“Biz milletiz”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Kırklareli’de iki gece boyunca düzenlenen tören ve anma etkinliklerinde bir araya gelen vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz milletiz” sözünü doğruluğunu bir kez daha ispatladı.

Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması’nın kalkıştığı darbe girişiminin üzerinden 1 yıl geçti. 15 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul ve Ankara’da 250 polis, asker ve vatandaşın şehit düştüğü 2 binin üzerinde kişinin ise gazi olduğu darbe girişiminin ilk yılında o gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle sokaklara inerek darbeyi bastıran halk, tıpkı o gece gibi 15 Temmuz 2017 Cumartesi akşamı ve 16 Temmuz 2017 Pazar akşamı yine meydanlarda idi. Kırklareli’de vatandaşın buluşma adresi 1 yıl önce olduğu gibi bu günkü adıyla Özgürlük ve Demokrasi Meydanı, o günkü adıyla Vilayet Meydanı oldu. Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşların müdür ve personelinin, belediye başkanından, siyasi parti temsilcisine kadar vatandaş ile birlikte buluştuğu alanda bir yanda yitirilen ve şehit düşen canlar için dualar okundu, yas tutuldu, diğer yanda tarih boyunca özgürlüğünü ve değerlerini birkaç çapulcuya bırakmayan milletimizin bunu bir kez de 15 Temmuz gecesi göstermesinin gururu ve coşkusu yaşandı. Eski adıyla Kırklareli Vilayet Meydanı yeni adıyla Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri 15 Temmuz Şehitlerini Anma ve Milli Birlik Yürüyüşü ile başladı. Meydandan başlayan yürüyüş korteji ellerinde Türk bayrakları ile 100’ncü Yıl Caddesi’nden çıkarak Karaumur Caddesi’ne oradan Cumhuriyet Meydanı’ndan Mustafa Kemal Bulvarı’nı takip ederek Fevzi Çakmak Bulvarı’na ulaştı. Buradan tekrar Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’na ulaşan kortej buradaki etkinliklere saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu. Gecenin açılış konuşmasını Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi yaptı.
Çiftçi Kırklarelilere seslendiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Hoşgeldiniz aziz milletimizin asil evlatları, hoşgeldiniz vatan sevdalıları, hoşgeldiniz bayrak sevdalıları, hoşgeldiniz millet sevdalıları, hoşgeldiniz demokrasi sevdalıları, hoşgeldiniz Türkiye sevdalıları. Sizleri sevgiyle, saygıyla, muhabbetle en kalbi duygularla selamlıyorum.
Hepimizin bildiği ve yaşadığı gibi 15 Temmuz gecesi ülkemiz ve milletimiz hain ve alçakça bir darbe girişimine, bin yılın en büyük ihanetine maruz kalmıştır. Amerikan Hükümetinin desteğindeki ve korumasındaki Pensilvanya şarlatanının Türkiye’deki asker kıyafeti giymiş terörist bozuntusu şerefsizler güruhu milletimizin şanlı ordumuza teslim ettiği uçağı, topu, tankı, tüfeği alçakça, şerefsizce, kalleşçe gasp ederek bu aziz milletin üzerine saldırdılar.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Özel Harekat Daire Başkanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlüklerini ve daha bir çok yeri bastılar, bombaladılar. Bombalarla, tanklarla, tüfeklerle, uçaklarla bu milleti korkutacaklarını hesap ettiler.
Ancak hesap edemedikleri bir şey vardı. Allah'ın da bir hesabı olduğunu hesap edemediler.
Bu aziz milletin imanının, yüreğinin, yumruğunun, vatan sevgisinin, bayrak sevgisinin, demokrasi sevgisinin ve milletin iradesinin bunların topundan tüfeğinden daha güçlü olduğunu hesap edemediler. 80 milyonun kahramanı Şehit Ömer HALİSDEMİR' i hesap edemediler. 249 şehidimizi, 2193 gazimizi hesap edemediler. Meydanlara inen bu aziz milleti hesap edemediler. Halkın gücünün tankın gücünden üstün olduğunu hesap edemediler.
Sonuç olarak bu millet darbeci bozuntularına dersini verdi; namusunu, vatanını, bayrağını, Cumhuriyetini, milli iradeyi çiğnetmedi ve bu aziz millet vatanını dış güçlere ve onların maşalarına teslim etmedi. Emperyalist güçlerin ve maşa olarak kullanılan FETÖ terör örgütünün ülkemizi işgal projesine kurtuluş savaşında olduğu gibi, Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sakarya’da olduğu gibi bu büyük millet tarafından izin verilmemiştir.
Darbe yapmak isteyen kahpeler milletin darbesini en ağır şekilde yemişlerdir. Kurdukları tuzak kendi başlarına yıkılmıştır. Ve tek tek inlerinden alınarak hesap vermek üzere yargı önüne çıkarılmaktadırlar. FETÖ ile ilgili operasyonlar bir yandan devam ederken diğer yandan PKK, DAEŞ, PYD, YPG, DHKP-C ve diğer terör örgütleri ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında mücadele devam etmektedir. Ve şu bilinmelidir ki nereye mensup olursa olsunlar, son terörist bertaraf edilinceye kadar terörle mücadele devam edecektir.
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; bu kadar saldırının, bu kadar terörist faaliyetlerin sebebi ülkemizin ekonomi başta olmak üzere her anlamda kat ettiği mesafedir. Dış güçler ve onları maşası olan adı, soyadı bizden olan ancak ruhu, aidiyeti, kalbi bizden olmayan alçaklar, hainler, kalleşler, kahpeler ve şerefsizler şunu biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kutlu yürüyüşünü Allah'ın izni ile asla engelleyemeyeceksiniz.
Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan dış güçlere yönelik olarak ne dedi; “Çanakkale ruhunu gördünüz, oradaki sonucu gördünüz. Eğer aynı sonucu görmek istiyorsanız hodri meydan, buyurun topunuz gelin.” Evet biz de buradan, bu meydandan, Kırklareli’nden hodri meydan diyoruz. Gücünüz yetiyorsa buyurun gelin diyoruz. Geleceğiniz varsa göreceğiniz de var diyoruz.
Ne yaparsanız yapın, hangi örgütü taşeron olarak kullanırsanız kullanın Allah'ın izni ile bu milleti asla bölemeyeceksiniz ve bu vatanı 80 milyon kefen giymediği sürece asla parçalayamayacaksınız.
Ey dış güçler, ey kahpe terör örgütleri, kahpe FETÖ, kahpe PKK, DAEŞ, PYD, YPG, DHKP-C şunu çok iyi biliniz ki sizin desteklediğiniz ve yapmış olduğunuz terör faaliyetleri bizim kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmektedir.
Başta 15 Temmuz gecesi şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimize söz veriyoruz. Allah'ın izni ile ecdadımızdan teslim aldığımız bu güzel vatanımızı bu aziz milletin gücüyle, cesaretiyle, imanı ve inancı, bayrak ve vatan sevgisi ile asla kimseye teslim etmeyeceğiz ve bu şanlı bayrağı asla yere indirmeyeceğiz. Tüm dünya duysun, Türkiye’nin tüm düşmanları duysun; Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk Milleti bugün 15 Temmuz öncesinden çok daha güçlüdür ve Türkiye tüm kurumları ile dimdik ayaktadır.
Türkiye’mizin kutlu yürüyüşü hız kesmeden devam etmektedir ve Allah’ın izniyle bu kutlu yürüyüş ebediyen devam edecektir. Ben buradan bu vatan ve bu bayrak uğruna şehit olmuş tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Selam olsun Allah için can veren o yiğitlere, selam olsun vatan için, millet için şehit olanlara, selam olsun bayrak için, milli irade için toprağa düşenlere.
Aziz Şehitlerimize ve kahraman gazilerimize söz veriyoruz ki; 15 Temmuz’u asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.
Konuşmama burada son verirken, sizleri tekrar sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyor ve sizleri Allah’a emanet ediyorum.”
“15 Temmuz’u Unutmamak ve Unutturmamak Tarihimize Karşı En Büyük Sorumluluğumuzdur”
Vali Çiftçi’nin alandakileri coşturan konuşmasının yanı sıra o sırada İstanbul’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ve Şehitler Makamı’nın açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması da sahneye kurulan dev ekrandan alanı dolduran vatandaşlara izlettirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında milletimizin çıkarları için bir araya gelmiş bir insan topluluğu olmadığını tarih içinde yoğrularak bu günlere gelen bir millet olduğunu vurguladı. 15 Temmuz’u unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını kaydeden Erdoğan, “15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak, sadece şehitlerimize, şehit yakınlarımıza ve gazilerimize değil, tarihimize karşı da en büyük sorumluluğumuzdur. Eğer 15 Temmuz’un bize verdiği dersleri doğru şekilde okumazsak, yeni 15 Temmuz’ları yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Üstelik bir sonraki 15 Temmuz’da düşmanın karşımıza hangi oyunlarla çıkacağını, kimleri kullanacağını bilemeyiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte İstanbul’da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü ve Şehitler Makamı’nın açılış törenine katıldı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin birinci yıl dönümünde, darbenin başladığı yer olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki girişinde başlayan tören alanına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Nakkaştepe’den yürüyerek gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit yakınlarını, gazi ve gazi yakınları ile vatandaşları selamladıktan sonra, tam bir yıl önce törenin yapıldığı saatlerde Türkiye’nin pek çok yeriyle birlikte o zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsünde, bir ihanet girişimi başladığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tank ve zırhlı araçlarla köprüyü kapatan darbecilerin tüm İstanbul’a, tüm Türkiye’ye ve tüm dünyaya, “Artık kontrol bizim elimizde” mesajı vermek istediğini söyledi.
“Milletimiz bu girişiminin ardında FETÖ ihanet çetesi
olduğunu tespit etti”
Milletin, kullanılan yönteme ve üsluba bakarak, bu darbe girişiminin arkasında FETÖ ihanet çetesinin bulunduğunu anında tespit ederek, bu çete aracılığıyla Türkiye’nin bir saldırıya ve işgal girişimine maruz kaldığını görüp harekete geçtiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin ve Başbakan Yıldırım’ın çağrısıyla vatandaşların 

darbecilere karşı sokakları, meydanları, kışla önlerini havalimanlarını doldurduğunu belirtti.
Diğer illerde darbecilerin henüz harekete geçmeye fırsat bulamadan millet, vatansever asker ve polisler tarafından derdest edildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 36 kişinin, Saraçhane’de 20’ye yakın, Çengelköy, Atatürk Havalimanı ve Topçular Kışlası önü ile Türk Telekom binasında ve diğer yerlerde onlarca kişinin darbeciler tarafından şehit edildiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da, Genelkurmay Başkanlığı ve TBBM yakınında 40’ın üzerinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde 29, Gölbaşı Özel Hareket Başkanlığı’nda 53, Kahramankazan’da 9, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan saldırıda ise 10’un üzerinde kişinin yine FETÖ’cü hainlerin açtıkları ateş sonucu şehadete yürüdüğünü aktardı.
“Tekbirle tankın üzerine giden bir milleti kim esir edebilir?”
Darbecilerin, gasp ettikleri öldürücü mühimmatla dolu tankları, silahları, helikopter ve uçakları vatandaşlara karşı tereddüt etmeden ve acımasızca kullandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, onların karşısına dikilen milletin yüreğinde tanktan ve toptan daha etkili silah olan imanı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz gecesi milletin sadece imanıyla dünyanın en modern silahlarına galebe çaldığını dile getirdi.
Tekbirle tankın üzerine giden bir milleti hiç kimsenin esir edemeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önünde, arkasında, sağında, solunda onlarca kişi vurulup düştüğü hâlde geri dönüp gitmeyi bir an bile aklından geçirmeyen, tam tersine bulduğu ilk fırsatta yeniden hainlerin üzerine yürüyen bu milleti kim durdurabilir? Hemen 3-4 metre ilerisine düşen kurşunlara aldırış etmeden yürüyen ve ‘kendisine geri dön, yoksa öleceksin’ diyenlere, ‘Bugün ölmeyeceksek ne zaman öleceğiz?’ diyen bir millete kim zincir vurabilir?” diye konuştu.
Merhum Mehmet Akif’in “Bir hilâl uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor” dizesine atıfla, “Evet, o gece güneşler battı. 15 Temmuz gecesi bu hilal uğruna batan tüm güneşlerimize, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, o gece yaralansa da eğilmeyen özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine, geleceğine sahip çıkan milletin fertlerine teşekkür etti.
“Bu fedakârlıklar karşılığında elde ettiğimiz istiklalimize ve istikbalimize değer biçemeyiz”
15 Temmuz gecesi darbeci hainlerin saldırılarında 250 kahramanın toprağa verildiğini, 2 bin 193 kişinin gazilikle müşerref olduğunu; ancak bunun karşılığında Türkiye’nin geleceğinin kazanıldığını, kalbini ve gözünü Türkiye’ye yöneltmiş milyonların umudunun yaşatıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ödediğimiz bedel ağır, anaların,
babaların, eşlerin, kardeşlerin, evlatların gözyaşlarına, yürek yangınlarına değer biçmek asla mümkün değildir. Ama bu fedakârlıkların karşılığında elde ettiğimiz istiklalimize ve istikbalimize de değer biçemeyiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, rastgele bir araya gelmiş insan topluluklarıyla milletler arasındaki fark olduğuna; toplulukların sadece anlık çıkarları için bir arada bulunurken, milletlerin ortak geçmişleri, değerleri ve hayalleri bulunduğuna, işaret etti.
“Terör örgütlerini piyon olarak kullananların asırlık kuyruk acılarının farkındayız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Türk milleti 15 Temmuz’da binlerce yıllık tarihinde defalarca yaptığı gibi kutsallarını korumak uğruna canını vermekten çekinmeyeceğini göstermiştir.
Tarih boyunca hep ateşle imtihan olmuş, düşman saldırılarının ve ihanetlerin kıskacında pişerek yol yürümüş bir milletiz. Biz sıradan bir göçebe kavim değiliz, biz milletiz millet, onlar ise illet illet; farkımız bu.
Demir filizinin ateşle yoğrulup çelikleşmesi gibi yaşadığımız saldırılar ve ihanetler de bizi işte bu tabloda birleştirdiği gibi hamdolsun birleştiriyor, bütünleştiriyor, güçlendiriyor. 15 Temmuz darbe girişimi milletimize yönelik ilk saldırı değildir, son saldırı da olmayacaktır. Terör örgütlerini piyon olarak kullananların asırlık kuyruk acılarının çok iyi farkındayız. FETÖ’nün sadece FETÖ olmadığını, PKK olmadığını, DEAŞ’ın sadece DEAŞ olmadığını, diğer terör örgütlerinin sadece görünen yüzlerinden ibaret olmadığını çok iyi biliyoruz. Arkalarında kimlerin olduğunu da çok iyi biliyoruz. Ama şu da bir gerçek ki piyonları ezip geçmeden kaleleri, filleri, atları, veziri alamaz, şahı da mat edemeyiz. Onun için önce bu hainlerin kafasını kopartacağız.”
“Bizim arkamızda binlerce yıllık devlet geleneğimiz var”
Kendisini dinleyen vatandaşların darbe ve terör suçlularına yönelik idam talebini tezahüratlar eşliğinde dile getirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatarak, “Parlamentoya geldiği anda parlamento bu konuda kararını vermesi hâlinde bana geldiğinde ben de bunu onaylarım. Çünkü şehit ailelerinin evine gittiğimde, gazilerimizi evlerinde ziyaret ettiğimde, evet ateş düştüğü yeri yakıyor. Efendim, şu söyle diyor, bu böyle diyor:
Arkadaş, git önce o ailelere sor bakalım, onlar ne diyor? Can yanmıyor, onların canı yanmadığı için rahat konuşuyorlar. Karşımızdaki örgütler gördüğümüz yapılarından ibaret olmayabilir. Ancak şunu da bilsinler: Türkiye de göründüğünden ibaret değildir. Bizim arkamızda da binlerce yıllık devlet geleneğimiz var, bunu da böyle bilmeleri lazım” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı forsunda bulunan her bir yıldızın, bu geleneğin sembolü, olduğunu, ülkenin ve milletin arkasında bin 400 yıllık bir medeniyet birikimi bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Doğduğumuzda kulağımıza okunan ezan, öldüğümüzde okunan salaya kadar hayatımızın her anını mensubu bulunduğumuz medeniyet şekillendiriyor. Coğrafyamızdaki bin yıllık geçmişimizin tek bir anını gösteremezsiniz ki mücadelesiz geçsin, asla. 15 Temmuz’da adeta patlayan bir yanardağ gibi geceyi aydınlatan ruh bir anda ortaya çıkmış değildir, gerisinde işte böyle muhteşem bir arka plan var” şeklinde konuştu.
“Şanlı Türk milleti olarak bölgemizin ve dünyanın geleceğine talibiz”
“Evet, biz dirileri şerefli, ölüleri şanlı Türk milleti olarak coğrafyamızın, bölgemizin, dünyanın geleceğine talibiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu milleti terör örgütlerinin alçakça saldırılarının ve onları kullanan güçlerin sinsi oyunlarının çökertemeyeceğini vurguladı ve “Biz işte bu ruhu, bu inancı, bu iddiayı kaybettiğimiz gün biteriz, bunu iyi görelim. Allah’ın izniyle o gün asla gelmeyecek. Gerekirse bir ölecek, ama bin dirileceğiz. Kardeşlerim; ölümü ölümle korkutarak yolumuza devam edeceğiz. Kalbimizden inancı, yüreğimizden cesareti, bileğimizden gücü, sırtımızdan teri hiç eksik etmeden durmaksızın çalışacağız” diye ekledi.

“15 Temmuz’un bize
verdiği dersleri doğru şekilde okumalıyız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz’u unutmamanın ve unutturmamanın sadece şehitlere, şehit yakınlarına ve gazilere değil, tarihe karşı da en büyük sorumluluğumuz olduğunun altını çizdi ve devamında şunları kaydetti:
“Eğer 15 Temmuz’un bize verdiği dersleri doğru şekilde okumazsak, yeni 15 Temmuz’ları yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Üstelik bir sonraki 15 Temmuz’da düşmanın karşımıza hangi oyunlarla çıkacağını, kimleri kullanacağını da bilemeyiz. Müslüman akıllı insandır, aynı delikten iki defa ısırılmaz.
15 Temmuz’u yaptıranların hangi amaçları taşıdığı, 15 Temmuz’u yapanların da nasıl bu güce ulaştığı ortadadır; bu gerçekleri siz de, biz de çok iyi biliyoruz. Her 15 Temmuz anması bizi şehitlerimizi yâd etmenin, şehit yakınlarımıza ve gazilerimize minnettarlığımızı sunmanın yanında bu konuda ne kadar mesafe kat ettiğimizin muhasebesini yapmaya da yöneltmelidir” 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasının ardından ülkemize bu ihaneti yapan FETÖ mensuplarının üzerine şiddetle gittiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, örgütün kamuda çalışan ve tespit edilen tüm mensuplarını uzaklaştırdıklarını, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Teşkilatı, Millî Eğitim, Sağlık Bakanlığı, yargı ve üniversiteler başta olmak üzere kamu kurumlarından 111 bin FETÖ mensubunun ilişiğinin kesildiğini, açığa alınan 38 bin kişinin araştırmasının devam ettiğini belirtti.
“Bu ülkeye ihanet eden cezasız kalmaz”
FETÖ davalarında artık yavaş yavaş kararlar çıkmaya başladığına işaret ederek, “Bu ülkeye ihanet eden hiçbir hainin cezasız kalmayacağından emin olunuz. Kendisine hizmet edeni başının üstünde taşıyan bu millet, ihanet edenin başını ezmekte de asla tereddüt etmez” vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlerimizin hatırasının yüreklerde daima yaşayacağını, FETÖ’cü hainlerin ise hep nefretle anılacağını dile getirdi.
Ülke ve millet olarak 15 Temmuz’dan çıkarılan dersler ışığında yola devam edeceklerini sözlerine ekleyerek, “Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Rabbim bizi bu tür ihanetlerden, her türlü düşman saldırısından, yerden ve gökten gelecek afetlerden korusun” temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının son bölümünde Arif Nihat Asya’nın, “Biz, kısık sesleriz... Minareleri, / Sen, ezansız bırakma, Allah'ım!” dizeleriyle başlayan şiirini okudu. Erdoğan’ın konuşmasının tamamlanmasının ardından Kırklareli’deki etkinlikler kaldığı yerden devam etti. 15 Temmuz akşamı başlayan etkinlikler 16 Temmuz akşamı da aynı coşku ile devam etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol