Balaban Köyü kaldiriliyor mu?

Ilimize yapilacak olan 4 tane HES'ten birisi, Balaban Köyü'nde kurulacak. 'Balaban halki bu konuda ne düsünüyor?' dedik ve solugu orada aldik. Birinci aza Necmettin Yasar, yapilacak barajin 45 metre mesafede oldugunu ögrendiklerini söyleyerek, bu durumda köyün tamamen sular altinda kalacagini aktardi. Yetkili ve uzman kisilerden bir heyetin köye gelerek bilgilendirme yapmasini isteyen köylüler ise, devlete karsi gelmenin ayip oldugunu benimsemis kisiler. Ama buna ragmen HES konusunda tedirginler. Bu da bilgi eksikliginden kaynaklaniyor. Balabanlilar bu konuda AK Parti Milletvekili Åzenol Gürsan'i da konusmak için köye bekliyor.

Kirklareli'ne kurulmasi düsünülen 4 tane Hidroelektrik Santral'den (HES) birisi Demirköy Ilçemize bagli Balaban Köyü'nde yapilmak isteniyor. Balaban Köyü'nde Balaban ve Maya Dere mevkiinde kurulmak istenen santral ile ilgili olarak köylülerin ne düsündügünü ögrenmek için yollara düstük ve Balaban'da vatandaslarla görüstük. DSI Edirne Bölge Müdürlügü'nden edindigimiz bilgilerde Balaban Köyü'ne 2 adet regülatör ve 1 adet HES yapilacagini ögrenmistik.

45 metre, köyün kalkmasi demektir

Bir kahvede oturarak mikrofon uzattigimiz vatandaslarin arasinda sözü ilk olarak Köy Muhtari Hacda oldugu için yerine vekalet eden 1. aza Necmettin Yasar aldi. DSI Bölge Müdürlügü tarafindan kendilerine de bir takim bilgiler verildigini kaydeden Yasar, "5-6 ay önce baraj ve santralle ilgili olarak bize bir kagit ve proje geldi. Burada 97 milyon ton kapasiteli, 20 bin hektar sulamali ve 45 metre yükseklikte bir barajdan bahsediliyor. 45 metre yükseklik köyümüzün kalkmasi demektir" dedi.

Bir yetkili ve uzmani köyümüze bekliyoruz

Yetkililerden HES ile ilgili olarakta bilgi istedigini ifade eden Necmettin Yasar; "Bana Bakanligin talimati oldugunu söylediler. Burada çocuk parklari, göletler, tesisler ve otel (baraj yaninda) de kurulacakmis. Peki bu tesisler nereye kurulacak? Bizler, Bakanliktan ya da DSI Bölge Müdürlügü'nden bir yetkilinin ve uzmanin köyümüze gelerek bilgilendirme yapmasini istiyoruz. Bu çalismalarin köye zarari ve yarari ne ölçüde olacak? Bilgilenemedigimiz sürece tedirgin olacagiz. Çünkü köyün bütün ekilebilir arazileri kurulacak barajin mevkiinde bulunuyor" seklinde konustu.

Su aksin, Türk üretsin

Muhtarlik adina konusan Necmettin Yasar'in ardindan  diger köylülere söz verdigimizde tedirgin bir bakis açisi olmasina ragmen devlete karsi gelmeyi saygisizlik olarak benimsemis portrelerle karsilastik. Köylüler, "Bize ne sekilde uygun ise öyle yapilacagi düsüncesindeyiz. Faydali bir is olacagini tahmin ediyoruz. Fakat sunu belirtmeliyiz ki, bu santral ve baraj köyümüze kuruldugunda 'Su akar Türk bakar' olarak anilmasin. 'Su akar Türk üretir' felsefesine sahip olsun" diyorlar.

Milletvekili Gürsan'a davet

Baraj ve HES'ten önce köyün acilen çözülmesi gereken sorunlari oldugunu söyleyen Balabanlilar, "Yetkililer önce ihtiyaçlarimiza kulak versin, problemlerimizi çözsün, sonra oturur HES'i de konusuruz" ifadesini kullaniyor.  HES ile ilgili olarak önce AK Parti Kirklareli milletvekili Åzenol Gürsan'i köylerine beklediklerini söyleyen vatandaslar, açiklamalarina su cümlelerle devam ettiler:

Magdur olmak ve mahrum kalmak istemiyoruz

"Ilk önce sayin vekilimiz gelsin, bir çayimizi içsin, bize bu konuda bilgi versin. Ondan sonra konunun detaylarini uzmanlarin agzindan dinlemek istiyoruz. Istimlak mi olacak? Su seviyesi nereye kadar çikacak? Magdur olmamak ve mahrum kalmamak için bilgi edinmemiz sart. Biz devlete karsi gelecek degiliz ki. Ama bize 'Baraj kurulacak camiye kadar su çikacak' diyorlar. Faydasi olacaksa neden olmasin?"

Köylülere bilgilendikten sonra santralin köye olumsuz bir etki getirecegini ögrenmeleri durumunda tepkilerinin ne olacagini sorduk ve söyle bir yanit aldik:

Boynumuz kildan ince

"O zaman gelebildigimiz kadar karsi geliriz. Ama devlete karsi gelmekte pek tarzimiz degil. Çünkü biliyoruz ki devlet katiyen zarar getirecek bir is yapmaz." Zarar gelecekse direneceklerini belirtseler de köylüler, devlete karsi boyunlarinin kildan ince olduguinu belirtmeyi ihmal etmiyor. 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. tum istanbul emlakçılar balaban koyun %50 olan arazilerini satın almış sebebi baraj ol bilirmi