Balkan coğrafyasındaki Türk ailelerin sorunları masaya yatırıldı

Trakya Üniversitesi, KADEM Tekirdağ Temsilciliği’nin iş birliği ile hayata geçirilen ve Balkanlar’daki soydaş kadınların sorunlarına çözüm önerilerinin sunulduğu “Mirasımızın İzinde: 1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı” etkinliğine ev sahipliği yaptı.  Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’ın da katıldığı Çalıştaya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve Yunanistan olmak üzere 10 farklı ülkeden katılımın sağlandı. Çalıştayda Balkan coğrafyasında yaşayan Türk ailelerinde milli ve manevi değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.

Trakya Üniversitesi, KADEM Tekirdağ Temsilciliği’nin iş birliği ile hayata geçirilen ve Balkanlar’daki soydaş kadınların sorunlarına çözüm önerilerinin sunulduğu “Mirasımızın İzinde: 1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı” etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde, 16 Şubat 2019 Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinlikte, TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop ve KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun yanı sıra Türkiye ve Balkanların önemli siyaset, akademi ve sivil toplum alanında önde gelen isimleri ağırlandı. ÇalıştayaKırklareli’den de AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz katıldı.
9 Balkan Ülkesi ve Türkiye’den akademisyen ve STK temsilcilerinden 45 konuşmacının yer aldığı oturumlarda, ülkelere göre yaşanan zorluklarda avantaj ve dezavantajlar belirlenerek, tespit edilen zorlukların önceliklerine göre derecelendirilmesi, mevcut zorluklara yönelik yeni çözüm önerileri ve yeni fikirler, ortaklıklar, işbirlikleri geliştirilmesi amaçlandı. Bulunduğu bölgeye ve Balkanlara uzun yıllardır hizmet vererek tarihi mirasının sorumluluklarını yerine getiren Trakya Üniversitesi’nde gerçekleşecek çalıştay, “Balkan Coğrafyasında Yaşayan Türk Ailelerinde Milli ve Manevi Değerlerin Korunması ve Geleceklere Nesillere Aktarılmasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları”, “Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi” gibi konulara dikkat çekerken Balkanlar ve Türkiye’de faaliyet gösteren 20’ye yakın sivil toplum kuruluşunun tanıştırılmasına imkân sağladı.
Etkinliğin düzenleme komitesinde yer alan KADEM Tekirdağ Temsilcisi Zeynep Şentop Şahin, Kadın ve Demokrasi Derneği Tekirdağ Temsilciliği olarak Trakya Üniversitesi ile birlikte düzenledikleri çalıştay ile ilgili olarak, “Bu çalıştayda Türkiye ve 9 Balkan ülkesinden 40’ın üzerinde siyaset, akademi ve sivil toplumun önde gelen isimleri bir araya geldi.
Amacımız devletimizin dış politikasının önemli bir parçası olan soydaşlarımıza desteğinin farkında olarak sivil toplum nezdinde farkındalığı arttırmak, kadın sorunları ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları arasında ortaklıklar ve iş birliklerinin geliştirilmesinde katkı sunacak bir zemin oluşturmak.
Ayrıca çok kültürlü bir toplum içerisinde yaşayan soydaşlarımıza milli ve manevi değerlerin aktarımı konusunda sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler arasında bilgi ve iyi uygulama örneklerinin paylaşılmasını sağlamak istiyoruz” dedi.
Trakya Üniversitesi adına düzenleme komitesinde yer alan Dr. Nilgün Tabakoğlu ise cesaret, mücadele ve bağlılıklarıyla Türk kültür ve değerlerini yaşatmaya çalışan soydaşlarımıza minnet borcumuz olduğunu belirterek, “Soydaş kadınlarımızın sesini Türkiye ve dünyaya duyurmak amacıyla KADEM Tekirdağ Temsilciliği’nin iş birliğiyle önemli bir program hazırladık.
Milli ve manevi değerlerin korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları gibi önemli konuların işleneceği etkinliğimizle, umuyorum ki Balkanlar’daki soydaş kadınların sesi olacağız, onların sorunları için çözüm önerileri geliştireceğiz.
Gerek ülkemizde gerek dünyada, Balkanlardaki soydaşlarımız adına ses getiren, gündem yaratan bir çalıştaya imza attık” diye konuştu. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, geleneksel hale getirmeyi hedefledikleri çalıştay ile ilgili olarak “Trakya Üniversitesi olarak tarihi mirasımızın bize yüklediği sorumlulukla, Balkanlarda yaşayan soydaşlarımıza her zaman kucak açtık, açmaya da devam ediyoruz. Trakya Üniversitesi, Türkiye’de Balkanlar kökenli en fazla öğrenciye eğitim veren, yıllardır Balkanlara gönül köprüleri kuran bir kurum.
Üniversitemiz sadece eğitim verdiği öğrenciler aracılığıyla değil, ürettiği projelerle, farklı iş birlikleriyle, çeşitli çalışmalarla gönül coğrafyamızdaki tüm soydaşlarımızın sorunlarıyla da yakından ilgileniyor. Balkanlardaki soydaşlarımızın sesi, soluğu olmak için çabalıyor... Hayata geçirdiğimiz çalışmalarda, kahramanlığı ve cefakârlığı dünyaya örnek olan soydaş kadınlarımız da önemli bir yer tutuyor.
Bu çalıştay, siyaset, akademi ve sivil toplumdan birçok önemli ismi buluşturacak olmanın çok ötesinde, somut çıktılarıyla soydaşlarımızın sorunlarına çare üretecek bir platform haline gelecek. Ülkemizden ve Balkanlardan gelen misafirlerimizi Trakya Üniversitesi’nde ağırlamanın heyecanını yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Gün boyu oturumların devam ettiği “Mirasımızın izinde: Birinci Balkan Türk Kadın Çalıştayı” ülke tanıtım etkinlikleri, Balkan yemekleri, Sufi müzik dinletisi ile zenginleşerek “Balkan Türk Kadın Bestekârlar Konseri” ile son buldu.
Sonuç raporu
"Mirasımızın İzinde: 1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı", sonuç raporunun okunmasıyla sona erdi. KADEM Tekirdağ Temsilciliği'nden Zeynep Şentop Şahin, çalıştayın sonuç raporuna ilişkin olarak, Balkan coğrafyasında yaşayan Türk ailelerin milli ve manevi değerlerini, örf ve adetlerini, kültürlerini koruyarak bugüne kadar var olabildiğini söyledi.
Türk topluluklarının yaşadığı sorunların çözülmesinde sivil toplum kuruluşlarının arasındaki işbirliğinin artırılmasının önem taşıdığını anlatan Şahin, yapılacak ortak çalışmaların çoğaltılması ve mevcut çalıştayın devamlılığının sağlanması gerektiğini vurguladı. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol