Baz istasyonu tartışması yeniden hortladı

Kırklareli İl Genel Meclisi Nisan ayında İl Özel İdaresi’ne ait su deposunun kiraya verilerek baz istasyonu kurulmasına yönelik teklifi sağlığı gerekçe göstererek oy çokluğuyla reddetmişti. Valilik Makamı kararı yeniden görüşülmesi için İl Genel Meclisi’ne geri gönderdi. Gerekçede red kararında sağlığa zararlı olduğunun açıkça ortaya konulmadığı, bazı mahkeme kararlarının örnek gösterildiği ayrıca insanların psikolojik kaygılarının dikkate alındığı vurgulanarak, kanıtlanmış sağlığa yönelik bir zarar olmadığı belirtildi. Gerekçede ayrıca red kararı ile hizmetin verilmesinin önüne geçilmiş olacağı, haberleşme hakkının ise Anayasada düzenlenmiş temel haklardan biri olduğuna işaret edildi.

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayı 5’nci ve son birleşiminde mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Lüleburgaz’ın Kocasinan Mahallesi 146 ada 58 parseldeki su deposunun elektronik haberleşme istasyonu olarak kiraya verilmesine yönelik teklifin yeniden görüşülmesi konusu gündemin 14’ncü maddesi olarak ele alındı. Nisan ayında gündeme gelen ve İl Genel Meclisi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun ortak rapor hazırladığı su deposunun baz istasyonu kurulması amacıyla kiraya verilmesine yönelik teklif sağlığı etkileyeceği gibi gerekçelerle Komisyonlar tarafından oy çokluğuyla reddedilmişti. İl Genel meclisi de Komisyonların red kararı yönünde oy çokluğuyla raporu kabul etmişti. Valilik Makamına onay için giden karar Makamdan tekrar görüşülmesi amacıyla geri gönderildi. Kararın geri iade gerekçesinde ise baz istasyonların sağlığına yönelik zararını gösterecek bir kanıt olmadığı, yakınlarda bir baz istasyonu olmasının yarattığı psikolojik nedenler dikkate alınarak bu yönde bir karar verildiği ifade edildi. Geri iade gerekçesinde yer alan ifadeler ise şöyle;
“İl Genel Meclisinin 07/04/2022 tarih ve 176 sayılı, İlimiz Lüleburgaz İlçesi, Kocasinan Mahallesi 146 ada, 58 parsel üzerinde bulunan su deposunun elektronik haberleşme istasyonu olarak kullanılmak üzere kiraya verilmesi teklifinin reddine ilişkin alınan kararın tetkiki neticesi;
İl Genel Meclisinin Nisan ayı toplantısında, Kırklareli İli, Lüleburgaz İlçesi, Kocasinan Mahallesi 146 ada, 58 parsel üzerindeki su deposunun, elektronik haberleşme istasyonu olarak kullanılmak üzere kiralanması talep edildiğinden, Özel İdarenin kira gelirlerinin artırılmasına yönelik bu talebin değerlendirilmesi için; 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 10'uncu maddesi gereğince; Kırklareli İli, Lüleburgaz İlçesi, Kocasinan Mahallesi 146 ada, 58 parsel üzerinde bulunan su deposunun elektronik haberleşme istasyonu olarak kiraya verilmesiyle kira bedeli ve kira süresinin açıklanan mevzuatlar dahilinde belirlenmesi hakkında Plan ve Bütçe ile Çevre ve Sağlık Komisyonları tarafından hazırlanan raporun görüşülmesi gündeme alınmıştır.
Komisyonların raporunda, baz istasyonları ile ilgili verilen bazı mahkeme kararlarının örnek alındığı ve bazı öğretim üyelerince yazılan makalelerde baz istasyonlarının çevre için tehlike oluşturduğundan bahsedildiği ifade edilerek kiraya verilmek istenen yerde yaşayanların da sağlıkları için endişeli olduklarından baz istasyonunu istemedikleri gerekçesi ile Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait, Kırklareli İli, Lüleburgaz İlçesi, Kocasinan Mahallesi 146 ada, 58 parsel üzerindeki su deposunun, elektronik haberleşme istasyonu olarak kullanılmak üzere kiraya verilmesi teklifinin, komisyonların olumsuz görüşüyle reddine oyçokluğu ile karar verildiği ifade edilmiştir.
Komisyonca yapılan değerlendirmede örnek mahkeme kararlarından söz edilmekte ise de bu kararlarda baz istasyonunun insan sağlığına zararlı olduğunun açıkça ortaya konulmuş olmadığı, insanların psikolojik kaygılarının dikkate alındığı anlaşılmaktadır. Bilimsel alanda yapılan çalışmaların sonuçlarının da elektronik haberleşme istasyonları hakkında somut bir tehlikeyi ortaya koymadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda kanıtlanmış bir zarar olmadığı halde halka sağlanmakta olan bir hizmetin verilmesinin önüne geçilmesi söz konusu olacaktır. Haberleşme hakkı Anayasada düzenlenmiş temel haklardan biri olup kamu kurumları halkın haberleşme hakkını en sağlıklı biçimde kullanabilmesine olanak sağlamakla görevlidir. Oysa bu karar ile önceden beri süre gelen bir hizmetin kesilmesine yol açılacak ve kamunun Anayasa ile teminat altına alınmış olan haberleşme hakkının zedelenmesine yol açılmış, bu vesileyle halkın kolaylıkla iletişim sağlama imkânı ortadan kaldırılmış olacaktır.
Daha önce de yeniden değerlendirilmek üzere iade edilen konu hakkında yapılan araştırmalar sonucunda kiralama talebinin reddine yol açacak somut bir sonunca varılmadığı halde İl Genel Meclisinin ekonomik ve sosyolojik yönler gözetilmeden aynı karan vermiş olduğu görülmektedir.
Bu nedenle kararın, haberleşme hakkının Anayasada sayılan temel haklardan biri olduğu ve halkın yararlanmakta olduğu hizmetin kaybına yol açılmasının Anayasa tarafından kamu kurumlarına verilen sorumluluklarla örtüşmeyeceği göz önünde bulundurularak konu ile ilgili kanıtlanmış bilimsel sonuçlar olmadan teklifin reddine karar verilmesinin hukuka uygun olmadığı, yeniden görüşülmek üzere iade edilebileceği değerlendirilmektedir.
Bu nedenle, İl Genel Meclisince alman 07/04/2022 tarih ve 176 Sayılı Karar, yemden değerlendirilmek üzere yazımız ekinde gönderilmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.”
Geri iade gerekçesinin okunmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer, evinin yanı başında böyle bir istasyonu görmeyi asla istemediğini vurgulayarak konunun tekrar incelenmek üzere Çevre ve Sağlık Komisyonuna havalesini önerdi. Mutluer ayrıca buradan gelecek kira geliri noktasında tüm Meclisin hemfikir olduğunu ancak sorunun bu istasyonun kurulduğu nokta olduğunu, boş bir araziye yerleştirilmesinin daha yerinde olacağını söyledi. Mutluer’in önerisine AK parti Grup Başkanı Nihat Sağlam’da katıldı. Konu yeniden incelenmek üzere Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edildi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. radyoaktifin hallicesi 16 Mayıs 2022 Pazartesi 03:53:12

    Yiyeceği vitamin mineral ölü kimyasal bulamaca dönüştürdüğü ve yanında çokca eyleşen annenin sütünü kestiği kanıtlanan mikro fırınların onlarca kat güçlüsü ve çok geniş bölgede biyolojik psikolojik tahribat yapan baz istasyonlarının sağlığa zararları hakkında binlerce bilimsel makale var demogoji yapmayın...