Başsavcılık harekete geçti

Önadım Medya Grubu olarak, Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ndeki, kafalarda soru işareti bırakan, düşündüren, uygulamaları sütunlarımıza taşımış, kamuoyu ile paylaşmıştık. İşte bu haberlerimiz üzerine, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı…
Önadım Gazetesi'nin Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilgili mercek altına aldığı sorular Kırklareli kamuoyunca büyük yankı uyandırmıştı.

Bizler de görevimiz gereği bu soruları yinelemiş ve bizce şehrimizin menfaatine olmayan uygulamaları sütunlarımıza taşımıştık.
Göreve geldiği günden itibaren başarılı çalışma ve projelere imza atan, ayrıca duyarlı kişiliği ile de tanınan Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, haberlerimizin ardından söz konusu uygulamalara karşı soruşturma başlattı.
Adli soruşturma neticesinde en doğru tespitler ve hukuk çerçevesinde gereğinin yapılması için gerekli önlemler alınacağını bilmek, tüm Kırklareli kamuoyu gibi biz habercileri de; “Artık bu işler emin ellere teslim” dedirtti.
İşte düşündüren
o sorunlar…
- "Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, çöp ve hafriyat alanlarının kontrolünü nasıl sağlıyor?
- Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, şehrimizde gerçekleştirilmesi planlanan projelerin ÇED raporlarını hazırlayan firmaların isimlerini kamuoyu ile paylaşacak mı?" gibi sorular sormuş, kamuoyuna bilgi verilmesini gazetemiz olarak önemle vurgulamıştık. Söz konusu haberlerimizin sonrasında Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafımıza gecikmiş bir cevap göndermişti.
Cevapta çöp alanı olmamasına rağmen pekçok bölgede bulunan evsel ve hafriyat atıkları ile ilgili olarak tabiri caiz ise top Belediye'ye atılmıştı.
Açıklamada kendilerinin konunun takipçisi olduklarını ve gereken yaptırımın yapıldığını kaydetmişlerdi. Ancak söz konusu alanlarda yaptığımız incelemede durumun hiç de söylendiği gibi olmadığı ortaya çıktı…
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gazetemize gönderdiği cevap metninde;
"KATI ATIKLAR"ın (EVSEL NİTELİKLİ ÇÖPLER) ve "HAFRİYAT ATIKLARI"nın toplanması, taşınması ve bertarafına ilişkin iş ve işlemler ilgili BELEDİYELERİN VAZİFELERİNDENDİR. İlgili Belediyelerin vazifelerini yerine getirip getirmedikleri konusundaki TAKİP VE DENETİMLER İSE İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN UHDESİNDE kalmaktadır. Bu kapsamda ilgili Belediyelere gerek Valiliğimiz, gerekse İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ VASITASIYLA gerekli ikaz ve öneriler yapılmış olmakla beraber, idari yaptırım gerektiren konularda MER'İ MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE GEREKLİ İŞLEMLER YAPILMIŞTIR" demişti.
Ancak muhabirlerimizin yerinde yaptığı incelemeler durumun hiç de öyle olmadığını göstermişti. Yapılan haberlerimizin ardından bölgede bir çalışma yapıldığı belli olmakla birlikte, söz konusu bölgede çevreye büyük oranda zarar veren çöplerin varlığı oldukça rahatsız ediciydi.
"ÇED" kararları
nasıl veriliyor?
Haberlerimizde ayrıca kurumun belki de en büyük sorunlarından biri olan "ÇED gereklidir", "ÇED gerekli değildir" kararlarının nasıl alındığını da sormuştuk. Haberlerimizde; 2013 yılında Kırklareli'nin Dereköy Beldesi'nde özel bir şirket tarafından 15 hektarlık ormanlık alanda kurulmak istenen altın madeni sahası için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 'ÇED raporu alınmasına gerek yok' kararı verdiğini, ancak Edirne Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini vurgulayarak; "ÇED gerekli değildir" veya "ÇED gereklidir" kararları nasıl ve neye göre verildiğini sormuştuk. Kurum yine tarafımıza gönderdiği cevabında;
"ÇED BAŞVURULARI İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE GEREKİRSE İLGİLİ KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ DA GÖRÜŞLERİ ALINDIKTAN ve dosyada yer alan eksikler detaylı bir şekilde tetkik edilip, ikmâl edildikten sonra başvuruya esas projelere "ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR", "ÇED GEREKLİDİR" veya projenin söz konusu adreste yapılamayacağı gerekçesiyle "İptal" kararları verilmektedir" demişti.
İşte tüm bu düşündürücü uygulamalar neticesinde, yaptığımız haberler çerçevesinde, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı kurum hakkında bir soruşturma başlattı. Bizler Önadım Medya Grubu olarak her daim konuların takipçisi olmayı sürdüreceğimizi bir kez daha önemle belirtiyor, her gelişmeden siz değerli okuyucularımızı haberdar edeceğimizi bir kez daha önemle vurguluyoruz.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol