“Biz Bize Sohbetler” etkinliğinde göç konusu konuşuldu

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğinde düzenlenen, Kırklareli, Edirne, ve Tekirdağ’ı kapsayan “Biz Bize Sohbetler” etkinliğinin yedincisi 20 Eylül 2019 tarihinde Tekirdağ’da gerçekleştirildi.

Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ı kapsayan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğinde düzenlenen “Biz Bize Sohbetler” etkinliğinin yedincisi 20 Eylül 2019 tarihinde Tekirdağ’da yapıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Tekirdağ Vali Yardımcısı Ali Dursun“ Birlikte yaşamak, biz bize sohbet etmek ve bir toplum olmak, tek taraflı bir gayret ile tek taraflı bir mesai ile sağlanabilir bir sonuç değil. Onun için aramızda bulunan çok değerli muhacir kardeşlerimize, misafirlerimize şöyle bir çağrıda bulunma ihtiyacı hissediyorum. Bütün bu çalışmalara bu yapılan açıklamalara, davetlere gönüllü olarak içtenlikle katılmalarını arzu ettiğimizi ifade etmek istiyorum.” dedi.
“Biz bize hep beraberiz”
Tekirdağ Vali Yardımcısı Ali Dursun’un konuşmasının ardından söz alan Kırklareli Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, bu zorlu sürecin uyum içerisinde tamamlanacağını belirterek “Göçmen diye tanımladığımız zaman yakın coğrafyamız için çok doğru olmayabilir. Göçmen dediğimiz bu insanlar daha düne kadar zaten vatandaşımızdı. Yani gerek Selanik’ten, gerek Balkanlar’dan, gerekse Suriye’den, yakın coğrafyadan gelen bu insanlar zaten bizim vatandaşımızdı. Karşı komşuya misafirliğe gittik gibi düşünelim bir yabancı gibi düşünmeyelim. Düşünemeyiz de zaten düne kadar bizim topraklarımızdı oralar bu arkadaşlarımız orada kalmıştı. Bugünün yarattığı zorba şartlar nedeniyle yanımıza geldiler. Bu oyunlar bozulduğunda herkes kendi yerine gidecek. Bu süreç içerisinde önemli olan şey Genel Müdürlüğümüzün de çok güzel isim bulduğu gibi biz bize hep beraber olmak ve bu zorlu süreci uyum içinde tamamlamak.” ifadelerini kullandı. Süleyman Paşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ise “Bu insanlar, bu millet bu topraklarda bin yıldır yaşıyor. 650 yılda 3 kıtada hüküm sürmüş dedelerin torunlarıyız. Biz öyle bir milletiz ki kimin başı derde düştüyse gönlümüzü de kapımızı da açmış ekmeğimizi paylaşmışız. Bu millet yaptığı hayrı Allah rızası için yaptığı için hiçbir şeyi karşıdan beklemiyor aynen şuanda 3.6 milyon Suriyeli kardeşimizi burada misafir ederken de karşılığında bir şey beklemiyoruz.” şeklinde konuştu.
“Tek bir felsefemiz var birlikte biz olacağız”
Göç olgusunun bir problem ama göçmenlerin bir problem olmadığını dile getiren Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok konuşmasında “3.6 milyonu Suriyeli olmak üzere burada bir şekilde bize sığınmış veya çalışmak amacıyla gelmiş olan bütün misafirlerimize ve kardeşlerimize şunu ifade etmek isteriz. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de yarın da Türkiye Cumhuriyeti Devleti sizleri hiç kimseye ve hiçbir şeye muhtaç etmedi, bundan sonra da etmeyecektir. Tek bir felsefemiz var birlikte biz olacağız. Göç olgusu bir problemdir ama göçmen bir problem değildir. Göçmen insandır, göçmen annedir, göçmen babadır, göçmen teyzedir, amcadır, dayıdır, göçmen çocuktur. Şu an sesleri cıvıl cıvıl duyduğumuz bazen ağlayan bazen gülen geleceğimiz yavrularımızdır. Akılla, bilimle, mantıkla göç politikalarını yönetip yürütmeye çalışıyoruz ama iki gerçeklikten kopamayız. Bunlar insanlık ve vicdandır.” ifadelerine yer verdi.
“Biz uyumu sabır ve akıl ile yönetiyoruz”
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu konuşmasında: “Göçü sadece devlet aklı ile değil milletimizin vicdanı ile birleştirerek yönettiğimizi dünyaya haykırmak istiyoruz. Biz uyumu sabır ve akıl ile yönetiyoruz.” dedi. İnsan bilmediğinin düşmanıdır diyen Kadıoğlu, “Kendi insanımızı doğru bilgilendirmek adına bu faaliyetlerimizle sizlere değerli bilgilendirmelerde bulunmak istiyorum. Suriyelilerin suç oranının yüksek olduğu sanılmakta, Suriyelilerin ülkemizde kayıtsız olarak kaldığı sanılmakta, Suriyelilerin oy kullandığı, Suriyelilerin devletten maaş aldığı, Suriyeli Esnafların vergi ödemediği, Suriyelilerin fatura ödemediği sanılmakta. Bunlar ülkemizde geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeliler ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan bazıları.” dedi.
Tekirdağ İl Göç İdaresi Müdürü Ömer Gümüş ise yaptığı konuşmada “Ne asimilasyon ne entegrasyon uyumlu bir toplum oluşturmak. Uyum için dilimize Farsça’dan aldığımız güzel bir kelime var “ahenk”. Ahenk, fikirlerin, seslerin, müziklerin bir araya gelmesi anlamı taşıyor. Kelime olarak ahenk ancak bir araya gelince ortaya çıkan bir güzellik. Bugün biz de Trakya’mızın tüm kesimlerini bir araya getirmeye çalıştık.” dedi.
Halk oyunları gösterisi ile yerli ve yabancı toplulukların müzik dinletilerinin de yer aldığı etkinlikte; Türk akademisyen Zeynep Şentop Şahin, Suriyeli akademisyen Maissa Sayed, “Birlikte Yaşam Kültürü” hakkında, GÖÇDER Başkanı Cenk Sarıgöl “Sivil Toplum Kuruluşları ve Belediyelerin Sosyal Uyumdaki Rolü” hakkında sunum yaptı. Göç ve başarı hikâyelerinin anlatıldığı, farkındalık arttırıcı bilgilendirme videolarının da yer aldığı etkinliğin son bölümü Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti.
Etkinlikte; Edirne İl Göç İdaresi Müdür Vekili Enver Tutel, Kırklareli İl Göç İdaresi Müdürü Sinan Özsoy ve Tekirdağ İl Göç İdaresi Müdürü Ömer Gümüş tarafından sosyal uyum alanında yapılan yerel çalışmalar hakkında bilgiler paylaşıldı. Sosyal uyum alanındaki mevcut yerel çalışmalar, sosyal uyum alanında yaşanan güçlükler, yerli ve yabancı katılımcılardan gelen öneri, soru ve taleplerin yanıt bulduğu etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Etkinlik sonrası ev ziyaretinde bulunan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, 5 sene önce İdlib’den Türkiye’ye gelen tamir işleri ile uğraşan Necip Elbakkur’un evine konuk oldu. Kadıoğlu, Suriye’deki zanaatını artık Tekirdağ’da sürdürerek 3 çocuğunu da okutan cefakâr baba Elbakkur’u tebrik etti. Her iki toplumun katılımı ile uyum faaliyetleri kapsamında düzenlenen “Uyum Biz Bize Sohbetler” Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirilmeye devam edilecek.
Etkinliğe; Tekirdağ Vali Yardımcısı Ali Dursun, Kırklareli Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, Süleyman Paşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Tekirdağ İl Göç İdaresi Müdürü Ömer Gümüş’ün yanı sıra bölgedeki tüm kamu kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, yerel ve yabancı kanaat önderleri, uluslararası koruma, geçici koruma ve düzenli göç kapsamında bölgede yaşayan yabancılar ile vatandaşlar katıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol