizde Çeltik Ekimi Öncesi Son Hazırlıklar Yapılıyor

Edirne’nin en büyük tarımsal kalemlerinden birisi olan Çeltik üretimi için artık geri sayım başladı. Çeltik tohumları hazırlıkların tamamlanmasıyla suyla buluşacak. Ekim sezonu öncesi büyük ölçekli sahalarda da hummalı bir çalışma var. İpsala’da faaliyet gösteren Hamzadere Sulama Birliği de son hazırlıklarını yapıyor. Çeltik sahalarına su aktaracak devasa pompaların kurulumu başladı. Birlik başkanı Eyup Farsak, yapılan
çalışmaları yerinde inceledi. İlçemiz Uzunköprü’de de üreticiler çeltik sahalarında lazer ile tesviye çalışmalarına başladı. Yaklaşık 20 gün sonra Çeltik tohumlarının su ile buluşması bekleniyor.




İlçemizin en önemli gelir kalemleri arasında yer alan çeltik ekimine artık çok kısa bir süre kaldı. Ekim sahalarında tesviye işlemine başlayan üreticiler, uygun koşulların oluşmasıyla filizlendirdikleri çeltik tohumlarını suyla buluşturmak için gün sayıyor. 20 gün içerisinde başlaması beklenen ekim döneminin Mayıs ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Ergene ovasında çeltik ekimi yapmaya hazırlanan çiftçiler, “İlçemizde bu yıl pirinç ekim beyanname işlemi başlayacak. Pirinç ekimi için önce tarlaları hazırlıyoruz. Sonra pirinç tohumlarını bir kaç gün suyun içine bırakıyoruz. Tohumlar hem ağırlaşıyor, hem de kök salıyor. Çeltiğin özelliği suyun içine ekiliyor.
Kök salan tohumlar suyun içinde atıldığı yere düşerek toprağa tutunuyor. Burada filizlenmeye başlıyor. Çeltik ekimden itibaren Eylül ayının ortalarına kadar kadar suyun içinde kalıyor ve tarihte tarlanın suyu kesilerek suyun çekilmesi bekleniyor. Su çekildiğinde de çeltiğin hasadı yapılıyor” ifadelerine yer verdiler. (Haber Merkezi)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol