Bolca Nine ziyaretçilerini ağırlamaya başladı

Babaeski İlçesi'ne bağlı Mutlu (Kofalca) Köyü'nde yer alan Bolca Nine Ziyaretgâhı her Hıdrellez’de olduğu gibi bu yıl da ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Bolca Nine ismi köy halkı ve tüm Trakya tarafından biliniyor ve 6 Mayıs'ta başlayıp Kasım ayına kadar sürecek olan ziyaretlerde önümüzdeki üç Cuma günü Bolca Nine ziyaretçi akınına uğrayacak.
İşte bu yıl da geleneklerini koruyan inançlarını ve kültürünü her daim yaşatmak isteyen Kırklarelililer de Bolca Nine türbesini ziyaret ederek, dualarını ondan esirgemiyor olacaklar.
Bolca Nine kimdir?
Bolca Nine Türbesinin bulunduğu alan bir koruluktur. Bu alanda Bolca Ninenin mezarı, erkekler ve kadınlar için iki odalı bir mescit, kurban kesme bölümü, oturma gurupları, ızgara yapılabilecek ve ateş yakıp yemek pişirilebilecek ocaklıklar, iki adet tuvalet, çeşmeler, bulunmaktadır. Her yer büyük ulu ağaçlarla kaplı ve koyu bir gölgeliktir. 1943 yılı Mutlu Köyü doğumlu öğretmen Halit Yardımcı tarafından kaleme alınıp 2003 yılında basımı gerçekleştirilen "TRAKYA GERÇEĞİ Fatih ve Bolca Nine" adlı kitapta yazar Halit Yardımcı Bolca Nine hakkında şunları söylemektedir.
"Son Avrupa seferini Arnavutluk üzerine yapmak üzere sefere çıkan Fatih Sultan Mehmet Han ve ordusunun yolu Bolca Ninenin yaşadığı suyu ve yeşilliği bol olan Mutlu Köyü'ne düşer. Ordu bu bölgede konaklarken bir gurup asker Bolca Ninenin evinin yanından geçer ve onun bir şeyler pişirdiğini görür. Askerler yemek için yanına gelirler. Bolca Nine de sayıları 100-200 veya daha fazla olan askerlere ocakta pişirdiği pilavdan verir. Bolca Nine askerlere pilav verdikçe pilav azalacağına fazlalaşmaktadır. Bu durum karşısında şaşıran askerler Ulu bir kadın karşısında olduklarını düşünür ve bu olayı Fatih Sultan Mehmet Han'a anlatırlar. Padişah yanında komutanları ile birlikte Bolca Ninenin yanına gelir, onun ellerine sarılır ve kendisinden bir şeyler dilemesini düşünürken, Bolca Ninenin gözlerine baktığında, bu yüce kadının kendisinden bir şeyler istemeyecek bir doygunluğa, olgunluğa yükseldiğini sezer ve "dile benden ne dilersen" diye soramaz. Padişah bu olanların üzerine onun adını bile sormadan,
-"Ey muhterem kadın bundan böyle senin adın BOLCA ANA olarak çağrılacak, gelecek neslimiz tarafından BOLCA NİNE olarak anılacak" diyerek onun ellerini öper ve saygısını böyle ifade eder.
Padişah ziyaretini bitirip gitmeye kalktığında Bolca Nine ona; -"Padişahım, askerleriniz dinlenmek için geldiklerinde şu anda sizin de karşıda gördüğünüz kargılarını toprağa saplamışlardı. Emretseniz de askerlerinizin bu kargıları bu akşam burada kalsın, sabah olunca askerleriniz gelip alsın" der ve bu isteği padişah tarafından uygun karşılanır. Ertesi gün padişah, komutanları ve askerleri Bolca Nineye veda etmeye geldiklerinde, akşam toprağa saplı olarak bırakılan kargıların yeşererek birer fidan haline geldikleri görülür. Bu olay Bolca Nineye olan saygıyı daha da arttırır.
Bolca Ninenin kendisinden hiç bir şey istemeyeceğini sezen padişah, yine de Bolca Ninenin bulunduğu korulukta birtakım çalışmalar yaptırmış ve burasının küçük bir zaviye haline getirilmesini sağlayarak bazı toprakları kendisine bağışlamıştır.
Halit Yardımcı "TRAKYA GERÇEĞİ Fatih ve Bolca Nine" adlı eserinde Bolca Ninenin ölümü hakkında da şu bilgileri vermektedir. Aynı yıllarda komşu köylerden üç kişi hacca gitmek üzere yola çıkar. Bolca Ninenin de hayır duasını almak için onun yanına gelirler. Bolca Nine de onlara, -"Gidin görün, dönün gelin, bulun gömün" der ve onları hac yoluna uğurlar. 1484 yılında yola çıkan hacı adayları o yılların imkânlarıyla birkaç yıl sonra hacı olarak geri dönerlerken aynı yolu takip ederler ve Bolca Nineye uğramadan kendi köylerine gitmek istemezler. Bolca Ninenin yaşadığı koruya geldiklerinde sessizlik vardır ve Nine ölüm döşeğindedir. Biraz sonra Bolca Nine ölür ve kulübesinin olduğu yere üç hacı tarafından gömülür. Bu esnada yıl 1490, Ninenin yaşı da 80'in üzerindedir. Üç hacılar hacca giderken Bolca Ninenin kendilerine söylediği sözü hatırlarlar, onun yüceliği karşısında duydukları saygıyla buraya yerleşirler ve 1493 yılında üçü de kısa aralıklarla öldüklerinde buraya gömülürler. Halen Bolca Nine ve bu üç hacının mezarları Mutlu Köyü'ndeki korunun içindedir. Adakların yerine getirilmesi de şöyle gerçekleşmektedir. Bir kısım ziyaretçiler adağını yerine getirip orada bulunan insanlara dağıtmakta, bir kısım ziyaretçiler adağını kesip geldiği insanlarla birlikte yemekte, bir kısım ziyaretçiler de getirdiği lokum ve akideşekerleri dağıtmakta, bir kısım ziyaretçiler ise lokma hamuru mayalayıp pişirmekte, helva ve pilav yapıp orada bulunanlara dağıtmaktadır. Bir gurup ziyaretçinin de, mezarın üzerine demir para atıp mezar üzerinde bulunan diğer demir paralardan aldığı, buradan alınan parayı yıl boyunca cüzdanında sakladığı, bunu da bolluk ve bereket getireceğine olan inançla yaptığı görülmüştü.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol