Belediye çaresiz kalınca, durumu vatandaş çözdü

Kırklareli'nin kanayan yarası haline gelen Otogar arkasında bulunan Tarihi Osmanlı Mezarları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore ediliyor. Kırklareli Belediyesi'nin verdiği çabaların sonuçsuz kalması ile birlikte bu duruma müdahale eden Kırklareli Büyük Birlik Partisi Eski İl Başkanı Kemal Şar durumu bakanlığa iletti. Mesaja kayıtsız kalmayan Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, gerekli çalışmaları başlatarak mezarlığın atıl durumdan kurtarılacağının bilgisini verdi. Konunun bakanlığa arz edilmesinin ardından açıklama yapan Kırklareli Belediyesi ise konuyu yalanlayarak çekilen fotoğrafların gerçekliği yansıtmadığını dile getirdi.

Kültür Merkezimizin yanında bulunan Eski Osmanlı Mezarlığı, hala hak ettiği düzenlemeye tabii tutulmadığı için bu caddenin ve tabii ki Kırklareli'mizin kanayan bir yarasını simgelemeye devam ediyor. Mezarlık içindeki çöpler, düzensizlik ve görüntü kirliliği sadece caddenin değil, tüm Kırklareli için kötü bir "reklam" unsuru taşıyor. Üstelik yakınında bulunan terminali de göz önüne alırsak, şehrimizin girişini temsil eden bu cadde üzerindeki mezarlığa nihayet restorasyon çalışması başlatılacak. Uzun yıllardan beri madde bağımlıları ve alkol alan kişilere ev sahipliği yapan mezarlığa vatandaşlar sahip çıktı. Yetkilerin dikkate almadığı sürekli yapacağız sözlerini vurguladığı alan ile ilgili olarak ilk adımı Kırklareli Büyük Birlik Partisi Eski İl Başkanı Kemal Şar attı. Buranın durumunu sürekli takip eden Şar, geçtiğimiz gün Eski Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'ya gönderdiği bir tweet ile mezarlığın bu vaziyetinden kurtulması için yardım istedi. Attığı tweete cevap verilen ve hemen kendisine dönüş yapılan Kemal Şar, konunun hassasiyetini basın mensupları ile paylaştı. Kemal Şar'ın dün saat 15.00'düzenlendiği basın açıklamasında; " Konumuz şehirdeki tarihi mezarlar. Bu konu ile ilgili olarak bendeniz sürekli çalışmalar yapmaktayım. Geçtiğimiz gün arkadaşlarım ile gezerken şehir merkezinde bulunan Tarihi Osmanlı Mezarlığı'na uğradım. O mezarlıktaki rezilliği görünce cep telefonum ile fotoğrafladım. Fotoğraflamamın ardından daha önce birçok yerde çalışmalar yaptığımız Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'ya bunları, kendisinin tarihe ve ecdadımıza olan düşkünlüğünü bildiğimden dolayı tarihe bir not düşülmesi açısından bir mesaj attım" dedi.
"Kırklareli'nde Tarih Yerlerde"
Mesajın içeriğini açıklayarak konuşmalarını sürdüren Kemal Şar; " Kırklareli'nde kültür ve tarih yerlerde diyerek mesajımı kendisine ilettim. Attığım mesaja hızlı bir şekilde yanıt veren Bakan Topçu, öncelikle teşekkür dileklerini sundu. Ardından yardımcısı beni arayarak internet üzerinden numaramı aldı. Yardımcısı ve basın müşavirleri ile gerçekleştirdiğimiz konuşmanın ardından bu yerin nerede olduklarını benden istediler ve kendilerine şehrin tam merkezinde olduğunu belirttim. Senelerden beri bir çivi çakılmadan, hiçbir şekilde bir bakım yapılmadan bu mezarlığın rezil bir şekilde olan durumunu kendilerine anlattım. Tabi bunun sonucunda bakanımız Kırklareli'nde gerekli kurumlar ile görüşmeler gerçekleştirmiş. Bu görüşmelerin sonucunda ise şuan ummalı bir çalışma başladı. İlk etapta çevre düzenlemesinde kullanılmak üzere Kırklareli İl Genel Meclisi bütçesinden 167 bin liranın ayrılması sağlanmış. Ardından bu konu ile ilgili olarak Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü bana isim zikretmeden teşekkürlerini sundu" ifadelerine yer verdi.
"Hangimiz Yalan Söylüyor"
Mezarlığın fotoğraflarını bizzat kendisi çeken ve yıllardır sorumlu kurumun yapamadığını ancak bunu sadece tek bir mesaj ile başlattığını dile getiren Kemal Şar; "Bütün bu olanlardan sonra Kırklareli Belediye Başkanı bir açıklama yapıyor. Bu açıklamada bir vatandaşımızın sosyal medya üzerinden paylaştığı Osmanlı Mezarlarını tahrip olduğu, gerekli koruma ve güvenlik önlemi çalışmalarının yapılmadığı fotoğraflarının gerçeği yansıtmadığını söyledi diyerek beni bir anlamda yalanlayan bir basın açıklaması yayınlıyor. Şimdi herkesin huzurunda mezarlıkta çektiğim ve sizinde şu an gidip çekebileceğiniz fotoğrafları yayınlıyorum. Mezar taşlarının yerlerde olduğunu görebiliyoruz. Bu taşlar 1992 yılından beri böylece yerlerde atıl bir şekilde duruyor. Şimdi ben ibret olması açısından bu fotoğrafları ve bu bilgileri Kırklareli halkı ile paylaşmak istiyorum. Bu taşları herhalde gidip ben yıktım, ben kırdım, ben dağıttım. Belediye başkanının söylediklerinden bu sonuç çıkıyor. Eğer bu attığım fotoğraflar gerçeği yansıtmıyorsa, orada güvenlik yok ve ben gittim mezarların hepsini parçaladım yerlere attım. Ondan sonrada bu manzara ortaya çıkınca onlarda bu ifadeleri kullanmaya başladılar. Her şey zaten ortada, ben vatandaşlarımızı görüp de sesini çıkarmadığı bir konuya yardım ediyorum. Buradan çıkarılan sonuç ülkemizde iki yönetici tipi var. Birisi halka rağmen halk için, olduğu ifade edilen jakoben halka uzak bir zihniyet, işte bu zihniyet belediye başkanının zihniyeti. Bir diğer zihniyet ise halk için halk ile beraber olan zihniyet, Yalçın Topçu beyin zihniyeti ise bu zihniyeti temsil ettiği için hemen anında ilgili mesajıma cevap vermek sureti ile, gerekli talimatları vermek suretiyle Kırklareli'nin eski mezarının onarımının kararı alınmış ve başlanmıştır.
Beni Yalanlayanlar
Ne Yapmış?
Durumu olduğu gibi gün yüzüne çıkaran ve elinde belgeler ile açıklamasına devam eden Kırklareli Büyük Birlik Parti Eski İl Başkanı Kemal Şar; "Belediyemiz çalışma yaptığını söylüyor, ihale yapmış. Daha sonra Haziran 2015 ayında tekrar ihale yapmış ve Temmuz ayında işletici firmaya orasını teslim etmiş. Onun ardından da aradan 2,5 ay yaklaşık İstanbul Belediyesi'ne yardım isteyen bir yazı yazmış. Bir tarafta İstanbul Belediye'sinden bu yazının gelmesini bekliyor, 2,5 ayda gelmeyen bir yazı, diğer tarafta ise Bakan Topçu'nun talimatı. Yaklaşık 5-6 üniversite ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı örgütler hemen hareket geçmişler ve çalışmalar şu andan itibaren başlatılmıştır. Kırklareli Belediye Başkanı bu çalışmaların başlaması ve başlatılmasından dolayı bana teşekkür edeceği yerde beni yalancılık ile suçlamış ve gerçeğin bu olmadığını söylemiştir. Ama üzülerek söylüyorum ki gerçek şuan oradaki tablodur, çekilen resimlerdir, o muhitte yaşayan insanların sesini çıkaramadığı bir olaydır gerçek. Ecdadımızın mezarları, oralarda tepinen, içki içen, içtiği şişeleri oraya atan insanlara kalmış. Orada ne Kültür Müdürlüğü'nün nede Kırklareli Belediyesi'nin hiçbir elemanı yok. Biri gelse şu taşlardan bir iki tanesini alıp gitse inanın hiç kimsenin haberi dâhil olmaz. Kırklareli halkına sesleniyorum; kentimize sahip çıkalım, Başkaları değil sadece bizler sahip çıkarsak bu kent kent olmaya yaraşır bir hale gelecektir" diyerek sözlerinin altını çizdi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. bravo kemal şar.bu görevi üstllenmen ve mezarlığı temiz ve bakımlı bir hale getirmen için verdiğin mücadeleyi tebrik ediyor ve devamını bekliyoruz. kimse gerçekleri yalan kılıfı ile örtemezmerak etmeyinkonuyu her duyarlı kırklareli vatandaşı takip ediyor.emeği geçeenlere teşekkürler. Mustafa Karaca Sarantalı Köylüm Gazetesi

  2. Terminal girişinde bu tablo Kırklareli'yi utandırıyordu. Bırakın eski Osmanlı mezarlığı ecdad yadigarı olmasını günümüze ait bir mezarlık bile olsaydı ölmüşlerimize yapılan bu muamele bu olmamalıydı. belediye kimseden rol çalmasın. Ya da zamanında gerekli girişmlerde bulunsun ki onu alkışlayalım.

  3. Kemal ağabeyüzme güzel canını sinirlenmesen bu ülkeye ve Kırklareli ye lazımsın Kırklareli'nin başına üç üniversite bitirmiş adamı oturt göreceksin yine aynı hareketleri yapacak lafa geldi mi çağdaşız medeniyiz; Bu sözler eyleme dökülmediği sürece laf-ı güzafsizin karşınızda Avrupalı bir belediye olsaydı duyarlı bir vatandaş olmanızdan dolayı sizi basın önünde tebrik eder ödüllendirirdibizimkiler ne yapıyor ? tabiri caizse arkandan dolaşıyorunutma canım ağabeyim bu topraklara ait bir sözle size ve ekibinize Çanakkale'den selamlar yolluyorum. " BU TOPRAKLARDA DÜELLO KÜLTÜRÜ YOKTURDOĞUDA PUSU KURULUR"