Bir Dünya Mirası Yok Olmaktan Kurtuldu!

Tarihi belleğimiz, ata mirasımız, ilçemizin var oluş sebebi, dünyanın en uzun taş köprüsünün restorasyon işlemi yaklaşık 20 yıllık bir mücadelenin ardından nihayet başlamış oldu. Uzunköprü’nün tüm bileşenlerinin, yerel basının, STK’ların ve vatandaşların etkin mücadelesi ve yarattığı kamuoyu ile gelinen sürecin ardından dev bir kültür abidesi yok olmaktan kurtulmuş oldu. Günden güne gözümüzün önünde eriyen bu eşsiz
tarihi emanetin yeniden hayat bulacak olmasında şüphesiz en büyük pay ise yerel basının! Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Edirne Valisi Ekrem Canalp, çalışmaların 3 buçuk yıl sürmesini beklediklerini belirterek bu sürenin kısalabileceğine veyahut bir miktar uzayabileceğine dikkat çekti.

Uzunköprü kentinin kuruluş sebebi olan, Rumeli’de kurulan ilk Türk Şehrinin nişanesi, dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinen tarihi Uzunköprü, restorasyon çalışmalarının başlamasıyla araç trafiğine kapatıldı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Uzunköprü Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, AK Parti İlçe Başkanı Kadir Bilgin ile birlikte çok sayıda siyasetçi ve kurum amiri başlayan çalışmaları yerinde inceledi.

RESTORASYON İŞLEMİNİN
3 BUÇUK YIL SÜRMESİ
BEKLENİYOR
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Ergene Nehri üzerinde kurulu 174 kemerli köprüde tadilat çalışmaları başladı. Restorasyon ekibinin çalışmasıyla 1393 metre uzunluğundaki köprü trafiğe kapatıldı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Uzunköprü Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba ve beraberindekiler çalışmaları yerinde inceledi. Vali Canalp, köprünün orijinal dokusuna uygun şekilde restore edileceğini söyledi.

UNESCO KALICI LİSTEYE GİRMESİ İÇİN
ÇALIŞMALAR
BAŞLATILACAK
Kapsamlı bir çalışma yapılacağını dile getiren Vali Canalp, "Orijinal doku taştır. Taşın dışındaki diğer yapı elemanları ortadan tamamıyla kaldırılacak ve tarihi köprü orijinal dokusuna kavuşacak. Geçici listede olan bu köprü her şeyiyle orijinal hale geldikten sonra UNESCO'nun kalıcı listesine girmesi için de gerekli olan şartları yerine getirmiş olacağız. Restorasyonun tamamlanması için öngördüğümüz zaman 3,5 yıl gibi bir süre. Daha kısa da sürebilir, belki biraz daha geç olabilir” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. geleceğe uzunköprü 24 Eylül 2021 Cuma 15:58:44

    Eriyip hızla harabe olsun da yerine rantlısını yapalım hayal edenler şüķürler olsun erimeye başladıklarından köprüyle uğraşacak halleri de kalmayıp dertlerine düştükleri için köprü kurtulup onarıma alınmış oldu böylece.