Başkur’dan halk oylaması değerlendirmesi; “Kırklareli üzerine düşeni yapmıştır”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanının halk oylaması sırasında aldığı kararla hukuka aykırı davrandığını öne süren CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, sandıktan çıkan karara saygılı olduklarını ancak sandıktan çıkan kararın halkın değil, YSK Başkanının kararı olduğunu savunarak; “Bu anlamda tuzun koktuğuna inanıyoruz” dedi.

CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, 16 Nisan’da yapılan halk oylamasını ilişkin yaptığı açıklamada, sonuçların hukuki olduğuna inanmadıklarını söyledi. YSK’nın devletin bir kurumu gibi davranmadığını taraflı olduğunu ileri süren Başkur, “YSK maalesef devletin bir kurumu değil, iktidarın bir kurumu işlevi ile görevini yerine getirmiştir. Oyun oynanırken Genel Başkanımızın dediği gibi oyunun kurullarını değiştirmişlerdir. Zaten bu anayasa değişikliğinin TBMM sürecinde dahi yapılan bir sürü hukuksuzluk, insanların gözünden kaçırma, insanların değerlendirmesinden kaçırma anlayışı vardır. Ardından propaganda sürecinde de bir sürü kayırma ve hukuksuzluk yaşandı. Devletin bütün olanakları kullanılarak kampanyalar sergilendi. Cumhurbaşkanının tarafsız kimliği olması gerekirken ettiği tarafsızlık yemininin gereğini yerine getirmedi. Tarafgir bir tavır ile adeta “evet” cephesinin baş mimarı oldu. Tabi başka bir şey beklenmezdi çünkü geçmişte de tavrı böyleydi” dedi.
YSK’nın kararı sandığa gölge düşürdü
Halk oylaması günü oy kullanımı devam ederken üzerinde mühür bulunmayan zarf ve pusulaların geçersiz olduğunun ifade edildiğini ancak oylar açılırken YSK Başkanının karar değiştirdiğini, bunun ise sandığa gölge düşürdüğünü söyleyen Başkur, “Eninde sonunda bizim halkımızın sandıkta tecelli ettiği gerçekliği reddetme şansımız yok ancak bu tecelli halkın iradesi değil bu tecelli hükümetin emrindeki YSK Başkanı gerçekleştirmiştir. Bu halk oylamasına gayri meşru bir nitelik kazandırmıştır. Her ne kadar tanımıyoruz desek de oluşan sonuç YSK’ya götürülmüş durumdadır. CHP gereken başvuruları yapmıştır. Çünkü ülkenin dört bir tarafından bu yönde olumsuzluklar gelmektedir. Yurt dışı oylarında yaşananlar ortadadır. CHP ve toplumun diğer katmanları tepkilerini ortaya koymuştur.
Tuzun koktuğu bir süreci maalesef yaşıyoruz. En son sığınacağımız hukuksal kurum bu referandum sürecinde YSK ise hukuku temsil ettiği için de bu anlamda tuzun koktuğuna inanıyoruz. Umutlarımızı yitirmiyoruz ilerleyen süreçte mutlaka halk tavrı ile cumhuriyetin ilelebet yaşayacağı gerçeğini yeniden ortaya koyacaktır” diye konuştu.
Kırklareli gerekeni yapmıştır
Türkiye genelinde “hayır” oylarının hakim olduğu iller arasında Kırklareli’nin ilk sıralarda bulunduğunu anımsatan Başkur, cumhuriyet ve Atatürk değerlerine sahip çıkma konusunda Kırklareli’nin üzerine düşeni yaptığını ancak buna rağmen yüzde 28 seviyelerinde “evet” oyu çıkmasının kendilerini üzdüğünü kaydetti. Başkur açıklamasına şöyle devam etti;
“Cumhuriyetin bekçisi Kırklareli gerekeni yapmıştır. Konjoktürel oy yoktur. Kırklareli’den çıkan oylarda. İstatistik olarak ikinci görünsek bile biz Cumhuriyetin tüm değerlerini savunma, ülkenin bölünmez bütünlüğünü savunma, Atatürk’ü sahiplenme adına Türkiye’de üzerimize düşeni yaptık. Tabi ki buruk bir sevinç bu. Eğer Kırklareli’de dahi yüzde 28’ler seviyesinde Cumhuriyet rejiminin değişmesi ile ilgili eğer bir oy çıkıyorsa bu bizleri üzmüştür. Beklentimiz hayır oylarının daha yüksek çıkması idi bu bizim eksik kaldığımız anlamına gelir. Daha da bilenmiş durumdayız.
Çünkü Türkiye Cumhuriyeti rejimi ve devleti sandıkta kurulmadı. Bu toplumun bütün katmanlarının ulus bilinci ile hareket etmesi ile Türkiye Cumhuriyeti rejimi kurulmuştur. Bu anlamda Mustafa Kemal Atatürk’e, silah arkadaşlarına, atalarımıza minnet borcumuz olduğu bilincindeyiz. Borcumuzu ödemenin de Türkiye Cumhuriyetini çocuklarımıza aldığımızdan daha iyi bir nitelikte devretmek sorumluluğumuz olduğunun farkındayız. Umutlarımız bitmiş değil, hukuk mücadelesi devam edecek. O aydınlanma ateşini hiçbir kimse ve güç Türk insanının yüreğinden silecektir...”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Karara saygılı ama 20 Nisan 2017 Perşembe 09:38:54

    Karara saygılıyız AMA... Bir kere de şu AMA'yı katmadan kaullenin. Olmadı işte. Sorun sizde değil belki partinizin 7. yenilgisini alan başkanının hala aynı koltuğa yağışmasındadır. O kadar savrulmuş bir siyaset yapıyyor ki.

  2. olmuyor ünal başkan 20 Nisan 2017 Perşembe 22:40:06

    ünal başkan trakya olarak ne yapılsa olmuyor. sizler görevinizi yaptınız. yenilenme şart ama trakya gibi görevini yapan kadrolarda değil en tepede. muharrem incenin dediği gibi 6 defa ambulansı deviren adamın ambulansına yeniden binilir mi ? saygılar

  3. büyük anadolu halkı; muhatabım şu an siz olduğunuz için "sizden" başlayacağım sizi ve temsil ettiğiniz her ne varsa ruhundan ifraz ediyor. toprakta kemikleri çürümüş ve dahi hırıltıları bile duyulamayan "ÇETE KEYFİYETİNİZLE" MÜSLÜMAN BÜYÜK ANADOLU HALKININ YAKASINDAN DÜŞME VAKTİNİZ GELDİ! BA-BAY...

  4. keşke genel merkezde kırklareli gibi çalışsa 02 Mayıs 2017 Salı 00:46:24

    Kırklareli gibi trakya teşkilatları üzerine düşen görevi fazlasıyla yapıyorlar. Her seçimde bu böyle ama ne yazık ki diğer illeri heyecana sevkedecek bir lider yok partinin başında. Her seçimden sonra nasıl oluyor da oluyorsa -aslında başarılıyız- diyerek işin içinden çıkan bir genel başkan olmaz. Muharrem İnce gibi muhalifler bile nedense olağanüstü kongreler öncesi çok eleştirip her seçim kaybedildiğinde sus pus oluyorsa demek ki parti bir açmaza sıkışıp kalmış. Kimse tartışamıyor genel başkanın yapıştığı koltuğu. Kimse kalkıp -sizinle olmuyor sayın genel başkan- diyemiyor. Kırklareli il başkanımız olarak sizler de davet edildiğiniz karar alıcı mekanizmalarda -biz görevimizi her seçimde trakya olarak layıkıyla yapıyorken sizler neden pasif kalıyorsunuz- diye tavır belirlemelisiniz. Kim kaybediyorsa o kendisini sorgulasın artık. 2019 a da bu genel başkanla yola çıkacaksak vah ki vah.

  5. bu nasıl kazanmadır böyle ? 07 Mayıs 2017 Pazar 20:15:54

    sayın Başkan madem size göre türkiyede hayır kazandı neden chp 5 parçaya bölündü şu sıralar ? neden herkes kılıçdaroğluna bayrak açtı ? neden kendisine eleştiriye tahammülsüzlüğü için EN BÜYÜK TEK ADAM KENDİSİ diyenler çıkmaya başladı ? neden selin sayek böke bile görevlerinden istifa edip ikbal arayışına girdi ? siz gerçekten de trakyada her zaman iyi çalışan başkanlardansınız ? şu durumda kimin safında yer alacaksınız? malum trakyadan bazı vekiller saflarını belirlemeye başladılar edirne tekirdağ vekilleri gibi. siz DURUMU GÖRELİM RÜZGARA GÖRE diyorsanız onu da bilelim. seçmen de ona göre arkanızda dursun ya da durmasın.

  6. Durmak yok muhalefete devam

  7. ilelebet muhalefet 22 Ağustos 2017 Salı 03:40:52

    muhalefet iyi olsa gerek konu kendi partiniz olunca başarısızlığı bile eeştiremiyorsunuz. olsun bir dahaki seçime kısmet. yaşasın ilelebet muhalefet.