“Barış, kardeşlik ve huzur tüm dünyaya yayılacak”

Lüleburgaz Belediyesi ve Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği tarafından Lüleburgaz Kent Ormanı Sakızköy
Korusu Piknik Alanı’nda 16 Haziran’da gerçekleştirilen, ‘5. Balkan, Rumeli Trakya Buluşması’nda Balkan, Rumeli Trakya halkı bir aradaydı. Balkan, Rumeli ve Trakya kültürünün yaşatıldığı ve çok renkli görüntülere sahne olan etkinlikte yörelerin halk oyunları gösterileri, kıyafetleri ve yemekleri göz doldurdu.

Bulgaristan’ın 1984-1989 yılları arasında Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikasından kaçan yaklaşık 350 bin kişinin “zorunlu göçü”nün üzerinden 30 yıl geçti.
Bulgaristan’ın asimilasyon politikası nedeniyle 1989 yılında, Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük “zorunlu göçü” ile yaklaşık 350 bin Türk mağdur oldu.
Vatandaşların yoğun katılım sağladığı etkinlikte protokol üyeleri de bulundu. Etkinlikte yer alanlar arasında; Kırklareli Valisi Osman Bilgin, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Bal-Göç Genel Başkanı Veli Öztürk vardı.
Mübadeleyle yaşanan
mağduriyet bir
ağından kınandı
Lüleburgaz belediyesi ve Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği’nin birlikte düzenlediği ve bu yıl beşincisi gerçekleşen “Balkan, Rumeli Trakya Buluşması” protokol konuşmalarıyla başladı.Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kırklareli CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli ve Bal-Göç Genel Başkanı Veli Öztürk hep bir ağızdan mübadeleyle yaşanan mağduriyeti lanetledi. Sakızköy Korusu’nda gerçekleşen buluşmada, birlik ve beraberlik mesajları verildi.
“Asla unutulmamalı!”
Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli etkinlikte yaptığı konuşmada zorunlu göçün olumsuz nedenlerinden ancak doğurduğu olumlu sonuçlardan da bahsederek; “Ben Ataları Bulgaristan Kırcaali ve Yunanistan Selanik’ten göç ederek Lüleburgaz’a yerleşmiş bir kardeşiniz olarak sizlerle bugün burada buluşmanın ve bu güzelliği yaşamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyorum. Hepinizi tekrar saygıyla hoş geldiniz diyerek selamlıyorum. Tam 30 yıl önceydi. Hepimizin üzerinde ciddi travmalar yaratan hiç hatırlamak istemediğimiz ama insanlık tarihi adına asla unutulmaması gereken asimilasyon politikası sonrası 1989 yılı Haziran ayında sınır kapıları açıldı. Yaklaşık 350 bin Türk ana vatanına ayak bastı. Kağıt üstünde isimleri ve hatta dinleri değiştirilen Türkler, baskı ve zulümden uzaklaşıp özgürlüklerine kavuştu. Bu zorunlu göç, bu kadar büyük acılar, sıkıntılar ve hatıralar bırakmakla beraber Türkiye Cumhuriyeti Devleti için büyük faydalar sağladı. Siyaset, ticaret, bilim, sanat ve spor alanında nice başarılı insanlar göç ile birlikte ülkemiz adına değer yaratmaya başladılar. Dünya ve olimpiyat şampiyonlukları yaşadık” dedi.
“Özgürlüğümüzden ve
bağımsızlığımızdan ödün
vermeyeceğiz”
Balkan Türklerinin mücadele ruhu taşıyan insanlar olduğunu ifade eden Gerenli; “Dün olduğu gibi bugün de bizler Balkan Türkleri olarak, özgürlük ve bağımsızlığımızdan ödün vermeden, ülkemizin aydınlık geleceği için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler çalışan, üreten ve içinde mücadele ruhu taşıyan insanlarız. Verdiğimiz mücadelenin sonucunda, bugün burada huzur ve barış ortamı içerisinde bir aradayız. Tarih boyunca büyük acıların yaşandığı Balkan coğrafyasında, son yıllarda yaşadığımız, barış, kardeşlik ve huzur ortamının dalga dalga bütün dünyaya yayılmasını temenni ediyoruz” sözlerini sarf etti.
“Hiçbir
toplum zorunlu
ayrılık
yaşamasın”
Sevginin hakim olduğu bir dünyada her şeyin daha güzel olacağını söyleyen Başkan Gerenli; “Bizler sarı saçlı mavi gözlü hemşehrimiz, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ sözünden hareketle özgür ve bağımsız yaşayan Türk milletinin bireyleri olarak, dünyadaki her insanın dili, dini, ırkı ne olursa olsun adil ve hakça bir düzende yaşaması gerektiğini savunuyoruz. Biliyoruz ki, sevginin hakim olduğu bir dünya her canlı için daha fazla yaşanılabilir olacaktır. Bu duygularla, bu düşüncelerle gelecekte hiçbir toplum için yaşadığı topraklardan zorunlu ayrılıkların yaşanmamasını diliyor, önümüzdeki yıllarda hep birlikte nice buluşmalar temenni ediyor, bu güzle organizasyonda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.
Bulgar sanatçı Preslava
etkinlikte sahne aldı
Program, Bulgaristan Karamanlar Beldesi Halk Oyunları ve Gösteri Ekibi, Bulgaristan Haskovo Mineralni Belediyesi Halk Oyunları ve Gösteri Ekibi, Bulgaristan Haskovo Stambolovo Belediyesi Halk Oyunları ve Gösteri Ekibi, Kırklareli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve YKKED Halk Oyunları Ekibi’nin gösterileriyle devam etti. 5. Balkan, Rumeli Trakya Buluşması Bulgar Sanatçı Preslava’nın seslendirdiği şarkılarla sona erdi. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol