Başkan Yardımcısı Başgelen; “Üyelerimiz çok sıkıntıda”

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası 26 Ekim Perşembe günü saat 13:30’da 3. Meslek Komitesi toplantısını gerçekleştirdi. 

26 Ekim Perşembe günü saat 13:00’da Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası 3. Meslek Komitesi toplantısını gerçekleştirdi. 3. Meslek Komitesi toplantısında selamlama konuşmasını yapan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdoğan Semerci iş dünyasında birlik, beraberlik ve paylaşarak çözüm aradıklarını belirten Semerci “İş dünyamızda biraz sıkıntımız var. Paydaşlarımız ile paylaşmak için toplandık. Tabi bu konu hepimizi rahatsız ediyor. Biliyorsunuz iş dünyası hata kabul etmez. Bizlerde paylaşarak çözüm aramak içerisindeyiz. Bu yüzden burada birlikte toplanıp sorunlarımızı paylaşarak çözüm arayışı içerisinde olduğumuzu size bildirmek için toplandık.

Tabi burada çeşitli sektörlerden arkadaşlar var. Ama sorunlar tabi hep aynı bu tabi finans sektörüne de tahmin ediyorum oluyor. Arkadaşlar katılımınız için sizlere teşekkür ediyorum” dedi. Ardından Meclis Başkan Yardımcısı ve Meslek Komitesi Üyesi Şevket Başgelen konuşmasında marketlerin arttığını ve esnafların korkulu rüyası olduğunu belirtti. Şevket Başgelen “Hepiniz hoş geldiniz arkadaşlar. Bu gün Kırklareli ufak bir şehir 2016 yılından beri yaptığımız bazı çalışmalar var. Fakat sıkıntılarımız çok büyüdü. Özellikle gıda sektörü, Konfeksiyon sektörü, zücaciye ve diğer sektörlerde çığ gibi büyümekte olan nerden geldiği belli olmayan mantar diye adlandırdım ben, bir marketler zincir marketler oluşmaya başladı. Bunlara artık markette diyemiyoruz. Bunlara bakkal adı koymak istiyoruz. Bunlar ile ilgili tüm üyelerimizin sıkıntıları var. Çünkü çok hızlı büyüyorlar ve yerel esnafın tüm ekmeğini kesmeye başladılar. Bu konular ile gelen şikayetler üstüne 3. meslek komitesi olarak her gruptan paydaşları çağırarak bu konuda neler yapabiliriz, neler edebiliriz gibi onlar üzerine bir tartışma yapıp görüşleri alıp arkasından 3. Meslek Komitesi toplantısı ile yönetime sumak üzere bir yol haritası çizmeyi düşünüyoruz bu gün”
“Odanıza sahip çıktınız”
“Bizi kırmayıp katılı gösterdi-
ğiniz için teşekkür ederiz. Asılda siz odanıza sahip çıktınız katılımınız ile. Bakalar da üyemiz, esnaflar da üyemiz hepimiz bu odanın sahibiyiz bir anlamda. Hepinize tekrardan teşekkür ediyorum” dedi. Ardından Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Arıkök “Arkadaşlar seçimlerden sonra Trakya çapında bazı çalışmalara başladık. Sorunlarımızı dile getirebilmek için. Bunları basın ile paylaştık. Gerekli 12 tane ilde ve merkezde odalarda toplantılar yaptık. Tabi bu toplantıların sonucunda belli bir yere kadar gelebildik ve ondan sonrasına gidemedik. Ama artık bazı sıkıntılarımıza neşter vurmak zorundayız. Hükümet ve İktidar AVM’ler kanunu üstüne girdi. Ama esas sıkıntındı süper marketlerdir. AVM’lere bir yapılandırma getirildi, AVM’lere sınırlandırılmalar getirildi. Ama en önemli olan kısım yerelde mantar gibi büyüyen her ilin, her ilçenin, her merkezin esnafını yok eden bir mantar ile zararlı mantar ile karşı karşıyayız. Üyelerimizin sıkıntıları çok büyük. Üyelerimiz kredi alacak iken kredi alamayacak korkusunu yaşıyorlar”
“İstihdamı artıralım”
“İstihdamı artıralım. Nasıl artıralım yerel marketlerimiz şube açamama derdinde açanlar ise kapatıyor. Bazı arkadaşlarımız denemeler yaptılar. 5-6 mağazaya kadar çıktılar sonra geri çektiler kendilerini. Çünkü sıkıntı çok büyük. Burada daha önceki toplantılarımızda AVM’leri 2 başlık altında toplamıştık. 1 AVM’ler 2 ise sokak arasına giren şube sayıları binler ile ifade edilen zincir dükkanlar”
“Zincir dükkanlar sokak aralarına kadar girdi”
“Bu günkü konumuz sokak aralarına giren zincir dükkanlar. AVM’ler kamu oyunda çok konuşulmaktadır. Çok görüşler vardır. Ama AVM’lerin üzerindeyken bu sokak arası zincir dükkanlar sessizce pazarın büyük bir kısmını ele geçirmişlerdir. Değerli arkadaşlar sokak aralarına giren zincir dükkanlar bakkal değildir, kasap değildir, manav değildir, zücaciyeci değildir, tuhafiyeci değildir, elektronikçi değildir, oyuncakçı değildir, kırtasiyeci değildir, daha pek çok şey değildir. Peki nedir hepsi yani sadece kasabı, bakkalı, manavı değil bütün iş kollarını kurutmaktadır” dedi. Toplantıya banka müdürleri, yerel esnaflar katılım gösterdi. Toplantı soru cevap olarak devam etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol