‘Beyaz Altın’ Tohumları Bu Yıl Toprakla ‘Soru İşaretleri’ İle Buluştu

Uzunköprü genelinde çeltik ekim sezonu başladı. Trakya’da ‘Beyaz Altın’ olarak bilinen ve bölgenin en önemli gelir kaynağı olan pirincin hammaddesi çeltik, bu yıl şüpheler ve soru işaretleri ile ekiliyor. Çiftçiler, tarımsal üretim enflasyonunun yüzde 160’a dayandığı bir ortamda harcadıkları ekim maliyetlerinin karşılığını alıp alamayacağını uzun yıllar sonra ilk defa kestiremiyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana gübre, zehir ve özellikle mazot fiyatlarının astronomik seviyelerde artmasıyla bir hayli zorlanan çiftçiler harman döneminde kendilerini nasıl bir finansal ortam ve fiyat politikasının beklediğini öngöremeyerek korkulu rüyalar görmeye başladı… 

İlçemiz Uzunköprü merkez ve köylerin en önemli tarımsal gelir kaynağı durumundaki çeltik ekimi tüm sahalarda başladı. Hummalı bir ekim dönemine adım atan çiftçiler bir yandan tohumlarını saçarken bir yandan ise kara kara harman dönemini düşünmeye başladı. Yetiştirilmesi en maliyetli tarımsal ürünlerin başında gelen çeltik üretimi için bazı çiftçiler birikimlerini satarken bazıları ise kredi için bankaların yolunu tuttu. Çiftçilerin şimdi tek beklediği ise maliyetlerini ve emeklerini boşa çıkarmayacak bir fiyat politikasının oluşturulması. Pirincin hammaddesi olan çeltik ihracatında dönem dönem gümrük vergileri sıfırlanıyor. Bu da haliyle yerli çiftçinin ürününün değer kaybetmesine neden oluyor. Özellikle mazot ve gübre zamları ile zor bir ekim döneminden geçen çiftçiler şimdi tüm umutlarını harman dönemine bıraktı.

SULAMALI TARIM YAPILAN OVALARDA HUMMALI BİR ÇALIŞMA VAR

Geçtiğimiz günlerde pirinç tarlalarına su taşıyan nehir, su kaynakları ve iletim kanallarının bakım ve onarımının yapılmasının ardından pirinç tarlaları ekime hazırlandı. Ergene ovasında pirinç ekimi yapan çiftçiler pirinç ekim sezonunun başladığını söyleyerek, “İlçemizde bu yıl pirinç ekim beyanname işlemi tamamlandı. Pirinç ekimi için önce tarlaları hazırlıyoruz. Sonra pirinç tohumlarını bir kaç gün suyun içine bırakıyoruz. Tohumlar hem ağırlaşıyor, hem de kök salıyor. Çeltiğin özelliği suyun içine ekiliyor. Kök salan tohumlar suyun içinde atıldığı yere düşerek toprağa tutunuyor. Burada filizlenmeye başlıyor. Çeltik ekimden itibaren Eylül ayının ortalarına kadar kadar suyun içinde kalıyor ve tarihte tarlanın suyu kesilerek suyun çekilmesi bekleniyor. Su çekildiğinde de çeltiğin hasadı yapılıyor” şeklinde konuştular. Pirinç ekiminin hava şartlarına göre ilçemiz ve köylerimizin tamamında Mayıs ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol