Beklenen KAR yağdı

Balkanlardan gelen soğuk hava etkisini göstermesi ile birlikte Kırklareli’nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. Kar yağışının 18 Aralık sabah saatlerinde başlaması ile birlikte yüksek kesimlerde ki köylüleri olumsuz etkiledi.
Karın yağdığını duyan Dereköy’e gitti
Karın yadığını duyan Kırklarelili vatandaşlar soluğu Dereköy de aldı. Ailecek eğlendiğini belirten vatandaşlar “Kırklareli merkezden Dereköy’ümüze geldik. Kar’ı özledik. Geçen yıla göre 15 gün daha erken yağdı bizde ailecek kar’ın tadını çıkadık. Şimdi de bir daha hem yüksek kesimlerde hem de kentimizde kar yağışı yağdı” dediler.
Vatandaşlar “Sürücülerimiz dikkat etmeli”
Eğlencenin ardından sürücü adaylarının dikkat etmesini belirten vatandaşlar “ Kar yağışında sürücülerimize uyarım var. Öncelikle Hızlı araba kullanmak karlı havalarda yapılan en büyük hatalardan biridir. Sürücüler, otoyola girdiklerinde hava koşulları ne olursa olsun her zamanki hızlarında gidiyorlar. Ancak bu yanlıştır. Arabanız kaymaya başladığında kaza yapmanız kaçınılmazdır. Aracınızı çok hızlı sürmeniz tepki gösterme sürenizi azaltıyor ve çarpma şiddetini artırıyor. Karlı ya da buzlu yüzeylerde fren yapınca durma süreniz kuru bir asfaltla karşılaştırıldığında 4 ile 10 kat artar. Hava sıcaklığı donma noktasına yaklaştığında ve kar yağışı başladığında hızınızı kesmelisiniz. Kar yağışı başladığında doğru bir hız dilimi yoktur. Bu nedenle, yol durumuna dikkat etmeli ve buna göre arabanızın güvenli olacağı hızı tahmin etmelisiniz. Sadece karlı havalarda değil sıcaklığın sıfırın altına düştüğü şartlarda da gizli buzlanmanın olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Karlı zeminde tekerleklerin kaydığını hissettiğinizde, panik yapıp frene kesinlikle basmayın. Bu tekerleklerin çekişini ortadan kaldırır ve aracınızı kontrol edemezsiniz. Aracınız kaymaya başladığında blok fren hiç bir işe yaramaz. Savrulduğunuzu hissettiğinizde pedallardan ayağınızı çekin ve aracın kendi kendine yavaşlamasına izin verin. Fren yapmak gerekiyorsa ve ABS devreye giriyorsa, ani fren yapmayın. Eğer arabanızda ABS yoksa pedalı yavaşça pompalayarak tekrar tekrar fren yapın. Öndeki aracı çok yakından takip etmek: Karlı havada sürüş deneyimi olmayan birçok insan, önündeki aracı çok yakından takip ediyor. Bu durumda da herhangi bir problem olduğunda tepki gösterme sürenizi azaltıyor.
Karlı havalarda, arabalar arasındaki mesafenin, normalin iki katı kadar olması gereklidir. Örneğin, yaklaşık 50 km hızla gidiyorsanız, öndeki araçla aranızdaki mesafe 12 araç uzunluğunda olmalı. Sürücüler, arabalarını soğuk ve karlı kış havasına göre hazırlamazlar. Gerçekte, en tehlikeli yol ilk kar yağışından sonraki gündür.
Arabanızı kış için hazırlamak için, her lastiğin diş kalınlığını kontrol edin. En iyi yol tutuşu için bu kalındığı en az 4.8 milimetre olması gereklidir. Eğer çok kar yağışının etkili olduğu bir bölgede yaşıyorsanız uzmanlar aracınıza kar lastikleri takmanızı öneriyorlar. Ani soğuklara donmalara karşı aracınızın motor suyusundaki anti-freeze seviyenizi, akü su ve şarj seviyelerinizi kontrol edin. Cam yıkama suyunun donmasını önlemek için satılan özel solüsyonlardan kullanabilirsiniz. Buna rağmen su püskürtme memelerinin donduğunu fark ederseniz panik yapmayın, motorunuz ısındıkça buradaki buzlar çözülecektir. Ön ve arka camlardaki buz ve buğu gidericinizin çalıştığından emin olun. Çekme halatı, takoz ve zincirin yanı sıra arabanızda kar küreği, fener ve kar kazıma aleti bulundurun. Eğer şehir dışında yaşıyorsanız işaret fişekleri oldukça işinize yarayacaktır” dedi.
“Çok mutluyum”
Kartopu savaşı ile eğlenen çocuklar mutlu olduğunu belirterek “Kar yağdığı için çok mutluyum, hele gene ailem ile kar topu savaşı yapınca daha bir ayrı mutlum” dediler.
Karayolları 7/24 hizmette
“Teşekkürler Karayolları”
Yolda kalan ve yüksek kesimlerde oturan vatandaşlar Karayollarına teşekkür ettiğini belirtti. “Karayolları ekiplerimize çok teşekkür ediyoruz. Her zaman 7/24 bizim güvenliğimiz için çalışıyorlar. Tekrardan karayollarına ve çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz” dediler.

Trakya'dan giriş yapan kar yağışı Salı günü itibariyle Kırklareli'de yüksek kesimlerde hayatı olumsuz etkiledi.
Kırklareli merkezde salı günü öğle saatlerinde etkisini gösteren kar, Kırklarelili gençlerin de eğlence kaynağı oldu. Hava sıcaklığının 0'ın üstünde 2 dereceye bulunduğu saatlerde kış mevsiminin olmazsa olmazları eldivenler, atkılar, şapkalar dolaplardan çıktı. Olmayanlarsa almak için çarşı-pazar arayışına girişti.
Kimi karın yağmaya başlaması ile sevindi kimi de sertleşen hava şartları ile üzüldü. Hafta sonu da yağmurlu günlerle geçiren Kırklareli, salı günü itibariyle soğuk kış günlerine "merhaba" diyerek haftaya soğuk bir gün ile başlayan Kırklarelililer, Salı günü öğleden sonra başlayan ve Kırklareli'nin yüksek kesimlerini etkisini altına alan kar yağışı ile "HOŞGELDİN KIŞ" demeyi ihmal etmediler.
Yüksek kesimlerde
çalışmalar devam
ediyor
Karayolları Şube Şefliği’ndeki ekip elemanlarının, 24 saatlik günün her anında görev yapabilecek şekilde koordine edildiğini ifade eden yetkililer, arazi görevlilerinin tecrübeleri neticesinde herhangi bir olumsuzluğa ve ihtiyaca minimum sürede müdahale ettiklerini belirterek “15. Şube Şefliği olarak bizim sorumluluğumuzda olan tüm bölgede, hazırlıklarımızı olması gerekenden fazla bir düzeyde tamamladık ve bizim sorumluluğumuzda olan tüm bölgelerimizde araçlarımız çalışıyor” dediler.



Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Alınan Demirköylü 21 Aralık 2017 Perşembe 10:51:10

    iyi güzel yazmışınızda kar sadece dereköye yağmadı. Güzel İlçemiz Demirköy den hiç bahsedilmemiş!!!