Bircan; "Mecidiyemizde bundan sonra taş ve kalker ocağı izni verilmeyecek"

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan CHP İlçe Başkanlığında düzenlediği besın açıklamasında Mecidiye'de taş ve kalker ozağı sorununu çözdüklerini ifade etti.

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimleri ile parlamentoya girmeye hak kazanan Erdin Bircan, Mecidiye'de taş ve kalker ocağı açılmaması için yaşanan süreçten bahsetti. Bircan, "Birlikte mücadele ettik birlikte başardık."
CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ın basın açıklaması şu şekilde gelişti; Bildiniz üzere bölgemizin en önemli sorunlarından birisi doğa harikası Mecidiyemize yapılmak istenen taş ve kalker ocaklarıdır. 
Konuyu hepiniz çok yakından biliyorsunuz. Uzun yıllardır Mecidiye’de açılan taş ocakları kangren haline gelmiştir. Mecidiyemizin harika doğası yok olmaktadır. Mecidiye’de insanların sağlığı, canları tehlikeye düşmüştür. Yüzlerce kamyon, patlamalar doğa harikası bir yerleşim yerimizi yaşanamaz hale getirmiştir. Dün Orman ve Su İşleri Bakanı, Çevre Komisyonu Başkanı, Çevre Komisyonu Üyeleri, Bakanlığın ilgili bürokratları ile Tekirdağ'da bir araya gelerek yine Mecidiye taş ocakları konusunda bu katliam için bakanlığın ve bağlı birimlerin izin vermemesi gerektiğini anlattım. Sayın Bakan, Sayın Valimizde oradaydılar, Orman ve Su İşleri İl Müdürümüze ve ilgili bürokratlara bundan sonra Mecidiyede hiçbir taş ve kalker ocağına izin verilmeyeceğinin talimatını verdi. Orman Genel Müdürünü de arayan Bakan, talimatını yineledi. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez'den Bakanla görüşmesinden hemen sonra "Mecidiye Köyü (Saros Körfezinde) Bakanlığımızca yeni izin verilmemektedir" açıklaması tarafıma e-posta yolu ile iletildi. Bugün bu noktaya geldiysek birlikte verdiğimiz mücadeledendir. Birlikte mücadele ettik birlikte başardık. Bundan sonra da birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. 
"Bu karar için yaptığım mücadeleyi en iyi siz basın mensupları bilmektesiniz. Son iki yıldır yapmış olduğum bütçe konuşmalarında Mecidiye’ye sürekli vurgu yaptım. Ben TBMM kürsüsünden Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na “gidin bakın ve ‘burada taş ocağı olur’ diyebiliyorsanız hiçbir şey demeyeceğim. Dünyada nereye taş ocağı açılmaz deseler Mecidiye’yi gösterirler” demiştim. Eylemler yaparak, soru önergeleri vererek, basın açıklamaları yaparak konuyu sürekli gündemde tuttuk. Hatta ulusal ve uluslararası basının gündemine taşıdık. Bunu tek başımıza yapmadık. Başta Mecidiyeliler olmak üzere Keşan Halkının desteği, özellikle de ADD ve DOÇEK gibi sivil toplum kuruluşlarının desteği bizim için çok önemliydi. En son Mayıs ayında Mecidiye’de halkımızla birlikte basın açıklaması yapmış konuyu ulusal ve uluslararası basının gündemine taşımıştık. Bakanla, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve üyeleri ile sürekli bu katliamın engellenmesi için defalarca görüştüm, anlattım.  Eğer haklı bir çabanız varsa ve siz bu çabadan vazgeçmezseniz sonucunu mutlaka alırsınız. Haklı mücadelenizi sonuna kadar savunursanız ve her ortamda yapılan haksızlıkları dile getirirseniz Muhalefet milletvekili olsanız da mücadelenizi yaparsanız ve başarırsınız. Size bir örnek vereyim. 2017 bütçesi görüşülürken Keşan- Enez yolunu gündeme getirdiğimde o zamanın Çalışma Bakanı Sayın Müezzinoğlu “O yolu biliyorum” dedi. Ben, “Sayın Bakan biliyorsanız neredeyse iki aracın yan yana geçemediğini de biliyorsunuz. Allah korusun o yolda başınıza bir şey gelir” demiştim. İki ay sonra Keşan- Enez yolunun ek bütçeye konulduğunu gördük. Henüz tam olarak ne zaman bitirileceğini, hangi aşamada olduğunu tam olarak öğrenemedik ama konunun sürekli takipçisi olacağız. Buradan söylüyorum, Keşan- Enez yolunun duble yol olması gerekiyor. Yaz aylarında yaşanan turizm trafiği başka türü aşılamaz. Duble yol yapılana kadar da yolun mücadelesini vermeye devam edeğim. Yıllardır mücadelemizin tek amacı vardı: Doğa harikası Mecidiyemizin katledilmesine engel olmak. Çabalarımız sonuç verdi. Bugüne kadar verilen izinler yüzünden doğası yeterince tahrip olan Mecidiyemizde bundan sonra taş ve kalker ocağı izni verilmeyecek.  Ancak işimiz bitedi. Şimdi açık olan taş ocaklarının kapatması ve rehabilite edilmesi için mücadelemiz kararlılıkla sürecek. Bu gerçekten büyük bir azmin ürünüdür. Başta duyarlı Mecidiyeliler, Keşanlılar olmak üzere Mecidiye mücadelemizde yanımızda olan, mücadelemize katkı koyan tüm duyarlı insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum." 

 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Darısı başımıza 13 Ağustos 2017 Pazar 21:16:59

    Darısı Istrancaların başına. Sayın bakanımız buralarda baraj gölet açarken bir gelsin de havadan bir Istrancaları dolaşsın. Ormanlar da bakanlığın görev alanında sadece su işleri değil. Istrancalarımız da kurtulsun.