Bir başka olur Bulgaristan'da Türk düğünü

Bulgaristan Burgas iline bağlı Ruen ilçesi Vresovo köyündeki Semra Fikri ve Adem Mehmet'in düğünü dillere destandı. 200 nüfuslu köy düğün nedeni ile festival alanı gibiydi. 

r kız ve erkekleri toplayarak gelinin elindeki çiçeği görmeden arkaya atıp çiçeği tutanın bir yıl sonra evleneceğine inanılan gelenek uygulandı.
Nikah sonrası konvoy eşliğinde düğün evi belli olsun diye bayrak asılan damat evine dönüldü. Bir süre burada büyüklerin toplanmasını bekleyen gençler orkestra eşliğinde oyunlar oynadı. Büyüklerin toplanmasının ardından köyün gençleri bahşiş almak için kapıyı açmadı. Bahşişin alınmasının ardından kapı açıldı ve gelinin annesi duvağı açtı. Damadın takısını asmasının ardından ve bayrak indirildi. Gençler oynayarak bir kilometre uzaktaki düğün yerine doğru ilerlemeye başladılar. Gençlerin arkasında da büyükler ve yaşlılar yürüyerek müzik eşliğinde, düğün yerine ulaştılar. Bu arada okul bahçesinde tüm misafirlere yemek ikram edildi. Kahyanın idaresinde gelin ve damat önce anne ve babalarının sonra da orada bulunan büyüklerin ellerini öptüler. Ve gençler karşılıklı dizilerek yöresel oyunlarını oynadılar. Gelinin Topçuköy muhtarının kızı olması dolayısıyla Ruene bağlı 39 köyün muhtarları, milletvekilleri eski ve yeni belediye başkanları düğünde hazır bulundular. Osmanlıdan beri kültür ve gelenekleri yaşatan Vresovo köylülerinin düğünleri üç gün sürüyor. Düğün sonrası hoca eşliğinde damat kapaması yapılmasının ardından düğün sora eriyor. Dikkat edici bir olay da gelinle damadın arkadaşları olan sağdıç Ayşe ve Gökhan'ın gelin ve damat kadar ilgi görmesiydi. Düğün davetiyelerinde bile anne ve babalarının ismi yerine sağdıçların isimleri yer aldı.
Düğün sonrası Ruen'de belediye karşısında mini market işleten Kahveci Mehmet yaptığı açıklamada; "Kendimi bildim bileli geleneklerimizi sürdürüyoruz. Düğünlerimiz harika oluyor. Düğünlerimize Türklerin dışında Bulgarlar da geliyor. Hiçbir sorun yok" dedi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bu haberi yapan arkadaşımıza çok teşekkür ederim..

  2. Bulgaristan'daki her dugun boyle olur :)

  3. cok güzel devamini dileriz

  4. bi tek o koyde degil Burgas ilindeki butun koylerde bu sekilde oluyor ki dugunler sadece o koye ozgu bisey degil yani... (diger illeri bilmedigim icin)

  5. dugunler guzelde dugunden sonra bakalim nasil olcak... he he he neyse...

  6. Haber guzel olmusta burgaz koylerinde tum koyler geleneklere bali dugun yapiyorlar sadece vresovo degil haberi yapan arkadasimizin haberi olsun yani

  7. cok sacma bir haber

  8. bende beyendim