BİREYSEL KREDİLERLE BAĞLANTILI SİGORTALAR

17 Ocak 2009 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak 1/2/2009 tarihinde yürürlüğe giren 'Bireysel kredilerle bağlantılı sigortalar uygulama esasları yönetmeliği' değiştirildi.
Kredi kullanımlarında, Yargıtay tarafından alınması hukuk dışı olarak kabul edilen birçok haksız ödemeden biri de 'sigorta' adı altında yapılan ödemelerdir. Bu konuda, hakem kurullarında tüketicinin lehine karar verilebildiği gibi, zaman zaman aleyhte kararlarda verilebilmektedir. Değişik hakem kurullarında veya aynı hakem kurulu içinde birçok üyeyi de etkilemiş olan bu çelişkili duruma, 'Bireysel kredilerle bağlantılı sigortalar uygulama esasları yönetmeliği' değişikliğinden sonra umarım son verilir.
Zorunlu ya da ihtiyari sigortalılık şeklinde uygulanacak olan bu yönetmeliğin önemli bölümlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
"BİREYSEL KREDİLERLE BAĞLANTILI SİGORTALAR UYGULAMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ
MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, kredi kuruluşları tarafından verilen bireysel kredilerle bağlantılı olan zorunlu veya ihtiyari sigorta ürünlerinin sunumunda birlik ve güvenilirliği sağlamak, ilgililerin hak ve menfaatlerini korumak ve verilecek hizmete ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
MADDE 2 - Bu Yönetmelik, Türkiye'de faaliyet gösteren her türlü kredi kuruluşunun sağladığı bireysel kredilerle bağlantılı yaptırılan ihtiyari veya zorunlu sigortaları ve bu sigortalar dâhilinde verilecek teminatları kapsar.
MADDE 3 - Bu Yönetmelik, 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 13, 23 ve 32 nci maddeleri ile 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun57 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Zorunlu sigortalar
MADDE 5 - Kredi kuruluşları verdikleri kredilerle ilgili olarak kredi kullandırılması esnasında, zorunlu sigortaların yaptırılması hususunu kontrol eder.
İhtiyari sigortalar
MADDE 6 - (1) Kredi ile bağlantılı olarak yapılacak ihtiyari sigortalarda, kredi ilgilisinin menfaatinin sigorta edilmesi, sigorta sözleşmesi ile sunulan teminatların kredi konusu ve kredi kullananın ihtiyaçları ile uyumlu olması esastır.
Bilgilendirme yükümlülüğü
MADDE 7 - (1) Kredi ile bağlantılı olarak yapılacak sigortalar konusunda, kredi sözleşmesi yapılmadan önce, kredi kuruluşu tarafından kredi kullanana bilgi verilir. Söz konusu bilginin verilmesine ilişkin usul ve esaslar Müsteşarlıkça tespit edilir.
(2) Kredi kuruluşunun aracı olduğu kredi bağlantılı sigorta sözleşmelerine ilişkin bilgilendirme yazılı olarak yapılır. Kredi kullanan tarafından imzalanan bilgi formunun bir örneği kredi kuruluşu veya şirket tarafından saklanır.
(3) Ancak, kişilerin fiziki olarak karşı karşıya gelmesinin söz konusu olmadığı hallerde veya işin mahiyetinin gerektirdiği durumlarda elektronik ortamda veya ilgilinin bilgi formuna erişimini mümkün kılan benzeri araçlarla bilgilendirme yapılabilir. Bu durumda, ispat yükümlülüğü kredi kuruluşuna aittir.
(4) Kredi kuruluşunun aracı olduğu kredi bağlantılı sigortalarda verilecek olan bilgi formunun şekil ve asgari içeriği Müsteşarlıkça tespit edilir.
(5) Şirket, kredi kuruluşunun bu Yönetmelik kapsamındaki bilgilendirme yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmesini temin etmek üzere her türlü tedbiri alır.
(6) Kredi kuruluşunun aracı olduğu kredi bağlantılı sigortalarda 28/10/2007 tarihli ve 26684 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik kapsamında düzenlenen Bilgilendirme Formları verilmez.
(7) Kredi kuruluşunun aracı olmadığı poliçelerde Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem tesis edilir.
İyi niyet
MADDE 13 - (1) Kredi kullananın sigorta şirketini seçme hakkı sınırlandırılamaz. Sigorta sözleşmesine veya kredi sözleşmesine sigortanın belirli bir sigorta şirketine yaptırılmasına ilişkin konan her türlü şart hükümsüzdür. Kredi kuruluşu, kredi kullananın başka bir sigorta şirketi veya sigorta aracısı yoluyla yaptırdığı, talep edilen teminat ile süre şartlarını sağlayan ve dain-i mürtehini kredi kuruluşu olan sigorta poliçesini kabul etmek zorundadır.
(2) Kredi ile bağlantılı ihtiyari sigortalarda, şirketin risk kabul politikası kapsamında belirlenen yenilemekriterleri kredi vadesi süresince kredi kullanan aleyhine değiştirilemez. Şirketin, risk kabul politikası kapsamında sağlık beyanı alması durumunda, yazılı ve sözlü soruların sigortalı tarafından cevaplanması gerekir.
Rehin
MADDE 14 - (1) Dain-i mürtehin bulunan sigorta poliçelerine yönelik; fesih, iptal, teminat içeriklerinin değiştirilmesi ve iştira edilmesi gibi talepler dain-i mürtehinin konuya ilişkin olarak elektronik ortamda veya benzeri araçlarla şirket tarafından bilgilendirilmesinden itibaren üç iş günü sonra sonuç doğurur.
(2) Bilgilendirmenin usul ve esasları Müsteşarlıkça belirlenir."
YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI ŞÖYLE OLMALIDIR…
Ülke ve yerel yönetimlere hakim neoliberal anlayışlar nedeniyle, insanların kentsel mekanları ve doğal kaynakları müşterek kullanma hakları engelleniyor. Özellikle doğal kaynaklar, sermayenin ve kapitalist sistemin bitmez tükenmez kar hırsıyla gasp ediliyor, özelleştiriliyor ve tüketiliyor. Ortak yaşam alanları ise, sorumsuzca tahrip ediliyor.
Yoksullar şehirlerin dışına sürülüyor. Ulaşım ve barınma her geçen gün daha pahalı hale getiriliyor. Temiz içme ve kullanma suyuna parasız erişim hakkı gasp ediliyor. Tarım alanları küçük üreticilerin elinden alınarak büyük sermaye gruplarına devredilirken, bunun sonucu olarak topraksızlaşma ve mülksüzleşme yaşanıyor. Özet olarak;
"Adaletsizlik ve eşitsizlik artıyor,
"Kamusal olan her şey yağmalanıyor,
"Yerel yönetimler merkezileştiriliyor, sermayenin hizmetine verilerek şirketleştiriliyor,
"Güvenlik önlemleri, bu gelişmelere muhalefet eden halkın direncini kırmak için arttırılıyor.
Bütün bu olumsuzlukları yaratanlardan birinin de yerel yönetimler olduğunu varsayarsak; kentlinin ortak yaşam alanlarına, mahallelerine, sokaklarına, sularına, derelerine, meralarına, parklarına, sahillerine, dağlarına sahip çıkanların, yerel yönetimlerin demokratikleşmesi ve yerellerde yaşayanların kendilerini yönetebilmeleri için tüm olanaklarına sahip oldukları düşünülmelidir. Bu gerçeğin kabulü durumunda ise; öncelikle yerellerden başlayarak ülkenin kurtuluşu da kaçınılmaz sayılır.
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol