Bir efsanedir Pavli; Her Eylül’ün ikinci haftası yaşanır

14 – 17 Eylül tarihlerinde Trakya’da heyecanlı bir hareketlilik yaşanacak. Asırlık panayır, Pehlivanköy’de başlıyor. Binlerce misafiri ağırlayacak Pavli Panayırı, bütün renkleriyle başlıyor.

1910 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen, 100 yılı geçkin süredir bölge insanının alış veriş, birbirleriyle buluşmasını, çeşitli kültürel etkinliklerin içerisinde yer almasını sağlanıyor.
Kırklareli'nin nüfus anlamında en küçük ilçeleri arasında yer alan Pehlivaköy'ün panayırı için geri sayım başladı. Hem ilçenin Belediye Başkanı hem de ilçe sakinlerinin eylül ayındaki panayır için hazırlıkları tüm hızı ile devam ediyor. Bölgemizin sahip olduğu en yaşlı panayır için geri sayım başladı. Hazırlıklar tam gaz devam ederken İlçenin Belediye Başkanı herkesi tarihin için yolculuğa çağırdı.
Dolu dolu Pavli
Hatıralarla dolu yaşlı bir dede gibidir Pavli Panayırı; 2. Dünya Savaşını, sultanlıktan cumhuriyete rejim değişimini, yörenin nüfusunu çok etkileyen mübadeleyi görüp geçirmiş… Pehlivanköy’e binlerce misafiri davet eden panayırda sayısız etkinlikler gerçekleşiyor. Panayır etkinliklerinin yanı sıra fotoğraf gezilerinden, tanıtımlara ve belgesel çekimlerine kadar birçok faaliyet gerçekleştiriliyor.
4 günlük coşku
Pehlivanköy Tren Garı’nın karşısında kurulan panayırı, trenle geçenler de hayranlıkla izliyor. Tarihi gar binasının geçici konuklarının da meraklı gözler ile izlediği Pavli Panayırı; yılın en kalabalık, en renkli, en coşkulu günlerinin yaşandığı 4 gün oluyor.
Eylül’ün prensesi
Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesinde uzayıp giden tezgahları, hiç durmayan oyuncaklarıyla, karınca gibi hiç azalmayan insanlarıyla Pavli Panayırı, adeta y ılın en tatlı ayının en güzel günlerini yaşatıyor.
Pavli Panayırı, her yıl Eylül ayında, Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesinde düzenleniyor. Pehlivanköy’ün eski adı Pavli’ymiş. Ama halk tepeden inme bu ismi 40 yıl olsa da pek benimsememiş. Yetkililerin ne dediği fark etmez, orası hala Pavli. Burada 1910’dan beri süre gelen bir toplumsal hafıza var.
Pavli ismi, geçmişte bu bölgede çoğunlukla göçmen Pomakların yaşıyor olmasından geliyor. Pomakların yoğun olarak bulunması, hem bu bölgenin, hem de festivalin bu şekilde anılmasını sağlamış. Bir diğer büyük paydaşı da bu şenliğin, getirdikleri müzikleriyle, rengarenk kıyafetleriyle ve neşeleriyle Pavli’yi uçuran Romanlar.
“Pavli Dünyanın panayırı”
Yetiştirici oğlaklarını hazırladı, esnaf tezgahlarını ziyaretçiler ise bavullarını Pehlivanköy için topladı. Pehlivaköy İlçesi Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel yaptığı açıklamasında herkesi Pavli'nin yanında olmaya çağırdı Açıkel, "Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı sadece Pehlivanköy'ün değil, Kırklareli'nin değil, Trakya bölgesinin değil, Maramara bölgesinin değil, Türkiye'nin değil, tüm dünya insanlarının benimsemesi ve bir şeyler vererek bir şeyler alması gereken bir sosyal etkileşim sahasıdır. Paylaşmanın, bölüşmenin, neşenin, sevincin ve tüm duyguların doğal olarak yaşandığı Pavli panayırımıza herkesi davet ediyoruz" dedi.
Pehlivanköy’ün ulaşım özellikleri
Pehlivanköy, İstanbul'u Avrupa'ya bağlayan tren yolu hattının üstünde bulunmaktadır. Osmanlı zamanında inşa edilen Şark Demiryolları Pehlivanköy'den sonra kuzeye ve güneye giden iki hatta ayrılırken, Edirne'ye giden kuzey yolunun küçük bir kısmı Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Yunanistan sınırları içinde kalmıştı. 1971'de Pehlivanköy - Edirne arasında inşa edilen 68 km'lik yeni hat ile bu sorun çözülmüştür. Bulgaristan'a giden trenler de böylece Pehlivanköy'den Edirne'ye giden bu hat üzerinden devam etmektedir. 2000'li yıllarda rayların değişimi ve Marmaray projesi nedeniyle kapatılan hat dolayısıyla Pehlivanköy'ün İstanbul ve Edirne'ye tren bağlantısı kesilse de 2016 yılında tren seferleri tekrar başladı. Öte yandan Babaeski'den Pehlivanköy'e minibüs seferleri bulunmaktadır.
Yaşayan en büyük panayır
Dünden bu güne, kulaktan kulağa değil Eylül’ün ikinci haftasında yanan Pavli Panayırı’nda farklı kesimlerdeki halk bir araya gelerek eğlencenin, alışverişin tadına varıyor. İhtiyaçlarını karşılayan halk aynı zamanda, ilçe ve esnaf ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Eğlencenin tadı kaçtı Pavli'de eski Pavli olmaktan çıktı. Çok kalabalık hele o fotoğrafçılar ve istanbuldan gelen turların yerlilerle tanışan Amerikan kaşifleri gibi dolaşmalarından gına geldi. Yeme içme yerleri fahiş kalitesi düştü ve denetimsiz.