Başkan Dinkler, "ÖTV indiriminde araç limit fiyatları arttırıldı"

Kırklareli Engelli Hakları Dayanışma Yardımlaşma Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ercan Dinkler, ÖTV ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Dinkler, “2023 yılında engelli vatandaşların satın alabileceği ÖTV muafiyetli otomobiller veya diğer adıyla engelli araç limiti kapsamındaki kara araçları, vücudunda belli bir oranın üzerinde işlev kaybı olan engelli vatandaşların faydalanabileceği bir haktır.“ dedi
ÖTV ve araç limitleri konusunda önemli değişikliklerin gerçekleştiğini dile getiren Başkan Dinkler, başvuru yapmak isteyen ve yararlanmak isteyenler için önemli bilgileri dile getirdi.
"Araç fiyat limitleri arttı"
Engellilerin araç alabilmesi için ÖTV muhafiyetinin detaylarını dile getiren Bakan Dinkler araç almak için limitlerin de arttırıldığına vurgu yaparak, "Engelli araç limiti, her yıl artan otomobil fiyatları ve enflasyon yüzünden yükseltiliyor.
Bu kapsamda 2022 yılında sınır 450 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile de 2023 yılı ÖTV muafiyetli otomobiller için sınır 1 milyon 4 bin TL oldu." sözlerini ifade etti.
"Faydalanmak isteyenler"
Engelliler için sağlanan haklardan faydalanmak isteyenlere seslenen Başkan Dinkler, "Bu haktan faydalanmak isteyen kişilerin bu tutarın altında bulunan bir aracı tercih etmesi gerekiyor. Engel oranı Yüzde 40 ila 89 arası olan kişiler yüzde 26.3'lük bir ÖTV ve yüzde 15.24'lük KDV indiriminden yararlanabilir. Yüzde 90 ve üstü engele sahip kişiler ile bakımından sorumlu 1. derece yakınları da ÖTV'den tamamen muaf şekilde alabiliyorlar." sözlerini kaydetti
"Resmi Gazete'de yayımlanan E-ticaret düzenlemesi ile neler değişiyor?"
Bir takım yeniliklerin de olduğunun altını çizen Başkan Dinkler, "Buna ek olarak bazı yaş kısıtlamaları da bulunuyor. Örneğin, yüzde 40 ila 89 arasında bir engele sahip olan kişiler satın alacakları araçları kendileri kullanacakları için 18 yaşının üzerinde olmaları gerekiyor. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişilerde ise herhangi bir yaş sınırlaması bulunmadığı gibi kendi belirleyeceği kişileri bu aracı kullanması için de tayin edebilir." şeklinde konuştu.
"Araç kullanamayacak durumda ise araç kullanma hakkı aileye tanınabiliyor"
Sağlanan koşullardan yararlanamayacak durumda olanlar için önemli bir ilavenin söz konusu olduğunu dile getiren Başkan Dinkler, "Yani yüzde 90 üzeri engelli bir kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak bir durumda ise aile bireylerine de bu aracı kullanma hakkını tanıyabiliyor. Ayrıca yine tayin ettiği bu kişiler, kendisi yerine aracın satın alma işlemlerini de gerçekleştirebiliyor.
Burada değinilmesi gereken önemli bir nokta ise satın alınan araçlardaki zaman sınırı. Engelli bireylerin ÖTV muafiyeti ile satın aldıkları araçlar 5 yıl boyunca bir başkasına satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda bu 5 yıllık süre içerisinde ÖTV muafiyeti ile 2. bir araç satın alınamaz. Yalnızca kaza veya doğal afet sebebiyle perte çıkar ve trafikten men edilirse 5 yıl bekleme süresi aranmaz." dedi

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol