Bir “Kardeş Şehir Projesi” olan Dastkotna Hatice Lale Camii ibadete açıldı

2016 yılında proje çalışmaları başlatılan ve 2017 yılında inşasına başlanan Dastkotna Hatice Lale Camii, 29 Nisan 2018 Pazar günü soydaş Müslüman kardeşlerimizin hizmetine açıldı. Kırklareli Müftülüğü - Türkiye Diyanet Vakfı Kırklareli Şubesi ve Balkanlara Vefa Derneği’nin işbirliği ile “Kardeş Şehir Projeleri” kapsamında ibadete açılan Dastkotna Hatice Lale Camii’nin açılış merasimine Kırklareli, İstanbul, Bulgaristan ve Edirne’den birçok isim katıldı.

Kırklareli İl Müftülüğü-Türkiye Diyanet Vakfı Kırklareli Şubesi ve Balkanlara Vefa Derneği’nin işbirliği ile 2016 yılında proje çalışmaları başlatılan 2017 yılında inşaatına başlanan ve açılışa hazır hale getirilen Bulgaristan Cumhuriyeti Aytos Bölge Müftülüğüne bağlı Dastkotna Köyü Camii, 29 Nisan 2018’de gerçekleştirilen törenle ibadete açıldı.
Toplam maliyeti 760.000 TL olarak açıklanan cami, 300 kişilik cemaat kapasitesi ile çoğunluğunu soydaş müslüman kardeşlerimizin oluşturduğu 800 nüfuslu köyde önemli bir ibadethane açığını kapattı. Hatice Lale Caminin ibadete açılışı sebebi ile Dastkotna Köyünde öğle namazı öncesi merasim gerçekleştirildi.
Açılış töreninin sunuculuğunu ise Balkanlara Vefa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Demir yaptı. Program İstanbul İl Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar'ın Kur'an tilaveti ile başladı.
Aytos Müftüsü Selahattin Muharrem “Kardeş Şehir Projeleri” hakkında bilgi vererek T.C. Diyanet İşleri Başkanlığına ve Kırklareli Müftülüğüne teşekkür etti.
Kardeş Şehir Projeleri bağlamında Bulgaristan Cumhuriyetinde Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Kardes Şehir Projeleri ve Hizmetleri bağlamında Aytos Bölge Müftülüğü ile ortak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu çalışmaların zirvesinde Hatice Lale Camii'nin olduğunu belirtti. Müftü Demirtaş, çalışmaların İstanbul Beykoz ilçesinde temellerinin atıldığını belirterek Kırklareli'de zirveye ulaştığını belirtti. Çalışmalarda Balkanlara Vefa Derneğinin ortak paydaş olarak görev aldığını, sünnet, iftar başta olmak üzere değerli çalışmalara imza attıklarını belirtti.
Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Hatice Lale Hanımın çok değerli hayırsever bir hanımefendi olduğunu, Şumnu iline bağlı Yenipazar'da da iki katlı bir Kur'an Kursu inşaatının 2018 Temmuz ayı içinde de hizmete açılacağını belirterek destekleri için teşekkür etti.
Merasimde hayırsever Hatice Lale hanım ile kızı Suzan Hanım da birer konuşma yaparak, mutluluklarını ve teşekkürlerini ifade ettiler.
Protokol üyelerinin ayrı ayrı selamlama konuşmaları yaptığı açılışta töreninde İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz camilerin dini hayatımızdaki yerini ifade eden veciz bir konuşma yaptı. Gerekli izni verdikleri için Bulgar makamlarına teşekkür etti.
T.C. Burgas Başkonsolusu Nuray İnöntepe yaptığı konuşmada hayırsever Hatice Lale hanıma teşekkür ederek T.C. Sofya büyükelçisinin selamlarını iletti.
Programda Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Beykoz Müftüsü Ali Efe de birer selamlama konuşması yaptı. Programın son bölümünde Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Aliş Hacı konuşma yaptı. Başmüftü Hacı, Kardeş Şehir çalışması için Diyanet İşleri başkanlığına ve Kırklareli Müftülüğüne teşekkür etti. Projenin güzel ve planlı bir çalışma ile bir yılda bitirildiğini ifade eden Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Aliş Hacı, Hatice Hale Hanıma teşekkür etti.
Protokol ve vatandaşlar, konuşmaların ardından cami açılışı için cami bahçesine doğru ilerlediler. Hazırlanan kurdeleyi tekbirlerle ve Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş'ın duaları eşliğinde kestiler.
Kırklareli İl Müftülüğü Ekibi dini program düzenledi
Cami içinde Kırklareli İl Müftülüğü ekibi öğle namazı öncesi dini program gerçekleştirdi. Kadın-erkek cemaatın doldurduğu camide İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş Aşr-ı şerif tilavet etti. Kırklareli İl Müftü Yardımcısı Adnan Zeki Bıyık, İl Vaizi Mehmet Emin Çavdar ve imam-hatip Özcan Peker ilahi ve mevlid bahirleri cemaatin gönlünü huzur ile doldurdular.
İstanbul İl Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar'ın okuduğu öğle namazı ise huşu ile dinlendi.
Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı tarafından öğle namazı kıldırıldı Kırklareli İl Müftülük Murakıbı Yasin Gün tarafından müezzinlik yapıldı.
Açılışa Kırklareli, İstanbul,
Edirne ve Bulgaristan’dan
birçok isim katıldı
Açılışa Türkiye’den ve yurtdışından birçok davetli katıldı. Davetliler arasında Bulgaristan'dan; Bulgaristan Cumhuriyeti Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı, T.C. Burgas Başkonsolusu Nuray İnöntepe, T. C. Sofya Büyükelçiliği Sosyal işler Müşaviri Ulvi Ata , Filibe Başkonsolostlugu Sosyal İşler Ataşesi Metin Akbaş , Aytos Bölge Müftüsü Selahattin Muharrem , Haskova Bölge Müftüsü Basri Mehmetefendi , Şumen Müftüsü Mesut Mehmet , Ruen Belediye Başkanı İsmail Osman ve Bölge Müftüleri katılırken Türkiye'den İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’, Edirne il Müftüsü Emrullah Üzüm , İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar, Beykoz Müftüsü Ali Efe, Beyoğlu Müftüsü Aydın Yığman, Fatih Müftüsü Vahap Kapıcıoğlu , Ataşehir Müftüsü Şakir Pinal ,Arnavutköy Müftüsü Bahri Şamat , Çekmeköy Müftüsü Muhammet Suiçmez ve diğer ilçe müftüleri,
Kırklareli ilimizden İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş , Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdusselam Arı , Kırklareli İl Müftü Yardımcıları Mustafa Korkmaz ve Adnan Zeki Bıyık, Vize Müftüsü Mehmet Coşkun,
SGK İl Müdürü Tahsin Halcı, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Kahraman , İl Mahalli İdareler Müdürü Alaeddin İkican ve Kırkalrelinden 30'a yakın davetli katıldı. Namaz sonrası davetlilere ikramda bulunuldu.
Projede katkısı olanlara
teşekkür edildi
“Bu projelerde birçok değerli insanın katkıları ve özverili çalışmaları oldu. Bu vesile ile öncelikle hayırsever Hatice Lale Hanım ve kızı Suzan hanıma, Balkanlara Vefa Derneği Yönetimine, Bulgaristan Başmüfftülüğüne, Filibe Başkonsolusluğuna, Aytos Bölege Müftülüğüne, Burgas eski Sosyal işler Ateşesi Uğur Emiroğlu beye ( Tekirdağ Muratlı Müftüsü) Bulgaristan Burgas eski Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol beye ,
Beykoz Müftülüğünden Müftü Ali Efe , Şef Yusuf Turgut Koto , imam-hatip Sacit Vural , Halit Öksüz beye , Kırklareli Türkiye Diyanet Vakfı Şubesinden Halim Altıparmak beye, imam-hatip Emin Bıyıklı hocamıza özverili gayretleri için teşekkür ediyoruz” denildi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. gerçek din bilim ile adam olmaktır 03 Mayıs 2018 Perşembe 14:45:42

    Din beşer içinken beşer din için'e köle edilip Hz. Muhammed islamına ait olmayan ağdalı ibadet türleri ile beşerler islamda olmayan din adamı asalak takımı yoluyla soyguncu sınıf otoritesi kulluğuna ram edilmişlerdir. Gerçek islamda Devlet-Kur'andır ve Vatan-mabed ve yurttaşlık-ibadettir. Bu model gerçek ahiretin izdüşümü ve geçici bir yurt olan oranın yaşamı ve oradaki devlet kuruluşu esasıdır.