Bisikletli çok ama yol yok

Kalbi korumaktan formda kalmayı sağlamaya, masrafsız olmasıyla bütçeyi korumaktan doğa dostu olmasına kadar çeşitli faydalarıyla insana ve çevreye fayda sağlayan bisiklet kullanımı Kırklareli’nde yaygın olmakla birlikte, ilimizde bisiklet yollarının eksikliği hala büyük bir sorun teşkil ediyor

Bisiklet sürmek; faydalı, keyifli, işlevsel ve ekonomik bir spor olmakla daima uzmanlar tarafından ısrarla tavsiye ediliyor. Bisiklet sürmenin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Bisiklet sporu, kalbi korumanın yanında, kilo vermeye yardımcı olmakla formda kalmayı sağlıyor.
Obezite, tansiyon, sırt ve bel ağrıları ile şeker, guatr gibi metabolik rahatsızlıklara iyi gelen bu bisiklet sporu, vücudun dayanıklılığının artması, yağ yakımının kolaylaşması ve kilo kontrolü açısından son derece faydalı. Her gün düzenli olarak 30-40 dakika kadar bisiklet kullanmak, yaklaşık 600 kalori yakmayı sağladığından hiç rejim yapmadan ayda 3-4 kilo vermeyi sağlıyor. Ritmik hareketler neticesinde vücudun, ağrı kesici ve mutluluk sağlayan hormonu olan endorfin salgılanmasına sebep olan bisiklet, stresten uzaklaşmayı sağladığı gibi, panik atak gibi rahatsızlıklar ile depresyon riskini de düşürüyor. Bisiklet sürmeyle, metabolizma hızlanır, fazla kilolar verilir, kemik yapısı güçlenir, kas dokusu kuvvetlenir. Kan basıncı düşerek, kolesterol sorunu otomatik olarak çözümlenir.
Çocukları bilgisayar
bağımlılığından kurtarabilir
Uzmanlar, özellikle çocuklarda, konsantrasyon, denge, çeviklik gibi yeteneklerin bisiklet sürme ile geliştiğini söylüyor. Bisiklet sürerken tüm vücut bir arada çalıştığından çocukların sağlığı açısından bisiklete teşvik edilmesi gerekiyor. Nitekim günümüzün teknolojik çağında çocukluk döneminde artan bilgisayar bağımlılığının önüne geçmeyi sağlaması açısından, çocuklara bisiklet kullanma alışkanlığı kazandırmak büyük önem arz ediyor.
Hem insanı ve çevreyi
hem de bütçeyi koruyor
Bisiklet kullanımı, enerji kaynağının insan vücudu olmasıyla doğayı korumasının yanı sıra zamandan da tasarruf sağlıyor. İnsan ve çevre sağlığını koruyan bisikletin, motorlu araçlar gibi benzin ve park yeri masrafından bağımsız olması sebebiyle bütçeyi de koruduğu bir gerçek.
Kırklarelili bisiklet sürmeyi seviyor
Tüm bu faydalarının yanında son derece zevkli bir spor olan bisiklet sürmek, ilimizde oldukça yaygın. Nitekim havaların güzel olmasına rağmen yollarda görmeye alıştığımız bisikletli vatandaşların yanı sıra, Kırklareli Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaki Bispark’ın, doluluğu ile dikkati çekmesi Kırklarelili vatandaşların bisiklete olan düşkünlüğünü gözler önüne seriyor. Kırklareli’nin, Trakya’nın en sakin ve tenha şehri olmasının bisiklet kullanımını arttırmaya etkisi olsa da, özellikle son yıllarda artan motorlu araç trafiğinin bisiklet sürücülerini sıkıntıya soktuğu da bir gerçek.
Kırklareli’nin bir
bisiklet yolu bile yok
Kırklarelili vatandaşların bisiklete olan düşkünlüğü bilindiği halde Kırklareli Belediyesi’nin hala bu konuda bir girişimde bulunmaması vatandaşları sıkıntıya düşürüyor. Nitekim 2013 yılında Fevzi Çakmak Bulvarı’nda var olan bisiklet yolunun kaldırılması belediyenin ilimizde sayısı oldukça fazla olan bisiklet sürücülerine olan duyarsızlığının en büyük göstergesi. Araç trafiğine zorluk çıkarması gerekçesiyle kaldırılan yola alternatif bir bisiklet yolunun hala yapılmamış olması bisiklet sürücülerini zor durumda bırakmakla birlikte, vatandaşlar kendileri için bir yol yapılmasını sabırsızlıkla bekliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol