“Belgelerle Osmanlı'da Kadın”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Olgunlaşma Enstitüsü'nün Sergi Salonu'nda gerçekleştirilen "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kırklareli" ve "Belgelerle Osmanlı'da Kadın" konulu sergi açılışı yapıldı. Açılış Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve Eşi İlknur Bilgin’in katılımıyla yapıldı. 

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nün katkılarıyla hazırlanan ve Olgunlaşma Enstitüsü Sergi Salonu'nda gerçekleştirilen "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kırklareli" ve "Osmanlı'da Kadın" sergisine Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve Eşi İlknur Bilgin, Olgunlaşma Enstitüsü üyeleri Basın Mensupları ve öğrenciler katılım gösterdi. Osmanlı Arşivlerinden önemli belgeler toplandı. Arapça olarak tarihe geçen belgeler, Türkçe çevirileriyle beraber aktarılarak sergide Kadının önemi ve Osmanlı'da Kadının yeri katılımcılara anlatıldı.
"Kadının etkin olmadığı toplumlar ilerleyemez!"
Kırklareli Valisi Osman Bilgin tüm eserleri tek tek inceleyerek ne anlama geldiklerini dinledi ve bir kaçını yorumlayarak kadının önemine vurgu yaptı. Kadının çok önemli olduğunu söyleyen Vali Osman Bilgin; "Kadının okumadığı ve etkin olmadığı toplumlar ilerleyemez, Henüz kadınlara ehliyet vermeyen toplumların olduğu bu dünyada, Osmanlı Devleti daha 1914'de kadınlara cemiyet kurma hakkını bile vermiştir." diyerek sözlerine devam etti.
"O zamanki birlik ve
beraberlik şimdi de
gerekli!"
Sergide anlatılan bir diğer eser ise Sivas Kongresi'nden sonra kurulan 800 kişilik kadın cemiyetiydi. Bu belgeye dayanarak konuşan Vali Osman Bilgin; "O zamanlar birlik ve beraberlik üst seviyedeydi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün önderliğinde göstermiş olduğumuz bu direniş ve kurtuluşta kadınlarımızın payı oldukça fazla. Şimdi gitsek 800 kişi bulamayız ama o zamanlar Sivas'ta 800 kadın cemiyete üye olmuştur. İşte Osmanlı'dan beri kadına verdiğimiz değer çok büyüktür. Kadınlarımız bizi geleceğe taşıyacaktır." dedi.
"Önemli olan kendi değerlerimize sahip çıkmamız!"
Kırklareli Valisi Osman Bilgin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Olgunlaşma Enstitüsü Sergi Salonu'nda gerçekleştirilen BOŞLUK Sergisi'nin açılışına katıldı. Etkinlik sırasında Vali Osman Bilgin: "Önemli olan kendi değerlerimize sahip çıkmamız. Geçmişimizle bağlantılı olmamız. Hiçbirimiz hiçbirimizden üstün değiliz. Hiçbirimiz hiçbirimizden de aşağıda değiliz. Hepimiz birlikte Türkiye'yi dünyanın en güçlü ülkesi yapabiliriz. Yeter ki birlik olalım." açıklamalarında bulundu.
"Seçim dönemindeyiz şu anda. Burada da ve Türkiye'nin genel geleceği ile ilgili lütfen birbirimizi kırmadan, üzmeden halkın iradesinin sandığa yansıması için elimizden geleni yapalım ama tarihle bugün arasındaki bağı da lütfen kişisel istikballerimiz ve kişisel geleceğimiz için kullanmayalım. Doğruları araştırarak doğruları yaşayalım." diyerek sözlerini bitirdi. Açılışın sonunda Vali Osman Bilgin'e ve davetlilere hardaliye ikram edildi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. karanlıktan aydınlığa 12 Mart 2019 Salı 14:41:44

    Osmanlının "ne yaşar ne yaşamaz" kadını adınnı Atatürk Cumhuriyeti ile aldı ve yurttaşlıkta ve insan anılmada ve sayılmada erkekle tam eşit kılındı.