Bir başarı öyküsü; Kayalı

Türküleriyle, kültürüyle, yemyeşil köyleriyle güzel Kırklareli'nin sevdasıyla yollar düşen Av. Zeki Kılıç, ziyaretlerine devam ediyor. Trakya köylerini gezerek araştırmalar yapan Kılıç'ın son adresi Kayalı köyü oldu.

Kayalı köyü ziyaretinden sonra Av. Zeki Kılıç gazetemiz muhabirlerine yaptığı açıklamada “Kayalı köyünü ziyaretimizde köy muhtarı Cemil Pabuççu ve kooperatif Başkanı Mustafa Çıldır ile uzun uzun konuştuk. Sonra köylülerle de konuştuk. Gezdiğimiz birçok köyden sonra Kayalı tam bir başarı öyküsü. Adı üstünde topraklarının çoğu kayalık araziden oluşuyor. 30.000 dönüm ekilir arazisi, 18.000 dönüm merası var. Köy nüfusu 1.050 . Köydeki büyük baş hayvan varlığı 2.870. Küçük baş hayvan varlığı 5.800. Günlük süt üretimi kışın 14 ton yazın 16 ton. Çok ciddi rakamlar”
“Köyde sel suyunun
tasfiyesi için künkler temin edilmiş”
Köyün su ihtiyacını karşılamak için Trakya Kalkınma Ajansı tarafından güneş enerjisi yaptırılmış. Suyu basmak için. Aynı hatta Yoğuntaş ve Karahamza da var. Güneş enerjisi yapıldıktan sonra. Suyun ton maliyeti 92 kuruştan 62 kuruşa düşmüş. Köyde sel suyunun tasfiyesi için künkler temin edilmiş.
“Kooperatif şehir merkezinde bir market açmış. Kendi markası ile et , süt ve
peynir satıyorlar”
Köyün tamamı Kurtuluş Savaşı sırasında mübadele ile Yunanistan tarafından ama farklı bölgelerden gelmiş. Çalışkan insanlar. Akşam köy meydanında araç koyacak yer yok.”
“Kalabalık, pek çok beldeden ve
ilçeden hareketli”
“Kooperatifin borcu yok. Nasıl başardınız dedim. Köylü hayvancılığı çok önemsiyor, biliyor ve sürekli araştırıyor. İnsanlar Kırklareli nde otursalar bile sabah akşam köye gelip gidip hayvancılığa devam ediyorlar dediler”
“İl Özel İdaresi’nin hizmeti çok yavaş”
“Şimdi bütün ahırların mera kenarında olacağı bir kombinasyon düşlüyorlar.
Köyde sorunlarda var tabi. Köylere hizmet götürme birliğine en çok parayı biz veriyoruz ama köye yeterli parke taş yaptıramıyoruz diyor muhtar. Köye 7 yıl önce kanalizasyon yapılmış ama bozuk çalışmıyor. Üstelik tamam. Köyün birçok yönden giriş çıkışı var ve yeterli kamera yok. Hırsızlık tan korkuyorlar. Yeterli sokak aydınlatması yok. Köy yollarına fazla çakıl yığılmış bu nedenle bahçeler her yağmurda havuza dönüşüyor. Yolların kazılıp tekrar yapılması lazım. İl özel idaresi’nin hizmeti çok yavaş ve sorunlu. Bazı bölgelerde çok hizmet gidiyor bazı bölgelerde hiç yok diyorlar. Birçok bölgede kanal var. Elektrik olmadığından sulama yapılamıyor. Kısaca "Devlet" bu çalışkan köyü görmezden gelmeyi bırakıp biraz destek olursa üretim ve refah kat kat artacak” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol