“Birliğimiz ebedi, gündemimiz ekonomi olsun”

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık ile Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan’ın da katılım sağladığı genel kurulda TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu “Birliğimiz ebedi, gündemimiz ekonomi” temasına vurgu yaparak, iş dünyasının önümüzdeki süreçte gündeminin ekonomi olmasını istediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla 81 ilde istihdam seferberliğini yeniden başlattık diyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Burada üzülerek paylaşmak isterim ki; bu işe bir tek Oda-Borsalarım sahip çıktı. Takip ediyorum, Oda ve Borsalarımın hepsi canla başla çalışıyor. Her ilde destek ve teşvik tanıtım merkezleri kuruyor firmalara OSB’lere ulaşıyor ülke çapında tanıtıyorlar. Hatta büyük şirketleri bire bir ziyaret ederek en geniş katılımı sağlıyorlar. Hükümetimiz de çıkardığı tarihi teşviklerle bu sürece büyük destek verdi. Kısa çalışma ödeneğini işler hale getirdi. Geçen sene sona eren işverene asgari ücret desteğini miktarını da artırarak yeniden başlattı. Tüm bunlar sayesinde istihdamdaki negatif gidişi durdurduk artıya geçtik. İnşallah Odalarımız ve Borsalarımız yılsonu için verdikleri hedefleri de yakalayacaklar. İstihdamdan sonra finansmanda da yine elimizi taşın altına koyduk.
TOBB Nefes kredileriyle 2 yılda yaklaşık 100 bin KOBİ’ye 12 milyar liralık ucuz finansman sağladık. Daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir ilke imza atarak KOBİ Değer Kredisini başlattı. Bu sayede 122 bin üyemiz 44 milyar liralık düşük faizli kredi imkânına kavuştu. Banka genel müdürleriyle 16 şehirde bölgesel toplantılar düzenledik.
Böylece Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. 81 İl’in iş dünyasını reel sektörünü mali sektörle bir araya getirmiş olduk. Firmalarımız burada ilk elden sıkıntılarını anlattı sorunlarını çözme imkânı buldu.” dedi.
4 yıllık seçimsiz dönemi kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeleri gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanım İstihdam Seferberliği desteklerinin bir kısmı nisan sonunda bitti. İstihdamda başlayan olumlu gidişin devamı için bunları uzatalım. Kısa Çalışma Ödeneği süresini de 3 aydan 6 aya çıkaralım. Yine son günlerde Kıdem Tazminatı Fonu konusu gündemde. Hem firmalarımız hem de çalışanlarımız tedirgin oluyor.
Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere reel sektöre ilave yükler gelmemeli. Ayrıca çalışma barışı da bundan olumsuz etkilenmemeli. Bu konuda biz de sizinle aynı düşünüyor ve mutlaka işçi-işverenin tam mutabakatı aranmalı diyoruz. Yaklaşık 1 senedir genel ve mahalli seçimlerle devam eden seçim süreci sona erdi.
Önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir dönem var. Bu fırsatı iyi değerlendirmeli, kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz. İstikrar sürsün, Türkiye reformlarla büyüsün. Sizin de ifade ettiğiniz gibi ekonomiyi gündemin ilk maddesi yapalım.
Rekabet gücümüzü artıracak yapısal reformları arka arkaya hayata geçirelim. Zira ekonomide atılacak çok adım yapılacak çok iş var. Hükümetimiz seçim öncesinde bunun sinyalini verdi.
Seçimler geride kaldığına göre artık hızla harekete geçilmesini bekliyoruz. Bakın dünya ekonomisinde de yeni bir dönem başladı. Düşük faizle ve bol sıcak paraya dayalı kolay büyüme dönemi bitti. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler verimlilik artışlarına ve inovasyona dayalı yeni ve farklı bir büyüme sürecine odaklanmak durumunda. Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Berat Albayrak bu konuda ilk adımları attı. Yeni Ekonomi Programı ve Yapısal Dönüşüm Adımlarını açıkladı. Bu çalışmaları sürdürüp genişletelim.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol