Beyaz peynirimizde önemli gelişme

Geçtiğimiz günlerde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Kırklareli Beyaz Peyniri için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık ve beraberindeki heyete takdim edildi. Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Hardaliyesi’nden sonra ilimizden coğrafi işaret tescili alan ikinci ürün olmuştu.

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından geçtiğimiz günlerde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Kırklareli Beyaz Peyniri için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık ve beraberindeki heyete takdim edildi. Daire Başkanı Tamer Ayar’da burada heyete eşlik etti.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ve Kırklareli Ticaret Borsası tarafından Temmuz 2018’de yapılan başvuru uzun değerlendirme sürecinin ardından kabul edilmiş ve Kırklareli Beyaz Peyniri Menşe Adı tescil edilmişti. Böylece “Kırklareli Beyaz Peyniri” adı, üretim yeri ve üretim metodu koruma altına alınmış oldu.

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde şu ifadelere yer vermişti: “Kırklareli Beyaz Peyniri Menşe Adı’nın tescili ilimizin en önemli gastronomi ve ekonomik değerlerinden olan peynirin markalaşması ve korunması açısından çok büyük önem arz ediyor. Coğrafi işaret tescil, bu lezzetin ilelebet korunmasını sağlayacak ve Kırklareli Beyaz Peyniri’nin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha kolay yaygınlaşmasını, üreticilerimizin elde edeceği kazancın artmasını da sağlayacak. Kırklareli Beyaz Peyniri’nin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesiyle birlikte kentimizle özdeşleşen bu ürünümüz ulusal boyutta güçlü bir marka olacaktır. Odamızca gerçekleştirilen tüm bu çalışmalarla hedefimiz, Kırklareli’mizin değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmaktır. Coğrafi İşaretler, ürünü korunmasının yanı sıra, ürüne dinamik pazarlama gücü katmakta, tarımsal çeşitliliği arttırmakta, kırsal kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Böylelikle geleneksel ürünler aslına uygun bir şekilde sonraki nesillere de ulaştırılmaktadır. Niteliklerini kaybetmeden ürünlerin sürdürülebilirliği de sağlanmaktadır. yrıca bu ürünlerin taklitlerine karşı korunabilmesi, haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması için koruma altına alınma noktasında da Coğrafi İşaret büyük önem taşımaktadır. “Coğrafi İşaret” ibaresi taşıyan ürünleri üreten işletmeler, bu işareti ürünlerinin ambalajlarında kullandıklarında tüketici açısından da güven ve kaliteyi ifade etmiş olmaktadır. Tüm bu faydalar göz önünde bulundurulduğunda hem ülkemizdeki hem de kentimizdeki yerel değerlere sahip çıkılması adına ürünlerin tescillenmesi çalışmalarına özel önem verilmesi gerekmektedir. Bundan sonraki süreçte coğrafi işaret tescilinin avantajlarından faydalanmak ve marka değerimizi geliştirme için üreticilerimizle ortak çalışmaları artıracağız. Şehrimizin tanıtımına ve ekonomisine katkı sağlayacak Kırklareli Beyaz Peyniri Coğrafi İşaret Tescili ilimize ve üyelerimize hayırlı olsun. Coğrafi işaret başvuru sürecinde emekleri geçen Dr. Orhan Onur Aşkın, Dr. Buket Aşkın ve çalışma arkadaşlarıma ve başvurunun her aşamasında bizlere destek olan Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Çakır’a ayrıca teşekkür ediyorum. Şu anda Kırklareli’nden iki ürün coğrafi işaretle tescillenmiş durumda ancak bu sayının yakın zamanda artacağını düşünüyorum. Kırklareli Kıvırcık Kuzusu, Kırklareli Meşe Balı, Kırklareli Eski Kaşarı gibi başvurular tescil edilmeyi bekliyor. Bunların da tescillenmesiyle ilimiz gastronomisi, ekonomisi ve tanıtımı açısından yeni bir döneme girmiş olacağız.” (S.Ünver)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol