Bakan talimat verdi su sorunu çözülecek

Kırklareli Belediye Meclisi Eylül Ayı toplantısı 7 Eylül 2017 Perşembe günü yapıldı. Saat 14.00’da başlayan birleşiminde gündem özellikle Eylül ayı ile birlikte oranında ciddi artışlar görülen ve son günlerin en çok tartışma konusu olan mangan sorunu idi. Sosyal medyada çıkan haberler ve yapılan yorumlara Belediye Başkanı bu kez Meclis kürsüsünden yanıt verdi.
İçme suyu konusunda yaşanan sorunlar vatandaşı çileden çıkartırken Kırklareli Belediyesine ve Başkanına sosyal medyadan yüklenenlerin sayısı her geçen gün arttı. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında artışa geçen mangan oranı ile çeşmelerden akan su adeta çamur görünümüne büründü. Hala anlaşabildiği birkaç gazeteciye düzenlediği basın toplantısı ve devamında çıktığı inceleme gezisi ile derdini anlatmaya çalışan Belediye Başkanı’nın dünkü Belediye Meclisi Toplantısı’ndaki gündeminde yine manganlı su vardı. Bakan Veysel Eroğlu önceki akşam Vali Orhan Çifçi’yi aradığını ardından Vali çiftçi ile su sorununu görüştüklerini ve akabinde Bakan Eroğlu’nu arayarak durum hakkında bilgi verdiğini açıklayan Belediye Başkanı, Bakan Eroğlu’nun su sorununun çözümü noktasında gerekli talimatları verdiğini açıkladı. Buna göre önce şamandıra sistemi ile Kırklareli Barajı’nın üst savağından su alınması için DSİ ile işbirliği yapılacak ardından Armağan Barajından ishale hattı ile su alınabilmesi için başlatılan çalışmalar hızlandırılacak.
Önceki gün Kırklareli’deki bazı basın mensupları ile basın toplantısında buluştuğunu ve ardından arıtma tesislerinde inceleme gezisi yaparak son durumu aktardığını belirten Belediye Başkanı derdini bir kez de Belediye Meclisi’nden anlatmayı denedi.
Gündem maddelerine geçilmeden önce su sorunu konusunda açıklamalarda bulunmak istediğini belirten Başkan, şunları söyledi;
“15-20 yıldan bu yana içme suyu problemimiz yılın belirli periyotlarında gerçekleşiyor. Yine sıkıntı baş gösteriyor. Bununla ilgili Belediye olarak aldığımız tedbirleri yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Birincisi biz Kırklareli barajından alıyoruz suyumuzu. Yaklaşık 25 yıllık ekonomik ömrünü tamamlamış bir baraj. 25 yıldan bu yana o barajın dibine ağaç yaprakları, kökler, dallar, atıklar çökerek oradaki suyun bir balçık çamur haline gelmesine yol açıyor. Yaz aylarında da kullanım suyu fazla olduğu için barajın su seviyesi düşüyor. Buradaki seviye düşüklüğü çok minimumlara indiğinde biz suyumuzu alt savaktan aldığımız için yani barajın en altından aldığımız için o manganlı su arıtma tesisimize getiriyoruz. Burada balçık çamurun içerisinden suyu arıtarak şehrimize ulaştırma noktasında sıkıntılar yaşıyoruz. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren bu sorunu nasıl çözebiliriz diye arkadaşlarımızla kafa yorduk. 2 yıllık bir çalışma sonucunda belirli bir noktaya geldik. Arıtma tesisimizdeki teknoloji de yaklaşık 20 yıl öncesine ait. Barajın su seviyesi iyice dibe indiğinde oradaki suyu arıtmakta, sağlıklı hijyenik suyu şehrimize ulaştırmakta sıkıntılar yaşıyorduk. Bunu bir yönetici olarak bir vicdan sahibi kişi olarak elbette ki rahatsız oluyoruz. Bunun için radikal çözüm gerekiyor. Seçildiğimiz günden bu yana bunu çeşitli fırsatlarla ifade ettik. Artık ekonomik ömrünü tamamlayan Kırklareli barajı yerine suyumuzu Armağan Barajından almamız gerekiyor. Armağan Barajı’nın su tutma kapasitesi 50 milyon metreküp. Bizim yıllık su ihtiyacımız 6 ile 9 milyon metreküp arasında. Eğer Armağan Barajından suyumuzu alır hale gelebilirsek su sorununu kökünden çözmüş olacağız.
Onunla eş zamanlı olarak arıtma tesisimizin de yeni teknolojiye uygun olarak yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili olarak ta İller Bankası’nın da DSİ’nin de çalışmaları var biliyorum. Onlarla da görüşebiliriz. 20-30 yıl vadeli bu tesisin yapılması için onlarında katkıları var teşekkür ediyorum.
Onun akabinde de şebeke borularının yenilenmesi gerekiyor. Bu meselenin radikal çözümü. Bunun için uğraşıyoruz ama günümüzü kurtarmak adına bu gün veliler, anne babalar zaman zaman gerek sosyal paylaşım sitelerinde gerekse Belediyemize gelerek yazıyla bu demokratik tepkilerini dile getiriyorlar. Demokratik bir ülkede ve demokratik bir şekilde demokratik bir biçimde yönetim anlayışımızı sergilemeye çalışıyoruz. Bu tepkileri de anlayışla karşılıyoruz.
O çamurlu görünümdeki su aslında manganlı su. İnsan sağlığına zararlı değil ama aldığı görünüm nedeniyle hepimizi ben dahil iğreti eden bir görüntü ortaya koyuyor. Onun için günümüzü kurtarmak adına bir girişimde bulunduk. Barajın su seviyesi ne kadar düşerse düşsün suyumuzu biz üst savaktan almak istiyoruz. Şimdi şamandıra sistemi ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla ilgili projemizi DSİ’ye bildirdik. Aralık ayından itibaren su seviyesi maksimuma ulaştığında boruların çeperlerinde biriken manganı da insan sağlığına zararı olmayan kimyasallar ile temizleyeceğiz. Onlar boru çeperlerine yapışık vaziyette duruyor. Bir su kesintisi yaşandığında tazyikli bir su verildiğinde o tazyikli su çeperlerdeki manganı çözüyor ve belli bir süre çamurlu su görünümünde manganlı su akıyor. Bunun için bu sorunu çözeceğiz.
Arıtılabilir suyu getirmekdevletin görevi
Radikal çözümü ortaya koydum fakat Armağan Barajından su alabilmemiz için nasıl bir yerel yönetimin sorumluluğu halkına sağlıklı hijyenik bir su sunmak ise Devletin görevi de barajla yerel yönetimin arıtma tesisi arasındaki ishale hattını kurma görevi vardır. Yani o ilin o ilçenin arıtma tesisine arıtılacak suyu getirme görevi vardır. Belediyemize yapılan eleştirileri haklı buluyorum ama üzüm yemek değil de bağcı dövmek anlamında yapılan eleştirileri hakka hakarete varan eleştirileri de muhatap almadığımı, doğru bulmadığımı, kabul etmediğini buradan belirtmek istiyorum. Yani devlet olarak hükümetimiz Armağan Barajından bizim arıtma tesisimize gelecek olan 24 kilometrelik ishale hattını getirecek bizde arıtmaya daha müsait olan o suyu tesisimizde arıtıp halkımıza sunacağız. 2013-2015 yılları arasında DSİ’nin programına alınmış olmasına rağmen 2017 yılı bitmek üzere DSİ hala bu ishale hattını gerçekleştirmiş değil. 24 kilometrelik hattın yalnızca 12 kilometresine ulaşılmış. En son resmi bilgilere göre 12’nci kilometrede bekliyor ve iş yargı sürecinde. Hal böyle olunca suyla ilgili Kırklareli Belediyesi muhatap alınıyor. Eğer bir muhataplık söz konusu ise bunu sadece Kırklareli Belediyesine fatura etmek bana göre vicdanla adalet anlayışı ile bağdaşmaz. Bir yönetici olarak bir baba olarak bir insan olarak o hijyenik suyun oradan akmamasının sorumluğunu duyuyorum ama bu sorumluluk müteselsil bir sorumluluktur. Yalnızca Kırklareli Belediyesi’nin sorumluluğu değildir.
Konu güncel olduğu için dün basın mensubu arkadaşlarımızı buraya davet ettim. Arıtma tesisini eski hali yeni hali ile ilgili fotoğrafları gösterdik. Daha sonra Baraja giderek su seviyesini oradaki durumu gösterdik. Ardından arıtma tesisine giderek bizim iki yıldan bu yana kimilerine göre belediye bu konuda hiçbir yapmıyor iddialarına karşılık iki yılda neler yaptığımızı basın mensubu arkadaşlarımıza kamuoyu ile paylaşmaları adına gösterdik.
Vali Çiftçi ve Bakan Erdoğlu ile görüştü
Bu gelişmelerden sonra Sayın Valimiz beni aradı. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu bu konu ile ilgili kendisini arayarak bilgi istemiş. Ben daha sonra Sayın Bakanımızı aradım. Bakanımızın her zaman ki gibi siyaset üstü bir davranış sergileyerek bu konuda gerekli talimatları vereceğini, ishale hattı ile ilgili talimatı vereceğini şamandıra ile su alımı için talimatını hemen vereceğini ifade etti. Nitekim ertesi gün DSİ’den arkadaşlarımız hemen geldiler. İlgili Daire Başkanımız aradı. Şamandıra ile üst savaktan su alımı için her türlü katkıyı yapacaklarını ifade ettiler. Ben Sayın Valimize gayretinden dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’na her fırsatta teşekkür ettim. Gerek Karahıdır Korusu, gerek İnci Dere’nin iyileştirilmesi, gerek atık su işletmemiz ile ilgili her fırsatta şükranlarımı sundum. Bu konudaki samimi yaklaşımından dolayı Bakanımız Veysel Eroğlu’na teşekkür etmeyi bir zevkli bir görev kabul ediyorum.”Belediye Başkanının açıklamalarının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanı Mehmet Hilmi Çiler, AK Parti olarak durumdan haberdar oldukları ve sorunun çözümü noktasında gerekli noktalarda devreye girdiklerini ifade ederek Bakan Eroğlu’na her defasında teşekkür eden Belediye Başkanına ince davranışından dolayı
teşekkür etti. Çiler, suyun Armağan Barajından getirilmesi noktasında ishale hattını yapan firmanın işi bıraktığını yeniden ihaleye çıkıldığını ancak yeni ihale sonrası işi bırakan firmanın dava açması nedeniyle ishale hattı yapımı noktasında duraksamalar olduğunu aktardı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Başkan ağlaşır bakan yapar 08 Eylül 2017 Cuma 13:40:03

    Başkan sadece ağlaşıp şikayet eder. Ama bakan çözmek için adım atar. Bakalım sayın kesimoğlu devlet yapmıyor sözlerini nasıl yutacak ?

  2. Başkan doğru söylüyormuş demek ki DSİ suyu temiz getirmiyormuş.