Bolca Nine Türbe mi, Roman Mahallesi mi?

Babaeski'ye bağlı Mutlu Köyü'nde ilimizin tarihi miraslarından olan Bolca Nine Türbesi'nde son 3 yıldır, hiç hoş olmayan bir dizi olaylar yaşanıyor. Türkiye'nin farklı illerinden gelen yüzlerce roman vatandaş türbenin bulunduğu alana sahip çıkıp, bölgeyi evi gibi kullanıyor. Her yıl 6 Mayıs tarihinde başlayıp 3 hafta devam eden Bolca Nine Türbesi ziyaretlerine insanlar artık korkarak gidiyor. Birçok roman vatandaşın konaklaması ve orayı mahalle haline çevirmesine izin veren Babaeski Kaymakamlığı'na tepkiler çığ gibi büyüyor. Jandarmanın dahi müdahale edemediği esmer vatandaşlar köye adeta korku salmış durumda...

Kırklareli'nde yüzyıllardır gelenek haline gelen Bolca Nine Türbesi ziyaretleri dün sona verdi. Her yıl 6 Mayıs'ta başlayıp 3 hafta süren ziyaretler, genellikle Cuma'dan Cuma'ya yapılıyor.
Yüzyıllar önce Fatih Sultan Mehmet Han'ın yüzlerce kişilik ordusunu sadece bir kazan pilav ile doyurur. Bunun üzerine zamanın padişahı Sultan Mehmet Han, muhterem kadının adının bundan böyle Bolca Nine olarak kalmasını ister.
Anlatılan birçok rivayet olmasına rağmen en çok bilinen ve inanılan hikayesi bu olan Bolca Nine'nin türbesinin bulunduğu Babaeski'ye bağlı Mutlu Köyü'nde görülmemiş manzaralar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda adak adayan, namaz kılan, dua eden ve onun huzurunda piknik yapan vatandaşlar yerini başka illerden gelen romanlara bıraktı.
Gelen ziyaretçilere zor anlar yaşatan, bir dilek dilemek uğruna neredeyse canını dahi tehlikeye atan vatandaşlar bu durumdan oldukça şikâyetçi.
Köylünün ve misafirlerin jandarmayı dahi harekete geçirdiği olay üzerine yapılan tüm girişimler çaresiz kaldı. Olay yerine gelen jandarma ekiplerinin dahi yanaşmaya çekindiği roman grubu, Babaeski Kaymakamlığı'ndan aldığı resmi izin belgesi ile mirasımız olan Bolca Nine Türbesi'ni sahipleniyor.
"Babaeski
Kaymakamlığı'nı kınıyoruz!"
Mutlu Köyü halkı, tarihi Bolca Nine Türbesi'ne her yıl farklı illerden binlerce kişinin akın ettiğini belirterek; " Zamanın Mutlu Köyü sakinlerinden olan Bolca Nine Tübesi'ne her yıl farklı illerden binlerce vatandaşımız ziyarete geliyor. Ama ne hikmetse son 3 yıldır yine farklı illerden gelen roman vatandaşlar türbeye sahip çıkarak, orada konaklıyor ve çevreye de zarar veriyor. Anadolu'nun, Karadeniz'in birçok yerinden gelen romanlar kurdukları çadırlarda yatıp kalkıyorlar, istedikleri gibi satış yapıyorlar, buda yetmezmiş gibi buradaki köy halkını da kovuyorlar. Bu miras bizim, orasını bu hale getirenlerde bizleriz. Bu neyli belirsiz insanlar nasıl olurda bizim tarihimize sahip çıkıyor.
Her şeyi geçtik, geceleri köye gelip hırsızlık yapıyorlar. Ya buna ne demeli? Dua etmeye mi geliyorlar, hırsızlık yapıp çalmaya çırpmaya mı? Biz durumu Babaeski Kaymakamlığı dâhil birçok kurumu bildirdik. Jandarmaya haber verdik, ama kimseye bir şey yapamadı. Jandarma geldi baktı geri döndü. İçeri bile giremediler. Biz buranın halkıyız, madem orası ticarethaneye döndü, mirasımıza sahip çıkmakta bize düşer. Geçtiğimiz gün, 75, 76 77, 78, bu dört vilayete ait plakalı araçlar köy meydanında sırasıyla dizildi ve tehdit edercesine yanımızda konuşma yaptı. Bu cesareti nereden alıyorlar. Burası Kırklareli, Anadolu'nun bir köşesi değil, medeniyetin merkezi. Buraya bunların gelip konaklamasına izin veren Babaeski Kaymakamlığı'nı tüm köy halkı olarak kınıyoruz.
Kim bunun
sorumlusu?
Gazetemize yapılan şikâyetler üzerine Mutlu Köyü'nde bulunan tarihi Bolca Nine Türbesi'ne düzenlediğimiz ziyarette anlatılanlardan daha fazlasına şahit olduk. Birçok ilden gelen roman vatandaşların Bolca Nine Türbesi'ni sahiplenerek, vatandaşları içeri almaması, basın kimliği bulunan bizlerin bile türbeye güçlükle ulaşabilmesi hiçbir kurumun umurumda olmadığı gibi, alana da hiçbir denetim uygulanmıyor.
Türkiye'nin hangi yerinde türbenin etrafında konaklanılabilir, içki içilebilir. Maalesef bu manzaralara Kırklareli'nin tarih mirası olan Bolca Nine'de görebiliyoruz. Yetkililerin yaşanan tepkilere rağmen bu duruma göz yumması, "bir çıkarları var" kanısını ortaya koyuyor.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Roman Lara hakaret olur.bolca nine dekiler.elekci bunlar

  2. Kaymakamlık ilgisizzx

  3. Bolca Nine çöplük haline gelmişçok yazık.Manevi havayı yok etmişler.

  4. 2022 yılı durum hala aynı. İlk defa gittim. Bakımsız halde ve güvenli olduğunu düşünmüyorum.

  5. Türbeyi ziyaret etmek istedik ama romanlardan ve köpeklerden bahçeye giremedik