BİR OSMANLI PAŞASININ ANILARI

Geçen hafta İstanbul'daki bir arkadaşıma misafir oldum.  Mahmut Bey Selanikliler derneğinin pilav gününe gittik. Selanikli Yusuf Paşa'nın tarihçesini dinledik. Selanik'in KAVALA kazasının Nasipli köyünde doğmuş bu Osmanlı paşası Yusuf BAS, savatsa karnından yaralanmış, bağırsakları çıkmış vaziyette Akbaba köy halkı tarafından kurtarılmıştır, ama bir kaç gün sonrasında şehit olur.
Vasiyeti ise mezarının yaralandığı yerde olmasıdır. Vasiyet yerine gelir. Sancak ve kılıcını aile efradından muhafaza edilmesini de vasiyettir. Dedenin torunu olan Mehmet Bas'tan öğrenilenlere göre, Mehmet BAŞ'in büyük kardeşi, babası ve amcası da ayni Yunan savasında şehit olmuşlardır. Dedemin kılıcı temizlendikten sonra duvara asılsa da kimi söylentilere göre her sabah kılıcın ucundan kan damlarken görünüyormuş kimi yakınlarına
Daha sonra Türk köylerinden silah toplamaya gelen yunan subayları Yusuf dedemin kılıcını da alırlar, kılıcı atının eğerine asan yunan subayının atı o anda hareketsiz kalır, diğer atlara nazaran, subay atının huzursuz olup hiç kımıldayamadığını anlar ve ati mahmuzlar. Tüm çabalara rağmen at yine hareket etmeyince subay kılıcı Mehmet  BAS'A iade eder ve at yerinden ok gibi fırlar ve uzaklaşır.
Yusuf dedemin ölümü nedeniyle köyde yemekli mevlit hazırlığı yapılır. Fakat herkes tarlada isinin başında olduğu için yemekleri kalacağı şüphesi yakınlarını üzüntüye boğmuşken havanın sıcak ve güneşli olmasına rağmen birden yağmur baslar. Böylece her kez mevlide yetişir. Bundan sonraki zaman içerisinde Selanik'in Nasipli köyünde başlayan yemekli mevlit, 1924 mübadele sonrasında Mahmut Bey'e gelen akraba komsu çevre köylüler ve diğer vatandaşlar tarafından, maddi manevi olanaklarıyla yaşatılarak bu günlere kadar sürdürülmüştür. Amaç ise bu geleneğin yeni nesillere de aktarılarak devam etmesidir.
Orada sunulan pirinç pilavı ve ayran alan dua okumadan yemiyor. Yöredeki insanların anlattıklarına göre pilavı yiyenin dilekleri gerçekleşirmiş, dilekleri gerçeklesen vatandaşlar gelecek yılı kasım ayinin 12 sinde buraya gelip pilavını yiyip derneğe bağışta bulunuyorlarmış.
İstanbul'un Bağcılar semtinde Selanikliler Derneğine sonsuz basarılar diliyorum.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol