Başkan Şaylan; “Bu küresel salgın tehdidi altında dahi cefakâr çiftçilerimiz ölüm riskini göze alarak üretime devam etmektedir”

14 Mayıs Çiftçiler Günü bu yıl Covid-19’un gölgesinde de olsa kutlandı. Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk kurulan törende Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, çiftçilerin sorunlarından bahsedip, çözüm önerileri sundu.

Saat 11.30’da Atatürk Anıtına gerçekleşen tören az katılım ile yapıldı. Çelenk sunumu sonrasında basın açıklamasında bulunan Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, “Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Covid 19 küresel virüs salgını gölgesinde bir Çiftçiler Günü kutluyoruz. Bu küresel salgın tehdidi altında dahi cefakâr çiftçilerimiz ölüm riskini göze alarak üretime devam etmektedir” diyerek sözlerine başladı.

“Üreticilerimizin birçoğu bu döneme geçmiş dönemden borçlu olarak yakalandı”
Tarımsal alandaki problemlerden bahseden Ekrem Şaylan; “Yıllardır her fırsatta dile getirmekten bıktığımız üreticilerimizin yıllardır belini büken temel üretim maliyetleri döviz kurlarında yaşanan son yükselişlerle birlikte altından kalkılamayacak bir hal almıştır. Gübre fiyatları üre gübresi örnek alınarak kıyaslanacak olursa, geçtiğimiz yıl kilosu 1,5 lira iken bu yıl 2 liranın üzerinde seyretmektedir. Tarım ilaçları fiyatlarında ortaya çıkan artış oranları da yine % 70-80 seviyelerindedir. Bu artışların yanında Dövizdeki kur artışıyla birlikte yükselen Tarım Kredi ve Ziraat Bankası faiz oranları üreticilerimizin borç yükünü körüklemektedir. Üreticilerimizin birçoğu bu döneme zaten geçmiş dönemden borçlu olarak yakalanmıştır. Üreticilerimizin içine düştüğü bu faiz kıskacı tarım arazilerimizin el değiştirmesine sebep olmaktadır. Gübre alımı yapamadığından hububat ekimleri gübresiz yapılmaktadır.Odamız, hayvancılıkta yaşanan sorunların çözümü için yıllardır küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin desteklenerek modernize edilmesini, bu işletmelerin ülke hayvancılığı için bir sigorta vazifesi gördüğünü bildirmiştir.Ancak bu uyarılar dikkate alınmamış ve büyük ölçekli işletmeler desteklenmiştir. Bugün geldiğimiz noktada düşük karlılık nedeniyle küçük ve orta ölçekli bölge işletmelerimiz hayvancılıktan vazgeçmiştir. Akabinde canlı ve karkas et ithalatına rağmen et fiyatlarındaki artış durdurulamamaktadır” dedi.
“Tarımsal teşvik ve desteklemeler üretim sezonundan önce açıklanmalı ve zamanında ödenmelidir”
Tarımsal alanda bir eylem planı oluşturulması gerektiğini söyleyen Şaylan, “Tüm dünyayı tehdit eden Covid 19 salgını nedeniyle ülkemizin üretiminin sekteye uğramayarak, gıda güvenliğinin sağlanması için acil bir eylem planına ihtiyaç vardır. Tarımsal üretim desteklemelerinin üretimi teşvik edici seviyeye çıkarılmalıdır. Gecikmiş olan 2019 yılı desteklemeleri hemen ödenmeli, 2020 yılı desteklemeleri ise avans olarak ödenmeye başlamalıdır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi dönem faiz oranları makul seviyelere düşürülüp, geçmiş dönemlerden gelen faizlerin silinmesi ve geri ödeme planları yeniden yapılandırılmalıdır.Tarım ürünlerinin fiyatları üretim sezonundan önce ve üretim maliyetlerindeki ciddi artışlar dikkate alınarak açıklanmalıdır.Tarımsal teşvik ve desteklemeler üretim sezonundan önce açıklanmalı ve zamanında ödenmelidir.2020 yılı hububat hasat sezonu yaklaşırken Buğday fiyatı geçen yılın fiyatına göre yüzde 22'lik bir artışla ton başına 1.650 lira olarak açıklanmıştır.Maliyetlerdeki ve döviz kurlarındaki artış oranlarıyla kıyaslandığında bu fiyat beklentilerimizin altında kalmaktadır. Yetkililerden üretim maliyetleri, altyapı sorunları, yasal düzenleme gibi bizlerden kaynaklanmayan sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz” sözlerini sarf etti.Başkan Şaylan açıklamasını şu sözlerle noktaladı, “Her türlü zorluğa rağmen alın teri ile üretmek için fedakârca çaba harcayan, ülke kalkınmasının temel unsuru çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor, ürününün gerçek değerini bulacağı bereketli bir yıl diliyorum.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol