“Bol sıvı, bol sebze ve meyve tüketin”

Kırklareli’nde diyetisyenlik hizmeti veren Sude Karataş, aşırı sıcak günler geçirdiğimiz bu dönemde, sağlıklı beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. 

Kırklareli doğumlu ve yine Kırklareli Üniversitesi mezunu olan alanında üç yıldır çalışan, iki yıldır da kendisine ait ofisinde hizmet veren Diyetisyen Sude Karataş, mevsim normallerinin üzerinde, aşırı sıcak günler geçirdiğimiz şu dönemde, beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. İlk olarak sıvı tüketimine çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Karataş; “Sıcak hava bizleri hem beslenme açısından, hem de sıvı tüketimi açısından etkiliyor. Su tüketiminin ne eksik, ne de fazla olmasını istemeyiz. Şöyle ki; fazla su tüketimi vücutta ödeme sebep oluyor, az tüketim de sorunlara yol açıyor.
Bu dönemde özellikle ilaç kullanan bireylerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Diyabetik ilaç kullananlar zaten vücuttan fazlasıyla sıvı attıkları için yeterli oranda sıvı tüketmediklerinde, susuz kalarak, tansiyon yükselmesi, şekerin düşmesi gibi kötü sonuçlara neden olabilirler. Bu anlamda günde en az 2-2,5 litre su tüketmeliyiz” dedi.Beslenme konusunda da önerilerini sıralayan Diyetisyen Sude Karataş şöyle devam etti;
“Yine sıcak havalarda, özellikle tansiyon hastaları kızartmalardan kesinlikle uzak durmalılar. Hafif bir şeylerle günü geçirmeye çalışmalılar. Meyve ve sebze tüketiminden asla vazgeçmemeliler. Günlük meyve-sebze tüketiminin en az 3 ile 5 porsiyon arasında olmasını istiyoruz. Yine tereyağ, margarin, katı yağlardan özellikle bu dönemlerde uzak durulmasını tercih etmeliyiz. Yaz aylarında sağlıklı beslenme adına bu herkes için geçerli bir formüldür.
Yaz aylarında ana öğünlerin hafif olması tercih edilmelidir. Şöyle ki; salatalar, yoğurt ve mineral değerlerin yerine konması açısından bol ayran tüketilmesinde yarar var. Tansiyon problemi olmayan bireylere de bir veya iki adet sade maden suyu tavsiye ediyoruz.
Yine gıda zehirlenmeleri bu dönemde çok sık karşımıza çıkıyor. Örneğin pirinç pilavı pişirildikten hemen sonra tüketilmelidir. Tavuğun saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmeli. Serin bir şekilde muhafaza edilmeli ve çok bekletilmeden tüketilmelidir.”
Yaz aylarında çocukların da risk altında olduğunu hatırlatan Karataş sözlerine şunları ekledi;
“Sıcaklarla birlikte çocuklar da risk altına giriyor. Özellikle rota virüsü dediğimiz ishal ve kusmaya yol açan bir virüs salgını var. Ve yaz aylarında bu durum daha da şiddetleniyor. Bu tarz durumlarda mutlaka aileler bir doktora başvurmalıdırlar. Dolayısıyla çocuklarda sıvı, meyve sebze tüketimine çok dikkat edilmeli ve gıdalar çok iyi yıkandıktan sonra tüketilmelidir.”
(F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Pazar çöplüklerinden yemek öğütlenirken günde bir simit üç çayla yetinin denirken tokmak kafalı canlı ceset çeyrekle yetinin cıyak ederken 20 yıl öncesine kadar ki beslenme gerçeklerini anımsatıp tekrar önermenin sırası mıydı şmdi şu yokluk döneminde?