Başbakan’dan “İmar Barışı” Çağrısı:Müracaatlar 8 Haziran’da Başlıyor

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'daki çevre projeleri açılışında yaptığı konuşmada vatandaşlara imar barışıyla ilgili çağrıda bulundu. Sorunun çözülmesi için erken müracaatın önemini vurgulayan Yıldırım, “8 Haziran itibariyle imar barışıyla ilgili müracaatlar resmen başlıyor. Benim vatandaşlarımdan özellikle talebim, bir an önce müracaatı yapmaları. Çünkü müracaat geciktiği zaman değerlendirme de geç olacak, sorun var olmaya devam edecek” dedi.

Önadım Haber

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da çevre projeleri açılışında yaptığı konuşmada imar barışı ile ilgili başvuruların 8 Haziran'da başlayacağını belirterek, "13 milyona yakın hanenin, iş yeri konut gibi büyük bir kitleyi ilgilendiren imarla ilgili bu sorun son yaptığımız düzenleme ile tamamen ortadan kalkmış olacak" dedi.

İmar Sorunu Tarihe Karışacak
Başbakan Binali Yıldırım yapılan düzenlemelerle kangren haline gelmiş imar sorunun tarihe karışacağını belirterek sözlerine devam etti; “Bu bir milat olacak, bir çizgi çekilecek. Ondan sonra da bu tür teşebbüslere izin verilmeyecek. Görevini layıkıyla yapmayan olursa bunlar da çok ağır bedeller ödeyecek. Yasada buna da imkan veren düzenlemeler gerçekleştirdik. 8 Haziran itibariyle imar barışı müracaatları resmen başlıyor. Yönetmelik düzenlemesi de yayınlandı. Cuma gününden itibaren bismillah deyip, vatandaşlarımız gerek e- devlet kapısından müraacatlarını yapabilecekler. Öyle tercih etmeyenler varsa onlar da bulundukları şehrin, ilçenin, çevre şehircilik müdürlerine müracaat etmek suretiyle bu işlemi yaptırabilecekler” dedi.
“Müraacatlar bir an önce yapılmalı”
İmar Barışı başvurularının 31 Ekim’e kadar devam edeceğini belirten Yıldırım, şu ifadelere yer verdi: “Benim vatandaşlarımdan özellikle talebim, bir an önce müracaatı yapmaları.
Çünkü müracaat geciktiği zaman değerlendirme de geç olacak, sorun var olmaya devam edecek. Mümkün olan en kısa zamanda müracaatlar yapılırsa bu şekilde hemen bakanlık çalışmaları devam edecek, yapı kayıt belgesini verecek ve ondan sonra var olan mahrumiyetle ortadan kalkacak.”
İstisnai durumlar var
Yıldırım imar barışı kapsamına girmeyen durumlardan bahsederek, “Bir vatandaşın arazisine gidip haksız bir şekilde bir bina yapmışsanız ona çare yok. Onun sahibi rıza göstermedikten sonra bizim devlet olarak yapacak bir şeyimiz yok.Bir de bir iki istisna var, tarihi yarımada, Çanakkale Şehitliği’nin korunması gibi… Bu alanların dışında bütün bu imar aykırılıkları, sorunlar inşallah bu yasa ile halledilmiş olacak. Vatandaşla el sıkışılarak kardeşçe yolumuza devam edeceğiz. Bu yasanın biraz kentsel dönüşümle de ilgisi var. Kentsel dönüşümün önünü açıyor. Bu yapı kayıt belgelerinde de öncelik sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Yapılacak düzenlemelerle 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenlemenin usul ve esaslarının belirleneceği yönetmeliğin Ramazan Bayramı öncesinde çıkarılması planlanıyor. İmar Barışı ile devletin kasasına 50 milyar TL girmesi bekleniyor.
Vatandaş merak ettiği soruları internetten gönderebilecek
Yönetmelikle düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuracağı noktalar, ödenecek bedelin hesaplanma yöntemi, yapı maliklerinden istenecek gerekli belgeler gibi ayrıntılar belirlenecek. Vatandaş merak ettiği soruları internetten gönderebilecek.
Bu süreçte vatandaşlar İmar Barışı düzenlemesine yönelik merak ettiği soruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesi, "www.csb.gov.tr" adresinden yetkililere ulaştırabilecek. Gelen sorular, Bakanlık yetkililerince tasnif edilerek, cevaplandırılacak ve Bakanlık internet sitesinden yayınlanacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol